Επικαιρότητα

Τα τρία σενάρια για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Κρίσιμη η πέμπτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον «νόμο Παππά». Τι μπορεί να συμβεί και πώς η απόφαση μπορεί να προσφέρει πολιτικό διέξοδο στην κυβέρνηση
Protagon Team

H αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες έχει αρχίσει. Σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ. ξεκινά η πέμπτη και κρίσιμη διάσκεψη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου· όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι και η τελευταία. Οι ανώτατοι δικαστές που μετέχουν της Ολομέλειας καλούνται να ψηφίσουν για τα κρίσιμα και μείζονος σημασίας θέματα που έχουν τεθεί από τις προσφυγές προς κρίση στο δικαστήριο.

Κατά το ρεπορτάζ, στο τραπέζι της σημερινής διάσκεψης το πρώτο και σημαντικό θέμα που θα εκκαθαριστεί είναι εκείνο που σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, θέμα που έχει προβληθεί από τις προσφυγές που βάλλουν κατά του «νόμου Παππά», ο οποίος όρισε ως αρμόδιο τον υπουργό Επικρατείας για να οργανώσει και να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες.

Το πρώτο σενάριο είναι οι ανώτατοι δικαστικοί, που έχουν ήδη τοποθετηθεί και κατά την Ολομέλεια της Δευτέρας για το επίμαχο θέμα, να αποφανθούν ότι ο «νόμος Παππά» είναι αντισυνταγματικός επειδή μόνον το ΕΣΡ έχει –κατά το Σύνταγμα– την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε ο ισχύων νόμος θα καταπέσει. Η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου, διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει νέος νόμος.

Δικαστικές πηγές άλλωστε προεξοφλούσαν ότι σε περίπτωση που ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός λόγω ΕΣΡ, το σκεπτικό της απόφασης ενδέχεται να περιλαμβάνει θέσεις, παραδοχές και διατυπώσεις που θα προσφέρονται για πολιτική διαχείριση του όλου θέματος· δεν θα είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση δηλαδή.

Και έτσι πηγαίνουμε στο δεύτερο σενάριο που θα προσφέρει στην κυβέρνηση μια διέξοδο. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το ΣτΕ να προχωρήσει παράλληλα με την απόφασή του στον ορισμό προθεσμίας προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ (πεδίο τριβής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης) ώστε να προχωρήσει αυτό, όπως ορίζει το Σύνταγμα, το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Υπάρχει βέβαια και το τρίτο σενάριο: ο νόμος να κριθεί συνταγματικός με το επιχείρημα ότι η αδυναμία συγκρότησης του ΕΣΡ ήταν η αιτία που οι αρμοδιότητες μετατέθηκαν δια νόμου στον υπουργό. Τότε το δικαστήριο μπορεί να εισέλθει σε ψηφοφορία για το δεύτερο σοβαρό θέμα που εξετάζει, δηλαδή τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σε αυτή την περίπτωση οι εκτιμήσεις δικαστικών πηγών λένε πως η απόφαση το πιθανότερο είναι να κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω ρύθμιση, δηλαδή τον περιοριστικό αριθμό τέσσερα για τις άδειες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι παραγόμενες συνέπειες από την δικαστική απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα είναι ότι η εφαρμογή του νόμου θα σκοντάψει σε εμπόδια και η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε κάποιες διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις.