Ακολουθώντας το γνώριμο, προσβλητικό στιλ της, η Bild χαρακτηρίζει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες (το πρωί της Παρασκευής) σαν την επιστροφή του έλληνα επαίτη που έρχεται να ζητήσει, αυτή τη φορά, ελάφρυνση χρέους.
Οπως γράφει ότι μετά το πρόβλημα του Βλαντίμιρ Πούτιν (που ήταν την Τετάρτη στο Βερολίνο στην τετραμερή για το Ουκρανικό), ο επόμενος ηγέτης που θα συναντηθεί με την Μέρκελ την Παρασκευή είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο στόχος του: Eνα κούρεμα χρέους για τη χρεοκοπημένη χώρα του. Για τη Μέρκελ το αίτημα είναι άκαιρο!», γράφει η Bild που προσθέτει ότι «η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα απορρίψουν το αίτημα, όχι μόνο γιατί θα χαθούν γερμανικά κεφάλαια, αλλά και επειδή δέχονται πιέσεις, καθώς το ΔΝΤ, έπειτα από έναν χρόνο, δεν συμμετέχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης».
Κατά τη γερμανική εφημερίδα, ο έλληνας πρωθυπουργός επιμένει στο θέμα του χρέους γιατί δέχεται στο εσωτερικό πολιτικές πιέσεις καθώς «πολίτες και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στον νόμο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ οι φήμες για εκλογές τον επόμενο χρόνο επανέρχονται στην επιφάνεια».
Η Bild σχολιάζει και τη φημολογούμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 14-15 Νοεμβρίου και γράφει ότι «ο Τσίπρας στηρίζεται από τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος του έχει πει να πιέσει για μια λύση στο ζήτημα του χρέους πριν το τέλος του έτους (και το τέλος της θητείας του ως πρόεδρος). Η Ουάσινγκτον βλέπει έναν στρατηγικό εταίρο πριν από τη Μέση Ανατολή».
Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν για τη συνάντηση ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση όσον αφορά το χρέος και το αν η καγκελάριος ακολουθεί την σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μεταθέτει το ζήτημα μετά το τέλος του προγράμματος.
Για αυτό το ζήτημα ο Σόιμπλε επέμεινε με νέες δηλώσεις την Πέμπτη σε εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου βιβλίου.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική δημόσια) διοίκηση», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις».