Τώρα το ΔΝΤ είναι πάλι το κακό. Στην περιγραφή των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση τώρα το Ταμείο εμφανίζεται ως εκείνο που πιέζει για νέα μέτρα. Και ως γνωστόν η κυβέρνηση «δεν δέχεται άλλα μέτρα», το έχει πει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει» έλεγαν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις δύο 24ωρα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Και αποκάλυπταν ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μπορεί να ανέλθουν και σε μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. «Δεν μπορεί να δεχτεί ελληνική κυβέρνηση μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Πυροδοτεί εξελίξεις αυτό. Είναι προφανές» ανέφεραν οι ίδιες πηγές για να συμπληρώσουν: «Και 500 χρόνια να ζει ο Τόμσεν θα εμμένει για τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού και το αφορολόγητο. Πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι υψηλές και το αφορολόγητο μεγάλο».
Τι σημαίνει το «πυροδοτεί εξελίξεις»; Μα φυσικά εκλογές. Αυτό είναι το χαρτί που παίζει και πάλι η κυβέρνηση, μια απειλή προς τους δανειστές και τις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από το ιταλικό δημοψήφισμα, και ενώ η Ευρώπη έχει μέσα στο 2017 να αντιμετωπίσει αλλαγές στη Γαλλία, μια ενεργοποίηση του Αρθρου 50 από τη Βρετανία για το Brexit και φυσικά τις εκλογές στη Γερμανία.
Ποια είναι τα νέα μέτρα που σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης απαιτεί το ΔΝΤ; Είναι περί τα 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018 με μείωση αφορολογήτου και συντάξεων εάν δεν πέσουν οι στόχοι των πλεονασμάτων. Τα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ προκύπτουν από τη διαφορά για το 2019-2020 μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ (3,5% που θέλουν οι πρώτοι και 1,5% που ζητούν οι δεύτεροι) που φθάνει στα 3,6 δισ. ευρώ συν τις επιπτώσεις από την ύφεση.
«Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δις. Το ξέρουν και αυτοί» είπε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Αν πιέσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις» επανέλαβε χαρακτηριστικά.
Οσον αφορά στη συμφωνία, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η εντολή από το Εurogroup είναι ότι το staff level agreement πρέπει να έχει και την υπογραφή του ΔΝΤ.
Η ελληνική πλευρά πάντως ποντάρει στο ότι οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι «η συμφωνία έχει κλείσει στο 95%» και ότι το ΔΝΤ θα εκφράσει τις αντιρρήσεις του μεν, αλλά για να μην μπλοκάρει τη συζήτηση για το χρέος, θα ανάψει πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα περιμένει ότι θα υπάρξει μεγάλη συμφωνία για τα περισσότερα ζητήματα, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση για το staff level agreement και παράλληλα για τα άλλα δύο, το χρέος και τα πλεονάσματα του 2018, ίσως σε μεταγενέστερο Eurogroup λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
H ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «θέλει πολιτική συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα». Ο ολλανδός τεχνοκράτης εκτιμά πως μπορεί να γίνει πολιτική συμφωνία πριν από τις γιορτές και νομοθετικές παρεμβάσεις μετά, αλλά είναι κάτι που δεν θέλει η κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στον κόφτη η ίδια κυβερνητική πηγή περιέγραφε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι δανειστές: «η Αθήνα μπορεί να εξετάσει επέκταση του κόφτη αντί να πάρουμε τα μέτρα του ΔΝΤ, αλλά το ΔΝΤ έχει απέχθεια στον κόφτη. Εμείς λέμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη δέσμευση, μέτρα δηλαδή εντός του προγράμματος», συμπλήρωσε.
Για τα εργασιακά η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή κανονική χώρα και να μην έχουμε κλαδικές συμβάσεις», τονίζοντας ότι «δεν θα πάμε πίσω από αυτό».
Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι για τα πλεονάσματα του 2019-2020 «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για να μειωθούν».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διατύπωσαν σαφείς αιχμές για τη στάση του Σόιμπλε αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνεχώς σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, σε βάθος δεκαετίας.
«Δεν μπορεί να γίνει συμφωνία με το ΔΝΤ για 2019-2020 γιατί θέλει μακροπρόθεσμους στόχους, πλεονάσματα μετά το 2020, για να μπορεί να κάνει τις αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους», προσέθεσε.
Σε ερώτηση για το αν η τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα εκληφθεί ως αρνητικό σημάδι από τις αγορές, η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι αγορές μπορεί να θεωρήσουν πιο ρεαλιστική τη συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί με τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρκούν για να καλύπτουμε το στόχο του 3,5%%.
Οι ίδιες πηγές όμως εκτίμησαν ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, κυρίως στη Γερμανία, θα ξαναγίνει συζήτηση για τα πλεονάσματα, αφού η διατήρησή τους σε αυτά τα επίπεδα είναι κόντρα στην οικονομική λογική.