Αντέχει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ευρωζώνη; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η Ιταλία και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Διότι όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι δηλώνουν βέβαιοι πως η ιταλική οικονομία δεν θα αντέξει και πως ένα Italexit είναι θέμα χρόνου. Πριν από δέκα μέρες ήταν ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς που προέβλεψε μια Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα αλλά και χωρίς Ιταλία στην επόμενη δεκαετία. Τώρα είναι η σειρά ακόμη ενός ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου, του Γερμανού Χανς-Βέρνερ Ζιν.
«H κατάσταση της οικονομίας τη Ιταλίας είναι τόσο απελπιστική ώστε η έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι θέμα χρόνου», σημείωσε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν σε συνέντευξή του στη Die Welt.
«Η πιθανότητα να παραμείνει η Ιταλία στο ευρώ μειώνεται από χρόνο σε χρόνο. Η χώρα δεν τα βγάζει πέρα με το ευρώ. Η ιταλική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και δεν έκανε τα περασμένα χρόνια καμιά σοβαρή προσπάθεια να ξαναγίνει ανταγωνιστική. Αναρωτιέμαι πραγματικά πόσο θα αντέξει η Ιταλία ακόμα στο ευρώ» υποστήριξε ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου στη Welt.
Ολο και περισσότεροι περιγράφουν την ιταλική οικονομία με απαισιόδοξους δείκτες. Η Ιταλία όντως εξακολουθεί να παράγει 22% λιγότερο από ό,τι πριν την κρίση και πολλές πτωχεύσεις εταιρειών. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 40%. «Μια τόσο καταστροφική κατάσταση δεν μπορεί να την αντέξει για πολύ μια χώρα» σχολίασε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο ίδιος είπε πως δεν θα ήθελε να αποχωρήσει η Ιταλία από την Ευρωζώνη, αλλά εκτίμησε πως το ιταλικό κατεστημένο δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Οι μισοί από τους Ιταλούς επιθυμούν να βγουν από το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ετέθη αυτό το ερώτημα τον τελευταίο καιρό. Στην Ιταλία συζητούν πολύ, αλλά δεν δρουν. Η ιταλική οικονομία συνεχίζει να παράγει πολύ ακριβά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική διεθνώς. Ηδη και πριν την κρίση οι τιμές ήταν ακριβές και έκτοτε δεν έχουν μειωθεί», είπε ο Ζιν.
Από την πλευρά της η Welt σημείωσε πως από το 1995 η Ιταλία έχει γίνει κατά 42% ακριβότερη από τη Γερμανία. Βέβαια η συγκεκριμένη γερμανική εφημερίδα είναι σταθερά απαισιόδοξη στις κρίσεις της για τις χώρες του Νότου. Πρόσφατα δημοσιοποίησε μια ανάλυση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί αναγκαστικά εκτός Ευρωζώνης όταν τελειώσει το παρόν πρόγραμμα, δηλαδή το 2018.
Αυτή την άποψη περί Grexit είχε συμμεριστεί και ο Στίγλιτς, όταν παράλληλα με τις δηλώσεις του για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη είχε πει πως η Γερμανία έχει ήδη αποδεχτεί ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ.
Κατά τα άλλα ο αμερικανός νομπελίστας είχε εξηγήσει για το ιταλικό πρόβλημα:
«Οταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μιαν αυξανόμενη απογοήτευση από το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι για αυτούς πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ» είχε πει σε συνέντευξή του – οποία σύμπτωση! – στη Die Welt.
Στην ίδια συνέντευξη ο Στίγλιτς είχε πει: «Η Ευρωζώνη θα υπάρχει σε δέκα χρόνια, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα είναι. Είναι εντελώς απίθανο ότι θα εξακολουθήσει να έχει 19 μέλη. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια κράτη θα ανήκουν σε αυτήν. Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ή η διάσπασή του σε βόρειο και νότιο ευρώ είναι, επομένως, γνώμη του, οι μοναδικές τις ρεαλιστικές επιλογές για να ανακάμψει και πάλι η παραλυμένη οικονομία της Ευρώπης».