Από αριστερά: Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου και Γιώργος Βασιλειάδης | SOOC/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Οι νέοι «πραιτωριανοί» του Αλέξη Τσίπρα

Τι συνδέει τους Βασιλειάδη, Τζανακόπουλο, Καλογήρου εκτός από το ότι είναι «κολλητοί» του Πρωθυπουργού από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού; Ποια η πορεία του Βερναρδάκη από τα χρόνια του Ρήγα Φεραίου;
Μιχάλης Μιχαήλ

Σε κάθε ανασχηματισμό κυβέρνησης είναι λογικό μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος να συγκεντρώνεται στα νέα πρόσωπα καθώς οι επιλογές του Πρωθυπουργού, εν προκειμένου του Αλεξη Τσίπρα, θα κριθούν από την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο είναι σαφές ότι το πολιτικό στίγμα και η διαδρομή του καθενός όπως και μερικές χρήσιμες πληροφορίες για ορισμένα νέα μέλη της κυβέρνησης που καλούνται να υλοποιήσουν τις ευθύνες που τους ανέθεσε ο Πρωθυπουργός παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

Κατ’ αρχάς, ο Γιώργος Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα μέχρι τώρα και κυβερνητικός εκπρόσωπος πλέον, μαζί με τον τον γ.γ του Υπουργικού Συμβουλιου, Μιχάλη Καλογήρου, είναι οι «κολλητοί» του Πρωθυπουργού από τα χρόνια της νεολαίας. Τον στήριξαν από την πρώτη στιγμή που έβαλε πλώρη για την άνοδο στην εξουσία. Οταν μάλιστα ο κ. Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία της νεολαίας του τότε Συνασπισμού, το 2008, στήριξε για διάδοχό του τον κ. Τζανακόπουλο πλαισιούμενο από την υπόλοιπη ομάδα. Γρήγορα πέρασαν στο κόμμα και έγιναν ο στενός πυρήνας του γραφείου του. Από το 2010 μέχρι το Μαξίμου παραμένουν ως πιστοί «πραιτωριανοί» του προέδρου. Οι τρεις τους διατηρούν κοινή δικηγορική εταιρεία. Τώρα βέβαια βρίσκονται σε επαγγελματική αναστολή, λόγω ανάληψης καθηκόντων, αλλά τη δουλειά συνεχίζουν συνεργάτες τους. Είναι οι εξ απορρήτων έμπιστη ομάδα του κ. Τσίπρα μαζί με τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Χριστόφορο Βερναρδάκη και βεβαίως τον Νίκο Παππά.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης (στο μέσον) καταφθάνει στην ορκωμοσία. Είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας

Αξιοπρόσεκτη είναι η πολιτική διαδρομή και δραστηριότητα του νέου υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη. Αποχώρησε το 1978 από τη Νεολαία του Ρήγα Φεραίου ακολουθώντας τη Β’ Πανελλαδική, αλλά ακολούθησε αντίθετη διαδρομή από τους υπόλοιπους που κινήθηκαν προς τα αριστερά. Ανέπτυξε για πολλά χρόνια στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν ο τελευταίος ήταν το σημείο αναφοράς στο ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε ακαδημαϊκή πορεία, είναι επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ παράλληλα ήταν συνιδρυτής με τον Γιάννη Μαυρή, της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue. Πριν από μερικά χρόνια διαφώνησαν -για πολιτικούς λόγους, λένε οι κακές γλώσσες- και αποχώρησε. Τότε αναδείχθηκε σε πολιτικό αναλυτή και εκλογικό σύμβουλο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλη την πορεία συνεργάστηκε με τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος υπό τον Κώστα Πουλάκη.

Για τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, πολλά είναι γνωστά. Προέρχεται από το Ινστιτούτο Levy στη Νέα Υόρκη. Είναι σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού Απασχόλησης, Ράνιας Αντωνοπούλου, που είναι από τον Ιανουάριο του 2015 στο ίδιο πόστο, και πρόσφατα κατηγορήθηκε από την παραιτηθείσα γενική γραμματέα του υπουργείου ότι διαχειρίζεται αδιαφανώς τα κοινοτικά κονδύλια. Ο κ. Παπαδημητρίου οργάνωσε τις επαφές και γνώρισε στο αμερικανικό κατεστημένο τον κ. Τσίπρα, το 2013-2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση και ο αρχηγός του έκανε παγκόσμια εκστρατεία κατά των Μνημονίων δεσμευόμενος ότι θα  τα «σκίσει με ένα άρθρο».

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ο Παπαδημητρίου θεωρείται «εχθρός» του ευρώ. όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και «δραχμολάγνος». Εχει εκφράσει στο παρελθόν ανάλογες ιδέες όπως τα voucher ΙΟΥ του Βαρουφάκη (Μετά την υπουργοποίησή του πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι πλέον οι παλιές απόψεις του δεν ισχύουν). Φίλος του μακαρίτη Γεράσιμου Αρσένη βοήθησε πολύ στην δημιουργία του INEΡΠΟΣΤ, του think tank που είχε δημιουργήσει ο Αρσένης και συνεχίζει να τρέχει η Λούκα Κατσέλη.

O Kώστας Γαβρόγλου, καταφθάνει στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία

Ούτε ο Κώστας Γαβρόγλου, ο νέος υπουργός Παιδείας, είναι χθεσινός στον χώρο. Παλιό ηγετικό στέλεχος και συνοδοιπόρος μαζί με τον Νίκο Βούτση στην Ανανεωτική Αριστερά και στην ομάδα Μπανιά, ήταν ο θεωρητικός της θέσης περί Κομμουνιστικής Αναβάθμισης του κόμματος. Θέσης που ηττήθηκε από τη τάση της Μετεξέλιξης υπό τον Λεωνίδα Κύρκο και έτσι υπήρξε η διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986. Αποχώρησαν και σχημάτισαν το ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά και έπειτα την ΑΚΟΑ. Σοβαρός κι ευγενής αλλά ανυποχώρητος και σκληρός στις θέσεις του ήταν πάντα σημείο αναφοράς στις θεωρητικές προσεγγίσεις του χώρου. Ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο και στο Καποδιστριακό στη Θεωρία της Επιστήμης είχε σταθερό ακροατήριο στην ομάδα Μπανιά. Μέχρι τώρα ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και λέγεται ότι είχε αντιρρήσεις για την πολιτική του Νίκου Φίλη.

Σταθερή στην κομμουνιστική Αριστερά είναι η πολιτική διαδρομή της νέας υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία αντικατέστησε τον Τρύφωνα Αλεξιάδη. Προέρχεται από αγωνιστική αριστερή οικογένεια του Αλμυρού Βόλου και εντάχθηκε στη ΚΝΕ. Λογίστρια φοροτεχνικός στο Συνεταιρισμό Ζαγοράς όπου εγκαταστάθηκε κράτησε χαμηλό προφίλ. Ακολούθησε σταθερά το ρεύμα των Ανανεωτικών υπό τον Μίμη Ανδρουλάκη και δεν έμεινε στο ΚΚΕ με τη διάσπαση του 1991 αλλά εντάχθηκε στον Συνασπισμό και εν συνεχεία στον ΣΥΡΙΖΑ όπου είχε χαλαρή παρουσία στο Αριστερό Ρεύμα. Εκεί όμως απέκτησε επαφές με τη νέα γενιά των στελεχών – Αλέξης Τσίπρας και λοιποί. Εκλέχθηκε όπως οι περισσότεροι για πρώτη φορά τον Ιανουάριο και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2015. Και τώρα θα είναι υπεύθυνη για το τι μαζεύει το Κράτος. Από εμάς…