Μετά από μια φάση εθνικιστικής έξαρσης και ρητορικών εκρήξεων κατά της Συνθήκης της Λωζάνης τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν αρχίζει να περνά σε μια φάση «λείανσης» των εντυπώσεων. Και πλέον είναι ξεκάθαρος: άλλο τα σύνορα που σέβεται και άλλα τα «σύνορα της καρδιάς» του. Και ενδεχομένως άλλο Θεσσαλονίκη και άλλο Μοσούλη με τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα…
Ο Ερντογάν όντως το χόντρυνε τελευταία. Είτε με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης ως έργο των Κεμαλικών που αφαίρεσαν από τη χώρα του την οθωμανικότητα και τα εδάφη της, είτε με τον διορισμό μόνιμου Ιμάμη στην Αγία Σοφία, υπήρξε αναστάτωση και το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας χάλασε. Υπήρξε και η βιαστική -ελέω ΑΠΕ- ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ακύρωσε και ο Πάνος Καμμένος την παρουσία του το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη για τα 25χρονα από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αλλά τώρα μάλλον περνάμε σε μια φάση ηρεμίας και αυτοσυγκράτησης.
Αλλωστε με την ίδια λογική που εμείς οι Ελληνες μιλούμε για «αλύτρωτες πατρίδες» μολονότι κι εμείς σεβόμαστε τα σύνορα, δεν μπορεί και ο Ερντογάν να μιλάει για εδάφη που κάποτε ήταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τώρα δεν είναι;
Ετσι το Σάββατο ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό «βαραίνει την καρδιά» των Τούρκων. Ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας αναφερόταν συγκεκριμένα στη Μοσούλη, την ιρακινή πόλη που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η δήλωση αυτή του Ερντογάν ήρθε μετά την άρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.
Η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της.
«Κάποιοι αδαείς έρχονται και λένε “τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ;”. Αυτές οι περιοχές για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι μέρος της ψυχής μας», είπε ο Ερντογάν. «Ακόμη και αν αυτό μας βαραίνει, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ιρακινής κυβέρνησης είπε πως η δήλωση που έκανε στην Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ ότι «η Τουρκία και το Ιράκ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη Μοσούλη» δεν ευσταθεί.
Μετά την συνάντηση του την Παρασκευή με τον Ερντογάν ο Κάρτερ είχε κάνει την επίμαχη δήλωση, αλλά είχε προσθέσει πως είναι απαραίτητη η έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το BBC, o ιρακινός αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι «δεν αναλογεί κανένας ρόλος στην Τουρκία στην απελευθέρωση της Μοσούλης. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να σταθεί στο πλευρό του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, να μην παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, να σέβεται τις γειτονικές σχέσεις και να μην απειλεί την ενότητα του Ιρακινού λαού, στην Μοσούλη ή οπουδήποτε».
Κατά ειδικούς, ο Ερντογάν ανησυχεί για τη νέα ισορροπία των δυνάμεων που θα προκύψει μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων μετά την απελευθέρωση της σουνιτικής αυτής πόλης από τα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS. Κυρίως ο πρόεδρος της Τουρκίας φοβάται την ισχυροποίηση των Κούρδων και των σιιτών.