Οι Ντομπρόβσκις και Τσακαλώτος, τώρα πια, εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα για την πρόοδο της αξιολόγησης | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Φουντώνει ο καβγάς (και η προοπτική εκλογών) για την αξιολόγηση

Στο άμεσο μέλλον, αλλά όχι πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, «βλέπει» το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, δίνοντας τον τόνο της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα. Αντίστοιχα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση
Protagon Team

Στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και μόλις λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δανειστές και ελληνική κυβέρνηση, εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα για την πρόοδο της αξιολόγησης. Ενώ βρίσκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, οι Βρυξέλλες δια του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις «βλέπουν» κλείσιμο της αξιολόγησης στο άμεσο μέλλον, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ενδεχόμενο αδιέξοδο προειδοποιώντας -εμμέσως- ακόμα και με εκλογές!

Μιλώντας στο συνέδριο του 27ου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το Μνημόνιο. Με άλλα λόγια υπαινίχθηκε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει τέταρτο Μνημόνιο με επακόλουθο η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες.

Σχολιάζοντας πληροφορίες περί συμβιβαστικής λύσης για την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με πρόσθετα μέτρα σε συντάξεις και φορολογικό μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε το Ταμείο σημειώνοντας ότι αντί να τα βάζει με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να μειωθεί το χρέος, προτιμά να πιέζει την Ελλάδα για νέα μέτρα. «Τη διαφορά ΔΝΤ – Ευρωπαίων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018», τόνισε. «Ετσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές», είπε.

Για τα εργασιακά

Εξίσου επικριτικός ήταν και με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα εργασιακά. Τόνισε ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση και έχουν κάνει συμβιβασμούς, στα εργασιακά δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση», είπε υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Απάντηση στον Σόιμπλε

Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σκωπτικά και στις απανωτές επισημάνσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας. Συσχετίζοντας το πόρισμα Σόιμπλε με την απαίτηση των δανειστών η Ελλάδα να καταγράψει υψηλά πλεονάσματα και μετά το 2018 είπε: «Αφού κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους, αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση, δηλαδή να μας μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθυνθεί μόνο σε μείωση φόρων και σε άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους».

Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. Πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.

Το Μέγαρο Μαξίμου

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου -όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- θεωρεί εφικτό στόχο την πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου και σημειώνουν ότι είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα μετά το 2018. Πολιτική συμφωνία, όπως αναφέρουν, σημαίνει ότι οι δυο πλευρές είναι σύμφωνες πως έκλεισε το δημοσιονομικό, τα ενεργειακά και τα εργασιακά και από εκεί και πέρα προχωρά η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η τοποθέτηση Ντομπρόφσκις

Πάντως, καθώς πλησιάζει το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κάθε μήνυμα που αποστέλλεται από κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών αποτελεί ένδειξη για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Θα βρεθεί η χρυσή τομή μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης;

Τη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού επισκεφθεί την Αθήνα για μία ακόμη φορά ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, τον τόνο έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

«Μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο άμεσο μέλλον», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί. Βέβαια επεσήμανε ότι το πιθανότερο είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αλλά τόνισε ότι η δουλειά μεταξύ των Θεσμών και των ελληνικών αρχών προχωράει και τα πράγματα είναι στη «σωστή τροχιά». Εξήγησε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Οσον αφορά το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στο Eurogroup αναμένεται να συζητηθούν κάποια μέτρα για το ελληνικό χρέος.

Εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προγραμματίστηκε και η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα. Ο ίδιος αφότου συναντήσει τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου (15:00), τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (17:00) και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (18:15) θα εκφωνήσει ομιλία σε συνέδριο που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (20:30).

«Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα» είπε σε συνέντευξη στο Εθνος της Κυριακής. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι «απολύτως εφικτό» να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) τις επόμενες ημέρες αρκεί να εφαρμόσουν οι ελληνικές Αρχές τα συμφωνηθέντα άμεσα.

Την ίδια ημέρα βρέθηκε στην Αθήνα και η «γαλλική» ομάδα των θεσμών για επαφές με την ελληνική πλευρά, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ για τις 9 το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.