O πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. Ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί. Και πάλι | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Η δεύτερη απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου

Ο εισαγγελέας εξέτασε τον φάκελο του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα του ελλείμματος του 2009. Ξανά. Και διαπίστωσε ότι δεν πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του. Ξανά. Αλλά όλη αυτή η ιστορία συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις
Ανδρέας Στασινός

Εντάξει καλά περάσαμε το καλοκαίρι, είχαμε και ένα θέμα να κουβεντιάζουμε, πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα κόμματα τσακώνονταν, η κυβέρνηση φώναζε, η Κομισιόν έκανε τις παρεμβάσεις της, οι καραμανλικοί ένιωθαν πως παίρνουν την εκδίκησή τους, το ΠΑΣΟΚ θυματοποιούταν και ένιωθε ζωντανό, μια ωραία καλοκαιρινή μίνι σαπουνόπερα, σίριαλ δεν το λες. Καλά περάσαμε όλοι, εκτός κι αν λέγεσαι Ανδρέας Γεωργίου ο οποίος είδε τότε ξανά το όνομά του στα μανταλάκια του Διαδικτύου ως αποκλειστικός υπαίτιος της εθνικής περιπέτειας των μνημονίων. Τελικά, ο κ. Γεωργίου (πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ), ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η χώρα σε καθεστώς μνημονίων, δεν έχει καμία ποινική ευθύνη όπως διαβλέπει, για μία ακόμη φορά, ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Κούτρας

Αρα; Αρα επιστρέφουμε μάλλον εκεί όπου ήμασταν πριν από το καλοκαίρι. Προτού δηλαδή ο Αρειος Πάγος κάνει δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει η Ξένη Δημητρίου ως αντεισαγγελέας (τώρα είναι εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου) κατά του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. Γεωργίου, σχετικά με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης. Ηταν εκείνη η δικαστική εξέλιξη, η αναίρεση προηγούμενης απαλλακτικής απόφασης, που είχε προκαλέσει τον πολιτικό σάλο, την παρέμβαση της Κομισιόν, την καλοκαιρινή μίνι σειρά που είπαμε.

Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, ο εισαγγελικός λειτουργός κ. Κούτρας, αφού εξέτασε τυχόν ευθύνες του κ. Γεωργίου ως προς το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών να μην απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του. The end. Ή όχι; Διότι όπως κάθε σειρά έχει τους αμετανόητους φαν της. Στο Twitter το λήμμα ΕΛΣΤΑΤ έγινε πρώτο, κάποιοι πανηγύρισαν, άλλοι οι συνωμοσιολόγοι ανακάλυψαν παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες, τον Σημίτη και -κέφι να υπάρχει- το Αλφα Κενταύρου. Μια διαρκής άρνηση της πραγματικότητας.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαλλαγεί και αρχικά από την κατηγορία που αφορά την υποτιθέμενη τεχνητή του διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου όμως, είχε αναιρέσει το βούλευμα, κατά το μέρος εκείνο που έκρινε να μη διατυπωθεί κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου. Ετσι, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε παραπεμφθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών για το θέμα και η δικογραφία είχε επιστρέψει στα χέρια του κ. Κούτρα.

Εκείνη η εξέλιξη, στα τέλη του περασμένου Ιούλιου, είχε προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική ζωή της χώρας. Διότι μολονότι επρόκειτο για μια δικαστική υπόθεση κανείς δεν μπορούσε να αφαιρέσει την πολιτική που κυριαρχούσε γύρω της: η υποτιθέμενη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 θεωρείται από κάποιους –μεταξύ αυτών και ένα ετερόκλητο πολιτικό μείγμα των κυβερνώντων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μέρους της λεγόμενης «καραμανλικής» ΝΔ– ότι ήταν αυτή που οδήγησε τη χώρα μας στην περιπέτεια των μνημονίων. Οι ίδιοι κύκλοι επέλεγαν να αγνοούν ότι ακόμα και αν κάτι τέτοιο ίσχυε –μια «διόγκωση» σε 15,4% από 13,6%– δεν μπορούσε να φταίει που πήγαμε στα μνημόνια. Αλλά είπαμε, ήταν ένα θέμα που ξεπλένει όλους και παράλληλα χαϊδεύει τους συνωμοσιολόγους του Διαδικτύου που θέλουν να πιστεύουν ότι υπήρχε σκοτεινό σχέδιο από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου αλλά όχι ευθύνες της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή και πάει λέγοντας.

Η νέα παραπομπή του κ. Γεωργίου, ενός πραγματικά αξιόλογου ανθρώπου που είχε αναλάβει την ΕΛΣΤΑΤ και επί των ημερών του σταμάτησε η ανεξάρτητη αρχή να δημοσιεύει στοιχεία με αστερίσκους και άλλα παραπλανητικά, είχε όντως προκαλέσει ενθουσιασμό σε μέρος της καραμανλικής Δεξιάς. Χαρακτηριστικό τότε το σχόλιο του Νικήτα Κακλαμάνη: «Μετά το “χαστούκι” του Αρείου Πάγου στον περιβόητο κ. Γεωργίου ήρθε η ώρα της μιας και μοναδικής εξεταστικής επιτροπής αυτής για το “πως μπήκαμε στο μνημόνιο”». Χαρακτηριστική από την άλλη πλευρά και η αντίδραση του Γιώργου Παπακωνσταντίου – υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2009 – στην είδηση παραπομπής του κ. Γεωργίου: «Οταν η ελληνική δικαιοσύνη στέλνει σε δίκη αυτούς που αποκάλυψαν την αλήθεια αντί γι αυτούς που είπαν ψέματα…». 

Τότε είχε βγάλει και ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι «για πολλοστή φορά κύκλοι της Δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν» και ότι η νέα παραπομπή εξυπηρετεί «πολιτικούς αρραβώνες», υπονοώντας προφανώς αυτόν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Καραμανλικών (πράγμα που ίσως να υπήρχε τότε, αλλά μετά τη συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έπαψε να υφίσταται).

Επιπλέον εκείνη η νέα περιπέτεια του κ. Γεωργίου είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχε στείλει σχετική επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας  «από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και τα στελέχη από τέτοιες κατηγορίες». Και τότε ο (καραμανλικός) αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε καταγγείλει ότι «η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».

Ολα αυτά γιατί; Για να επιβεβαιώσει ο κ. Κούτρας ότι είχε διαπιστώσει και πρώτη φορά. Ο εισαγγελικός λειτουργός αποτίμησε -για δεύτερη φορά- όλα τα στοιχεία του φακέλου και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα που είχε καταλήξει και το Συμβούλιο Εφετών, ότι δηλαδή δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά του κ. Γεωργίου και ως εκ τούτου δεν πρέπει να γίνει σε βάρος του κατηγορία για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, ότι δηλαδή προέβη σε αλλοίωση του ελλείμματος.

Τώρα η υπόθεση παραπέμπεται εκ νέου στο Συμβούλιο Εφετών, προς το οποίο και απευθύνεται η πρόταση του εισαγγελέως. Γιατί όπως σε κάθε μίνι σειρά, υπάρχει η πρόβλεψη και για έναν δεύτερο κύκλο.