Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί Αμερικανοί δεν είχαν εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να ψηφίσουν πριν από την προβλεπόμενη ημέρα των εκλογών, στις 8 Νοεμβρίου, και ποτέ ξανά οι αναλυτές δεν είχαν αποδώσει τόση πολλή σημασία σε αυτήν την πρόωρη ψήφο.
Η ακτινογραφία της διαδικασίας θεωρούν οι αναλυτές ότι μπορεί να μας δείξει προς τα πού θα κλίνουν οι εκλογές σε κάθε πολιτεία. Οχι φυσικά με απόλυτη ασφάλεια, αλλά τις τάσεις που θα επικρατήσουν εκτός άλλων απροόπτων.
Ως τώρα, τουλάχιστον 46,27 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο ή στα εκλογικά τμήματα που είναι ανοιχτά πριν από την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press. Είναι αριθμός που ξεπερνά τα επίπεδα του 2012, με το AP να εκτιμά ότι η συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων των εκλογών!
Τι γνωρίζουμε για την προσέλευση ως τώρα και με την επιφύλαξη ότι πολλές από τις πρόωρες ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί.
Παρατηρείται καταρχάς υψηλή κινητοποίηση της κοινότητας των ισπανόφωνων, κάτι που αναμφίβολα είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Χίλαρι Κλίντον γιατί η κοινότητα στηρίζει τους Δημοκρατικούς και βρίσκεται απέναντι στην ξενοφοβική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συμμετοχή των Ισπανόφωνων αυξάνεται επίσης στη Νεβάδα και το Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κάτω ή κοντά στα ποσοστά τους του 2012· τότε ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει και τις δύο αυτές πολιτείες, κλείνοντας οριστικά το θέμα της προεδρίας.
Το Κολοράντο με τους εννέα εκλέκτορες είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Και αυτό διότι παράλληλα με την αύξηση της προσέλευσης των Ισπανόφωνων υπάρχει και αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών που προσπέρασαν αριθμητικά τους Δημοκρατικούς, όπως σημείωσε το CNN.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θετική πολιτική δυναμική στην πολιτεία, η δυναμική τους δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της πολιτικής δυναμικής που είχαν το 2012, και ούτε εξασφάλισαν τη νίκη για τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Ο Τραμπ σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρώιμη ψήφο προηγείται στο Οχάιο και την Αϊόβα, αλλά αυτό δεν του αρκεί, εάν η ψήφος των Ισπανόφωνων δώσει στη Χίλαρι Κλίντον τη νίκη σε άλλες κρίσιμες πολιτείες.
Στο μεταξύ και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της πρώιμης ψήφου, διαφαίνεται μείωση της συμμετοχής των αφροαμερικανών ψηφοφόρων στη Βόρεια Καρολίνα, όπου επίσης η μάχη είναι οριακή. Τη συγκεκριμένη πολιτεία είχαν κερδίσει οι Δημοκρατικοί το 2008 και το 2012 χάρη προφανώς στην προσωπική ακτινοβολία και την απήχηση του Ομπάμα στις κοινότητες των Αφροαμερικαών.
Στην πολιτεία περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναμενόμενων ψήφων έχουν ήδη μπει στις κάλπες. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται στην πρώιμη ψηφοφορία με 42%, έναντι 32% για τον Τραμπ. Στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν υψηλότερα ποσοστά από την επίδοση του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, όταν ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος κέρδισε οριακά τη Βόρεια Καρολίνα.
Σύμφωνα με τον Σκοτ Τράντερ, του Optimus, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί από τους ανένταχτους ψηφοφόρους ή εκείνους που δεν έχουν σταθερή εκλογική συμπεριφορά. Ομως παράλληλα δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ μπορεί να εξασφαλίσει το 90% της ρεπουμπλικανικής ψήφου στην πολιτεία.
Στη Φλόριντα, μια από τις πολιτείες-κλειδιά, 6,4 εκατομμύρια ψηφοδέλτια έχουν ήδη κατατεθεί, δηλαδή περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αναμενόμενων ψηφοφόρων. Οι Δημοκρατικοί προηγούνται με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του Τραμπ, στο 39%. Το 2008 και το 2012 είχαν ελαφρά υψηλότερα ποσοστά και ο Ομπάμπα κέρδισε οριακά τη Φλόριντα.
Αν και η συμμετοχή των αφροαμερικανών ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη, οι ψήφοι των Ισπανόφωνων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε περισσότερες από 976.000. Το ένα τρίτο από αυτούς δεν ψήφισαν το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση του Ντάνιελ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, πράγμα που βοηθά την Κλίντον.