O Νίκος Αναστασιάδης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης | REUTERS/Petros Karadjias/Pool
Επικαιρότητα

Αποστάσεις από Κοτζιά παίρνει ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα, δεν προσπάθησε, πάντως, να διαλύσει την «ατμόσφαιρα» που αποδίδει ευθύνες για το ναυάγιο και στις κινήσεις του Νίκου Κοτζιά - Παρέμβαση Τζο Μπάιντεν αργά τη νύχτα με τηλεφωνήματα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί
Protagon Team

Ετοιμος να επιστρέψει στη διαπραγμάτευση εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, αποφεύγοντας να επιρρίψει άμεσα ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο των συνομιλιών. Παράλληλα έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη του. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αναφέρθηκε, πάντως, στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ή, τέλος πάντων, δεν έσπευσε να διαλύσει την «ατμόσφαιρα» που αποδίδει ευθύνες για το ναυάγιο και στις κινήσεις του κ. Κοτζιά. Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ο κύπριος πρόεδρος περιορίστηκε να πει ότι ο ίδιος συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η συννενόησή τους είναι «άριστη»…

Μιλώντας στην κυπριακή τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης, περιέγραψε μια επίπονη διαδικασία, η οποία προσέκρουε στην άρνηση της άλλης πλευράς. Κατέβαλλε όπως είπε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την υστάτη στιγμή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει την διάλογο από εκεί που διακόπηκε.

Οπως είπε,  οι δύο ηγέτες, είχαν συμφωνήσει από την πρώτη τους συνάντηση στην Ελβετία ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρώνονταν στα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού: Το ποσοστό εδάφους κάθε πλευράς, τον αριθμό των ελληνοκυπρίων προσφύγων οι οποίοι θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και την έκταση των ακτογραμμών για την κάθε πλευρά.

Προς απόδειξη της πολιτικής του βούλησης αποδέχθηκε να καθοριστούν τα κριτήρια για το εδαφικό με ελαφρά απόκλιση, ενώ αποδέχθηκε και αποκλίσεις σε σχέση με την παραμονή τουρκοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ίσχυε και για τους ελληνοκύπριους στην ευρύτερη περιοχή της Καρπασίας. Η συμφωνία που επήλθε επί του ποσοστού εδάφους της τουρκοκυπριακής πλευράς, ήταν ανάμεσα στο 28,2% (πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς) και στο  29,2% που πρότειναν οι τουρκοκύπριοι.

Για το θέμα της επιστροφής προσφύγων, είπε ότι με βάση εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων των ΗΕ θα έπρεπε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 78,247 πρόσφυγες το έλάχιστο ή 94,484 το μέγιστο.

Ο αρχικός αριθμός που δόθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιστροφή προσφύγων από 78.000 μέχρι 92.000. Ο κ. Ακιντζί, πρότεινε αρχικά επιστροφή αριθμού της τάξης των 55.000 και ακολούθως από δέχθηκε 65.000. «Ηταν εμφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα στους αριθμούς με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Αναστασιάδης, , προσθέτοντας πως κατέβαλλε συμβιβαστικές προτάσεις μέχρι την υστάτη, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η άλλη πλευρά δεν επιδείκνυε την απαραίτητη ευελιξία.

Στο μεταξύ σε μια νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης επιδόθηκε η Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε αργά τη νύχτα τόσο με τον κ. Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, «ενθαρρύνοντάς τους», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων.