Για τον Σταύρο Θεοδωράκη, η διαρροή βουλευτών του Ποταμιού, που με την αποχώρηση τη Δευτέρα της Κατερίνας Μάρκου (η τρίτη κοινοβουλευτική έδρα που χάνεται μετά από αυτές του Χάρη Θεοχάρη και Ιάσονα Φωτήλα) βρέθηκε να αριθμεί πλέον μόλις οκτώ βουλευτές, οφείλεται σε αυτό που έχει υποδείξει εδώ και καιρό: «Δεν έχει εφευρεθεί ακόμη το μηχάνημα που εντοπίζει τους καιροσκόπους και τους αριβίστες». Το έχει εξηγήσει ο κ. Θεοδωράκης ότι ο ίδιος προσωπικά και το Ποτάμι ως νέο κόμμα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το ποιοι έσπευσαν να μπουν στις τάξεις του για να εκμεταλλευτούν τη φρεσκάδα του και να βρουν μια θέση στο κοινοβούλιο.
Αλλά είτε υπήρχε τέτοιο μηχάνημα για να εντοπίσεις τους καιροσκόπους είτε όχι, η πραγματικότητα είναι πλέον ιδιαίτερα σκληρή για το κίνημα που ιδρύθηκε τον χειμώνα του 2014 και διεκδίκησε με επιτυχία (αν και φθίνουσα) σε τρεις εκλογικές μάχες μια θέση στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Το Ποτάμι φυλλορροεί, χάνει κοινοβουλευτική δύναμη και δείχνει το τελευταίο διάστημα αδύναμο να ανταπεξέλθει στις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του. Εστω κι αν είναι «καιροσκόποι» ο κ. Θεοχάρης, ο κ. Φωτήλας και η κυρία Μάρκου…
Η τελευταία έθεσε εαυτόν εκτός Ποταμιού –χωρίς φυσικά να παραδώσει τη βουλευτική έδρα της– λέγοντας ότι «ασφυκτιά» στο κόμμα. «Εξαντλήσαμε τον χαμένο χρόνο, Σταύρο, και η στιγμή απαιτεί ρεαλιστική εξέταση της κατάστασης, πολύ περισσότερο όταν η κοινωνία έχει γονατίσει και κάθε, μα κάθε επιφύλαξη πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών –από όπου κι αν προέρχονται- μοιάζει ασήμαντη μπροστά στο διακύβευμα της διάσωσης της χώρας… Ασφυκτιώ πλέον, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, μέσα στο Ποτάμι, σε ένα χώρο που ξεκίνησε πραγματικά με προοπτική και ελπίδα, με ταλαντούχους ανθρώπους με ιδέες και ικανότητες και κατέληξε σε δραματική συρρίκνωση της επιρροής του» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ποταμιού η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.
Η απάντηση του κ. Θεοδωράκη ήταν όπως αναμενόταν αιχμηρή και στο ύφος που προαναφέραμε, περί καιροσκοπισμού. «Ο κ. Φωτήλας έφυγε γιατί, όπως είπε, είχε κάλεσμα από την ΝΔ, η κυρία Μάρκου έφυγε γιατί, όπως λέει, έχει κάλεσμα από το ΠΑΣΟΚ, είχε προηγηθεί ο κ. Θεοχάρης που έφυγε γιατί είχε κάλεσμα από παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος τα όσα ανέφερε την Κυριακή στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «οι πιέσεις των παλιών συστημάτων δεν θα μας κάνουν να αλλάξουμε πορεία, δεν θα μας ενσωματώσουν», ενώ έστρεψε τα βέλη του κατά «μελλοντικών πολιτευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
«Είναι προφανές ότι χρεώνομαι προσωπικά την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που το μόνο που τελικά τους νοιάζει είναι η καρέκλα και ο μισθός και τρέχουν (φευ!) σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα τους τα εξασφαλίσουν» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε να τους δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να θυμίσουν και τότε σε όλους τους πολίτες τους λόγους που τους κάνουν να απεχθάνονται την πολιτική».
Οι τρεις που αποχώρησαν θα κριθούν προφανώς από τους ψηφοφόρους, άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ στο οποίο θέλει να πάει η κυρία Μάρκου δεν είναι και στην καλύτερη φάση του. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι και το Ποτάμι βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή φάση. Τι θα γίνει αν φύγει ένας «καιροσκόπος» ακόμη; Το Ποτάμι έχει χάσει εδώ και κάποιο καιρό το δικαίωμα να συστήνει Κοινοβουλευτική Ομάδα (απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές). Από τη Δευτέρα είναι το μικρότερο κόμμα στη Βουλή, καθώς αριθμεί λιγότερους βουλευτές από τους Ανεξ. Ελληνες και την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη…