Η κυβέρνηση Ερντογάν υπερασπίζεται το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο. Στόχος, λένε, είναι «να μη τιμωρούνται τα ζευγάρια των οποίων ένα μέλος είναι ανήλικο» | REUTERS
Επικαιρότητα

Στην Τουρκία απαλλάσσουν τους βιαστές ανηλίκων αν… παντρευτούν το θύμα τους!

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νομοσχέδιο για αναστολή της δίκη κάποιου που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αρκεί ο δράστης να... παντρευτεί το θύμα του! «Η κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν» καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Protagon Team

Δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, όμως οι γάμοι ανηλίκων είναι πραγματικότητα στην Τουρκία, όπως και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Στη γείτονα, ιδίως προς τα ανατολικά, πολλά νεαρά κορίτσια υποκύπτουν στις πιέσεις της οικογένειας και του περιβάλλοντός τους. Η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 17 χρόνια, όμως «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» ο γάμος επιτρέπεται ήδη από τα 16, με τη σύμφωνη γνώμη δικαστή.

Το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε επί της αρχής νομοσχέδιο που επιτρέπει να αναστέλλεται η καταδίκη κάποιου που έχει καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, αρκεί ο δράστης να… παντρευτεί το θύμα του.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αναστολή της καταδίκης εντός άνδρα για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, εφόσον αυτή διαπράχθηκε «χωρίς τη χρήση βίας, απειλής ή οποιαδήποτε άλλης μορφής παραβίασης της θέλησης του θύματος».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τουρκίας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο που στοχεύει, όπως ανακοινώθηκε, στο να μη τιμωρούνται τα ζευγάρια των οποίων ένα μέλος είναι ανήλικο.

«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν», σχολίασε στο Twitter ο Εζγκίρ Εζέλ, βουλευτής της κεμαλικής Κεντροαριστεράς (CHP).

Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει αντίθετα στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά».

«Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα. Οταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί», εξήγησε.

Τόνισε μάλιστα πως οι άνδρες αυτοί δεν θα πρέπει να θεωρούνται βιαστές, ενώ σημείωσε πως το μέτρο αφορά περίπου 3.000 οικογένειες.

Η Ρουχάτ Σενά Ακσενέρ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, κατήγγειλε πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης χρησιμοποίησε την έκφραση «σεξουαλική επίθεση χωρίς εξαναγκασμό. Πιστεύω πως δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι άλλο», ήταν το σχόλιό της.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε οργανώσεις και σωματεία που μάχονται για τα δικαιώματα των παιδιών.

Στο Twitter, to hashtag #TecavüzMeşrulaştirilamaz, που σημαίνει «Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τον βιασμό», είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή των τούρκων χρηστών. Ωστόσο το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και κατ’ άρθρο για να επικυρωθεί.