O Ευκλείδης Τσακαλώτος ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον. Τα μεγάλα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά... | SOOC
Επικαιρότητα

Επ’ αόριστον πάγωμα συντάξεων προς όφελος άλλων «κοινωνικών δαπανών»

Από τον «κουβά» των συνταξιούχων θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται άλλες κοινωνικές ανάγκες, ακόμα και αν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Τι συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον, τι δεν αποφασίστηκε για το χρέος και τι αναμένεται στο σημερινό Eurogroup
Protagon Team

Τι απέμεινε από το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον; Η ανανέωση της θεωρητικής αντιπαράθεσης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το Βερολίνο για το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, διαχειρίσιμο ή υπαρκτό ως πρόβλημα και η επιβεβαίωση ότι την ελληνική κρίση θα συνεχίσουν να την πληρώνουν οι συνταξιούχοι. Προς το παρόν με περικοπές, στο μέλλον με την απουσία ελπίδας για αυξήσεις…

Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, είναι πλέον πρόδηλο το ενδεχόμενο να διατηρηθούν παγωμένες οι συντάξεις στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, ακόμη και μετά την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, προκειμένου τα επιπλέον χρήματα να μεταφερθούν σε άλλες κοινωνικές δαπάνες. Αυτό εισηγήθηκε και το ΔΝΤ αλλά και συζήτησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους που είχαν προνομιακή πρόσβαση στις επαφές του κ. Τσακαλώτου και του αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην Ουάσινγκτον.

Στις ίδιες επαφές αναδείχθηκε επίσης η λειτουργία του περίφημου «κόφτη»: θα είναι ο μηχανισμός που θα γεφυρώσει διαφορές που έχουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για τα πλεονάσματα της Ελλάδας το 2018.

Για το ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν ότι «όλες οι πλευρές» θέλουν να προσδιοριστούν από τώρα και μέτρα για μετά το 2018. Εξαίρεση είναι η πλευρά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έκανε λόγο για γενική αναφορά περί λήψης μέτρων «μετά το 2018».

O γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε παράλληλα πάγο στις φιλοδοξίες για άμεσες αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους, αψηφώντας τις – εξίσου σκληρές – δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτή η εκκρεμότητα –η απουσία μιας ξεκάθαρης δήλωσης για το χρέος– προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην κυβέρνηση, η οποία φοβάται πλέον ότι αν δεν ληφθούν αποφάσεις δεν θα δώσει ούτε ο Μάριο Ντράγκι το πολυαναμενόμενο «δώρο» του, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και έτσι θα τιναχθεί στον αέρα ο οικονομικός σχεδιασμός του Μαξίμου – αυτή είναι η ανάλυση του δευτεριάτικου φύλλου των «Νέων».

Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει ότι μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για το χρέος άμεσα, παρά τις δηλώσεις Σόιμπλε. Την κατάσταση περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος όταν παρομοίασε, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, την Ελλάδα με «γαζέλα» η οποία έχει παγιδευτεί ανάμεσα σε «δυο ελέφαντες που παλεύουν», το ΔΝΤ και τη Γερμανία. Ο υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε μάλιστα τον Σόιμπλε «πανούργο» πολιτικό, ο οποίος δεν μπορεί παρά να αντιλαμβάνεται ότι «δεν μπορεί να τα έχει όλα», δηλαδή και το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα και το χρέος να μην έχει ρυθμιστεί. «Κάτι πρέπει να δώσει και πιστεύω πως βαθιά μέσα στην καρδιά του το καταλαβαίνει αυτό» είπε.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη, πιο άμεση εκκρεμότητα: η δεύτερη αξιολόγηση. Από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι αυτή ξεκινάει στις 18 Οκτώβριου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοέμβριου ενώ η ημερομηνία-στόχος για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα έχει οριστεί το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου, σύνοδος στην οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν, όπως ανέφεραν, όλα τα εκκρεμή θέματα όπως το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση ενδεχομένως και η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την πεποίθηση πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ – παρά την αναφορά του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Από το υπουργείο επιμένουν πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει και τα 15 προαπαιτούμενα, και θα πρέπει να υπάρξει κάποιο επιχείρημα για το μπλοκάρισμά τους.

Υπάρχει βέβαια και το άσχημο σενάριο για την Ελλάδα: στο Εurogroup της Δευτέρας να αποφασιστεί η τμηματική εκταμίευσης της δόσης και να εκταμιευτούν τα 1,7 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. σε μια εβδομάδα από τώρα.