17 Νοεμβρίου 2016: Η Πέγκι Ουίτσον ελέγχοντας τον εξοπλισμό πριν την εκτόξευση στο Μπαϊκονούρ | REUTERS/Shamil Zhumatov
Επικαιρότητα

Αστροναύτης ετών 57! Ο άθλος της Πέγκι Ουίτσον

Ηταν η πρώτη γυναίκα που διοίκησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και κατέχει για το λεγόμενο «ασθενές φύλο» το ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα. Τώρα σπάει ένα ακόμη: της πιο ηλικιωμένης αστροναύτη της NASA
Protagon Team

Η Πέγκι Ουίτσον κατέχει πολλά ρεκόρ: πλέον, είναι η μεγαλύτερης ηλικίας αστροναύτης της NASA που έχει ταξιδέψει στο Διάστημα, είναι η πρώτη γυναίκα που διοίκησε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και έχει συμπληρώσει αισίως 377 ημέρες παραμονής εκτός Γης.

Η Ουίτσον, 57 ετών, εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ (Πέμπτη) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό τον ISS, 240 χιλιόμετρα από τη Γη. Μαζί της ο 45χρονος ρώσος κοσμοναύτης Ολεγκ Νοβίτσκι της Roscosmos και ο 38χρονος γάλλος Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μηχανικός, είναι ο δέκατος Γάλλος που θα βρεθεί στο Διάστημα και η πρώτη αποστολή της Γαλλίας από το 2008.

Ο Νοβίτσκι, πρώην πιλότος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, έχει μεγάλη εμπειρία, έχει περάσει 5 μήνες στον ISS το 2012 και το 2013.

Επίσης τον Φεβρουάριο του 2017 θα αναλάβει εκ νέου τη διοίκηση του ISS, και θα γίνει αυτομάτως η μόνη γυναίκα που θα διοικήσει τον Σταθμό δύο φορές στη διάρκεια της καριέρας της.

Η αποστολή «50/51» του τριμελούς πληρώματος αρχίζει το Σάββατο -τότε αναμένεται να φθάσει στον ISS. Εκεί ήδη βρίσκονται ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι, τα μέλη της αποστολής 49/50, που είχαν φθάσει στον ISS στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.