O Πρόεδρος περιηγείται στην έκθεση | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Οταν υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο καθιστοί

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τελλογλείου το κοινό περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει για να τελέσει τα εγκαίνια. O Πρόεδρος ήρθε και το κοινό αδιαφόρησε. Είναι ο θεσμός που χάνει την αίγλη του ή κάτι άλλο;
Χριστίνα Ταχιάου

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ είναι ένα από τα στολίδια της Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο, δωρεά του ζεύγους Τέλλογλου, είχε ανοίξει το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να τελεστούν τα εγκαίνια των εκθέσεων «Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21» και «Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Οι εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα τόσο της Ελληνικής όσο και της Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η παρουσία αστυνομικών σε κάθε σημείο της διαδρομής που θα ακολουθούσε ο Πρόεδρος ήταν κάτι παραπάνω από έντονη, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους Θεσσαλονικείς που δεν είχαν πληροφορηθεί για την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Από τα εκθέματα, το αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά «Οι σφαγές της Χίου» κυριαρχεί στο χώρο. Ζωγραφισμένο από τον Ευάγγελο Ιωαννίδη σε φυσικό μέγεθος (4,5 Χ 3,5 μέτρα), είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας που φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο της Χίου. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που προβλήθηκε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την τεχνική δυσκολία και τη μέθοδο μεταφοράς ενός τόσο μεγάλου έργου από το φυσικό του χώρο, την αφαίρεση του τελάρου του και την επανασυναρμολόγησή του.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Τελλογλείου το κοινό περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει για να τελέσει τα εγκαίνια. Κάποια κυρία επί της υποδοχής ενημέρωσε δυνατά για την άφιξή του. Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα τον κόσμο να αναρωτιέται γιατί μας το λένε. Πετάχτηκα και είπα ότι το πρωτόκολλο επιβάλλει να σηκωνόμαστε όταν μπαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδίως αφού τον περιμένουμε ως επίσημο προσκεκλημένο. Κατόπιν πιάσαμε μια χαμηλόφωνη συζήτηση γενικώς περί προέδρων και προεδρικών ηθών στην Ελλάδα και, μέχρι να γυρίσουμε το κεφάλι μας, διαπιστώσαμε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος περνούσε από δίπλα μας.

Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη απ’ ότι προηγουμένως, είδα ότι κανείς στην αίθουσα δεν είχε σηκωθεί για την είσοδο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους γύρω μου, ιδίως αφού είχαμε τη συζήτηση αυτή πριν από λίγα δευτερόλεπτα. Την τιμή της αίθουσας και του πρωτοκόλλου έσωσε ο Άρης Στυλιανού, καθηγητής Φιλοσοφίας στη Νομική και πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που σηκώθηκε. Το παράδειγμά του ακολούθησαν ακόμη λίγοι από τις πρώτες σειρές, κυρίως εκπρόσωποι της Γαλλικής αποστολής. Ήταν περίεργο: είτε είχε μπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε είχε μπει η γειτόνισσα που βλέπουμε κάθε μέρα στην είσοδο, ένα και το αυτόν. Ούτε σούσουρο, ούτε χειροκρότημα, ούτε κάποια αίσθηση αίγλης, ούτε κάτι που να προδίδει ότι μπροστά μας δεν ήταν όποιος κι όποιος αλλά ο πρώτος πολίτης της χώρας.

O Πρόεδρος ξεναγείται συνοδευόμενος από τον Περιφερειάχη Απόστολο Τζιτζικώστα (αριστερά) και τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα

Αργότερα, συζητούσαμε γι αυτό το γεγονός προβληματισμένοι. Το κοινό στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου δεν ήταν άμαθο από τρόπους καλής συμπεριφοράς και πρωτόκολλο. Αποτελούνταν κυρίως από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους με παραστάσεις κι εμπειρίες, πολλοί από τους οποίους σίγουρα έχουν βρεθεί ξανά σε ανάλογο επίσημο περιβάλλον. Τι να σημαίνει η αδιαφορία για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας από ένα τέτοιο κοινό; Να είναι άραγε από ένα αίσθημα γενικότερης αδιαφορίας, κόπωσης, παραίτησης, ματαιότητας, μιζέριας; Δεν είναι εύκολο να αποσαφηνιστεί.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, τον εκπρόσωπο της Γαλλικής Πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας Mikaël Hautchamp και τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. του Τελλογλείου, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, το λόγο έλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Επέλεξε να απευθυνθεί πρώτα στους φιλοξενούμενος και να μιλήσει στα γαλλικά, ευχαριστώντας τον Φρανσουά Ολάντ ονομαστικά. «Χάρη στους Γάλλους, χάρη στην γαλλική φιλία μείναμε στη ζώνη του ευρώ, χάρη στην αποφασιστική υποστήριξη της Γαλλίας ακολουθούμε την ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε. Από την ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, πάντως, απουσιάζει πλήρως η αποστροφή αυτή του κ. Παυλόπουλου, όπως απουσίαζε από την εκδήλωση και η μετάφραση των γαλλικών του κ. Παυλόπουλου. Κατόπιν, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των επισήμων, προκειμένου να ξεναγηθούν στην έκθεση. Αυτή τη φορά, σηκώθηκαν αρκετοί μαζί με τον Πρόεδρο: όλοι οι επίσημοι οι οποίοι επρόκειτο να τον ακολουθήσουν στην ξενάγηση. Κανείς άλλος…