Δύο εβδομάδες και μία ημέρα. Τόσος χρόνος πέρασε χωρίς μια κουβέντα από τον Μπομπ Ντίλαν για το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2016 με το οποίο τιμήθηκε εφέτος – η ανακοίνωση είχε γίνει από τη Σουηδική Ακαδημία την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου. Τελικά όμως, ο 75χρονος αμερικανός τραγουδοποιός, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί μέχρι και «αγενής» από μέλος της επιτροπής των Νομπέλ για αυτή του τη συμπεριφορά, μίλησε για το βραβείο. Και εν μέρει δικαιολογήθηκε για τη σιωπή του.
Ο Ντίλαν δήλωσε ότι έμεινε άναυδος με τα νέα ότι τιμήθηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Μολονότι ο πλανήτης όλος προβληματιζόταν με τη σιωπή του – ακόμα και μια λιτή ανακοίνωση στην προσωπική του ιστοσελίδα αποσύρθηκε πολύ γρήγορα – και ενώ είχε αρχίσει ήδη να ασκείται σφοδρή κριτική από ανώνυμους και επώνυμους για τη συμπεριφορά του, ο Ντίλαν δεν έβρισκε κάτι να πει.
Ετσι δικαιολογήθηκε στη Σάρα Ντάνιους, τη μόνιμη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, που είχε τελικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον τροβαδούρο. «Είμαι τόσο πολύ ευγνώμων για την τιμή. Τα νέα για το Νομπέλ με άφησαν άναυδο», της είπε. Τώρα το πώς αυτός ο γίγαντας των λέξεων και των εννοιών, δεν βρήκε μία για να δείξει ότι αναγνωρίζει τη βράβευσή του -την ίδια βραδιά έδωσε συναυλία στο Λας Βέγκας και δεν είπε τίποτα- είναι απορίας άξιον.
Προφανώς αυτή η ξαφνική εκδήλωση του Ντίλαν για τα Νομπέλ ήταν συντονισμένη, έγινε παράλληλα με μια συνέντευξή του στη βρετανική Telegraph.
Στην πρώτη του αυτή συνέντευξη μετά την ανακοίνωση του βραβείου λοιπόν ο Ντίλαν είπε ότι ασφαλώς και θα πάει να παραλάβει το βραβείο τον Δεκέμβριο «εφόσον είναι δυνατόν» . Περιέγραψε τη βράβευση ως κάτι που «είναι δύσκολο να το πιστέψεις, καταπληκτικό και απίστευτο. Ποιος μπορεί να ονειρευτεί κάτι τέτοιο;»
Μετά την ανακοίνωση των Νομπέλ και καλούμενη να εξηγήσει αυτήν την απόφαση-έκπληξη, καθώς ο Ντίλαν είναι ο πρώτος μουσικός που τιμάται με Νομπέλ Λογοτεχνίας, η Ντάνιους είχε συγκρίνει το έργο του με αυτό του Ομήρου και της Σαπφούς. Ερωτηθείς για τη σύγκριση ο Ντίλαν δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται από το μέγεθος: «Υποθέτω πως ναι, με κάποιον τρόπο, ορισμένα τραγούδια – τα «Blind Willie», «Τhe Ballad of Hollis Brown», «Joey», «A Hard Rain», «Hurricane» και ορισμένα άλλα- έχουν ξεκάθαρα ομηρική αξία».
Αρνήθηκε πάντως να εξηγήσει το μήνυμα αυτών των τραγουδιών. «Θα αφήσω άλλους να αποφασίσουν τι είναι. Οι ειδικοί θα πρέπει να ξέρουν. Εγώ δεν είμαι τόσο προικισμένος. Δεν έχω άποψη», ήταν η αμφίσημη απάντηση του.