Επικαιρότητα

Πόσο «αξίζει» ένα νεογέννητο βρέφος στην Ελλάδα; Οκτώ χιλιάρικα…

Μια υπόθεση αγοραπωλησίας μωρού στην Κατερίνη φέρνει στο φως τον σκοτεινό κόσμο των παράνομων υιοθεσιών στη χώρα μας. Και το γιατί πολλά άτεκνα ζευγάρια καταφεύγουν τελικά σε αυτή τη «λύση»
Protagon Team

Οποιος είχε μια ελαφριά έστω γνώση για τις απίστευτες και χρονοβόρες δυσκολίες της υιοθεσίας παιδιού στην Ελλάδα, λίγο-πολύ το ήξερε: ήταν -και είναι- πιο «εύκολο» να… αγοράσεις παράνομα ένα νεογέννητο μωρό από τη Βουλγαρία. Αυτή η γκρίζα κατάσταση, που υπήρχε κάτω από τα ραντάρ του νόμου, των αρμόδιων υπηρεσιών και της κοινωνίας, βγήκε πάλι στον αφρό της επικαιρότητας με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης. Την είδηση μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις όλο το δράμα: άτεκνο ζευγάρι «αγόρασε» από συμμορία Βουλγάρων ένα νεογέννητο αγοράκι, έναντι 8.000 ευρώ…

Ρόλο-κλειδί στην υπόθεση φέρεται να διαδραμάτισε 39χρονος Βούλγαρος, ο οποίος εντόπισε μία 30χρονη έγκυο με οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα της και την έπεισε να δώσει το παιδί της αμέσως μετά τη γέννησή του, έναντι χρηματικού ποσού. Συνοδευόμενη από τον 39χρονο, η έγκυος ταξίδεψε τον περασμένο Απρίλιο στην Πιερία, όπου, μέχρι τον τοκετό, εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα συμπατριωτών της στο Μοσχοχώρι, έξω από την Κατερίνη. Αφού φιλοξενήθηκε δύο μήνες στο διαμέρισμα του 44χρονου και της 43χρονης συζύγου του, στις 2 Ιουνίου η 30χρονη γέννησε ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Κατερίνης και πέντε ημέρες αργότερα έλαβε εξιτήριο, επιστρέφοντας στο παραπάνω διαμέρισμα. Εχοντας κανονίσει τα πάντα γύρω από την παράνομη υιοθεσία, ο 39χρονος μετέβη στις 9 Ιουνίου μαζί με τη μητέρα και το νεογέννητο αγοράκι στην Αθήνα, όπου συνάντησαν τους υποψήφιους έλληνες γονείς, στους οποίους παρέδωσαν το βρέφος. Οπως έγινε γνωστό, από το σύνολο των 8.000 ευρώ που κατέβαλαν, η βιολογική μητέρα έλαβε ως αμοιβή 2.000 ευρώ, ενώ το ζεύγος των Βουλγάρων που τη φιλοξένησε εισέπραξε περί τα 1.350 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα φαίνεται ότι κατέληξαν στις τσέπες του 39χρονου.

Υστερα από αξιοποίηση πληροφοριών και συλλογή στοιχείων η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης ταυτοποίησε τα τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα, μεταξύ αυτών τον 39χρονο, τη βιολογική μητέρα και το ζευγάρι των Βουλγάρων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας περί υιοθεσιών.

Μέχρι στιγμής, αγνοούνται τα ίχνη τόσο του νεογέννητου, όσο και των νέων γονιών του, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν έναν εφιάλτη: από το σκοτάδι μιας ζωής χωρίς παιδί, στην παγίδα του νόμου. Στην ίδια δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται και οι θετοί γονείς του παιδιού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, συνδεόμενες με την παράνομη υιοθεσία.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν εμπλοκή των βουλγάρων κατηγορουμένων σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό που εξετάζουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Κατερίνης είναι εάν ο 39χρονος συμμετείχε σε παρόμοια υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στην ίδια περιοχή, όπου κι εκεί εγκυμονούσα Βουλγάρα, 32 ετών, ήρθε στην Ελλάδα για να γεννήσει το παιδί της και στη συνέχεια να το «πουλήσει» σε άτεκνο ζευγάρι. Παρότι η 32χρονη γέννησε κανονικά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η «αγοραπωλησία» -που είχε οριστεί επίσης στις 8.000 ευρώ- την τελευταία στιγμή δεν έγινε, αλλά συνελήφθησαν οι βιολογικοί γονείς και δύο ακόμη Βούλγαροι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Τα στοιχεία όμως του φερόμενου ως μεσολαβητή, βουλγαρικής καταγωγής και εκ των βασικών «πρωταγωνιστών» εκείνης της υπόθεσης, δεν είχαν ταυτοποιηθεί.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν μια ρουτίνα, είναι όλα κοινά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης με αφετηρία τη Βουλγαρία, με σταθερή «ταρίφα» και παρόμοιο τύπο πρωταγωνιστών. Κυρίως όμως αποδεικνύει ότι υπάρχει «πελατεία», αμέτρητα άτεκνα ζευγάρια στη χώρα μας που αντιμετωπίζοντας έναν αδιαπέραστο τοίχο στο σύστημα των υιοθεσιών, αναγκάζονται να καταφύγουν στον σκοτεινό κόσμο των αγοραπωλησιών βρεφών…