Επικαιρότητα

«Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!»

Προβληματισμένα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά τα όσα συνέβησαν με το ΔΝΤ αλλά και έπειτα από το Eurogroup της Δευτέρας. Δεν αποκλείουν ρύθμιση του χρέους αλλά υπό την προϋπόθεση του Grexit...
Protagon Team

Στην Αθήνα το μισό «πράσινο φως» του Eurogroup για την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης –έναντι του συνόλου των 2,8 δισ. ευρώ– σχεδόν πανηγυρίστηκε ως μέγα επίτευγμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε απλά για μια τεχνική λεπτομέρεια και από το υπουργείο Οικονομικών σημείωσαν το γεγονός ότι οι δανειστές επιβεβαίωσαν την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων.

Σωστό. Ωστόσο τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, τόσο στο Eurogroup της Δευτέρας, όσο κυρίως στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, δεν επιτρέπουν όλους να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία. Ενδεικτικά τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τον ρόλο του Ταμείου και το μέλλον.

«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος που έδωσε η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».

Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι η Die Welt βλέπει τη γερμανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».

Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

Στον αντίποδα η Der Tagesspiegel είναι πιο αισιόδοξη: με τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» το άρθρο της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας: «Η Κομισιόν δεν βλέπει λόγο να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων στήριξης για την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως».

Πάντως οι αναφορές του γερμανικού Τύπου καθώς και η εξέλιξη που σημειώθηκε με το Eurogroup προκάλεσαν κάποιες εύλογες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης για παράδειγμα, μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ είπε: «Με τον Τσίπρα πρωθυπουργό το ΑΕΠ δεν θα αυξηθεί, ούτε επενδύσεις θα έρθουν ούτε ανάπτυξη, γιατί είναι εντελώς ανίκανος. Είναι επικίνδυνοι, ανίκανοι και πρέπει να φύγουν σήμερα. Η λεγόμενη πρώτη αξιολόγηση που ήταν να κλείσει από το Νοέμβριο και όλο πανηγυρίζουν ότι την κλείνουν δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το γεφύρι της Άρτας. Ούτε χθες κατάφεραν να την κλείσουν…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι «άρχισαν και πάλι δημοσιεύματα στον Γερμανικό Τύπο περί Grexit».