Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Στις 15 και 16 Νοεμβρίου. Μία εβδομάδα ύστερα από τις αμερικανικές εκλογές. Για το Προσφυγικό. Αυτό είναι σε τέσσερις φράσεις το θέμα της ημέρας. Αλλά δεν είναι καθόλου απλή ιστορία. Ιστορικά μόλις τρεις πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν επισκεφτεί επισήμως την Ελλάδα, μολονότι οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος, πριν από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ είχε επισκεφτεί την Αθήνα το διήμερο 14-15 Δεκεμβρίου 1959. Τότε τον είχαν υποδεχτεί ο βασιλιάς Παύλος και ο Πρωθυπουργός ο οποίος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μετά ο Αϊζενχάουερ, ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε επισκεφτεί την Τύνιδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο «Αϊκ» επισκεπτόταν την Ελλάδα. Είχε βρεθεί στην Αθήνα και το 1952 αλλά τότε ήταν ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τον πρόεδρο Χάρι Τρούμαν. Ηταν η εποχή που διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.
Από το 1959 θα έπρεπε να μεσολαβήσουν 32 ολόκληρα χρόνια, μια χούντα και άλλοι έξι ηγέτες των ΗΠΑ (Τζον Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, Ρίτσαρντ Νίξον, Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ και Ρόναλντ Ρίγκαν), μέχρι να ξαναέρθει στη χώρα μας ένας αμερικανός πρόεδρος. Ηταν καλοκαίρι του 1991, το τριήμερο 18 – 20 Ιουλίου, όταν την Αθήνα επισκέφτηκε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Τον είχε υποδεχτεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώ Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο 41oς πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μιλήσει στο κοινοβούλιο και είχε επισκεφτεί τη βάση της Σούδας.
Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 1999 ο Μπιλ Κλίντον. Τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ενώ Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης. O 42oς πρόεδρος των ΗΠΑ έμεινε στην Αθήνα για 22 ώρες, στις 19-20 Νοεμβρίου. Πρόλαβε να ζητήσει συγγνώμη για την αμερικανική εμπλοκή στη δικτατορία και να δει από κοντά δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους να διαδηλώνουν εναντίον του καθώς τότε ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Σερβία.
Και τώρα η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα. Δύο ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου που πάντα καταλήγει με μια πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τι θα πουν;
Ο αμερικανός ηγέτης που θα εγκαταλείψει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου 2017, αναμένεται να εξάρει την προσπάθεια των Ελλήνων στο Προσφυγικό. Γι’ αυτό και είχε εκδηλώσει την επιθυμία να επισκεφτεί και τη Λέσβο, αλλά κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου θα επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα γίνεται στο πλαίσιο μιας περιοδείας ανά τον κόσμο. Στις 17 του μήνα ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί το Βερολίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Και το τριήμερο 18-20 Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στο Περού.
Πού θα μείνει στην Αθήνα ο Ομπάμα; Ενας αγώνας δρόμου για την προετοιμασία της επίσκεψης ήδη ξεκίνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια είναι τρία: το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», η κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή δίπλα από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και η βάση της Σούδας. Και την ίδια ώρα η αμερικανική πρεσβεία ήδη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις ώστε στο πρόγραμμα του Ομπάμα να «χωρέσουν» και άλλοι πολιτικοί, πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού…