Τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για τη ρατσιστική κατάληψη του χώρου στο Βοτανικό –ο οποίος προορίζεται για μουσουλμανικό τέμενος και οι καταληψίες αποκαλούσαν «Hotspot για Eλληνες», υπό το πρόσχημα φιλοξενίας αστέγων– διαδέχθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωσή του σήμερα, Παρασκευή.
Από νωρίς το πρωί η ελληνική αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του σημείου, όπου βρίσκονταν 11 καταληψίες, οι οποίοι προσήχθησαν από τις Αρχές χωρίς να προβάλουν αντίσταση και μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 6 το πρωί και είχε ολοκληρωθεί ως τις 8.
Στο σημείο έσπευσαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έκαναν και δηλώσεις στα κανάλια. Στις εικόνες φαίνονται οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος. Ο πρώτος μάλιστα αφού «καβάλησε» τα κάγκελα, φρόντισε στη συνέχεια να δηλώσει πως «κάποιοι πολίτες έκαναν το… έγκλημα της ανέγερσης ενός χριστιανικού ναού και ήρθαν 45 διμοιρίες ΜΑΤ και τους συνέλαβαν όλους». Το ότι ο χώρος προορίζεται βάση νόμου για ισλαμικό τέμενος και ότι η κατάληψη είναι παράνομη, δεν φάνηκε να περνά από το μυαλό του χρυσαυγίτη βουλευτή…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Protagon, στους τοίχους που περιβάλλουν τον χώρο είχαν γραφεί ρατσιστικά συνθήματα όπως «Εξω οι Μουσουλμάνοι και οι πράκτορες» – «Εχουμε κατοχή» – «Οχι τέμενος».
Ο υπό κατάληψη χώρος είχε επίσης μία κεντρική είσοδο περιφραγμένη με συρματόπλεγμα, καθώς και στοιβαγμένα λάστιχα που λειτουργούσαν -μάλλον- σαν οδοφράγματα, ενώ άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής ζητούσαν στοιχεία σε όποιον προσπαθούσε να πλησιάσει. Ηταν ένας χώρος που μέχρι και το πρωί της Παρασκευής, ο νόμος ήταν οι άνδρες με τα χακί και η Αστυνομία δεν παρενέβαινε.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης χθες, Πέμπτη, με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονταν στον Βοτανικό, κάλεσε την κεντρική διοίκηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα». Τόνισε δε πως το μουσουλμανικό τέμενος πρέπει να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν, σχολιάζοντας πως η θρησκευτική λατρεία σε συνθήκες αξιοπρέπειας είναι συνταγματικό δικαίωμα, νόμος του κράτους και διεθνής υποχρέωση της χώρας.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι περίπου 200 άτυποι χώροι λατρείας που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο Αττικής «δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας».