Εξαγριωμένες, υψώνουν το δάχτυλο μαζί με τα πανό με τα συνθήματα, οι διαδηλώτριες στη Βαρσοβία | REUTERS/Kacper Pempel
Επικαιρότητα

Οι μαυροφορεμένες Πολωνέζες κέρδισαν το δικαίωμα στην άμβλωση

Οι αμέτρητες γυναίκες που διαδήλωσαν στις πολωνικές πόλεις τη Δευτέρα κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων νίκησαν: η Βουλή απέρριψε τον νόμο που εμπόδιζε τον τερματισμό της εγκυμοσύνης ακόμα και σε γυναίκες που είχαν πέσει θύματα βιασμού!
Protagon Team

Να πώς υποχωρεί η Εκκλησία –γιατί η καθολική Εκκλησία ήταν πίσω από τον (μεσαιωνικό) νόμο που ήθελε να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Πολωνίας. Υποχωρεί όταν 100.000 γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, βαμμένες στα μαύρα, εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας και ξεχύνονται στους δρόμους της Βαρσοβίας, του Γκντανσκ, του Λοτζ, του Βρότσλαβ, της Κρακοβίας, συνολικά σε 60 πόλεις της χώρας, φωνάζουν, διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: δεν μπορεί να απαγορεύσει (σχεδόν πλήρως) την άμβλωση.

Μία από τις μαυροφορεμένες παρακολουθεί από ψηλά τη διαδήλωση μπροστά από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS)

Οι μαζικές κινητοποιήσεις της Δευτέρας είχαν άμεση επίδραση στους πολιτικούς οι οποίοι, δύο ημέρες μετά τις διαδηλώσεις, έκαναν στροφή (σχεδόν) 180 μοιρών. Οπως είχε προβλεφθεί, την Πέμπτη, η Βουλή απέρριψε το μέτρο με μεγάλη πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία. Αλλωστε, αυτό είχαν δείξει και στελέχη της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι το μέτρο της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης δεν θα εφαρμοζόταν. Ασφαλώς, σίγουρα έπαιξε έναν ρόλο το γεγονός ότι η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχει μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών και δεχόταν πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είχε προγραμματίσει συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών στην Πολωνία την Τετάρτη.

Πάντως ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, Γιάροσλαβ Γκόγουϊν, δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο λόγος που ξαφνικά οι απόψεις των κυβερνητικών μαλάκωσαν ήταν οι ίδιες οι μαυροφορεμένες γυναίκες: «Οι κινητοποιήσεις της Δευτέρας μάς έκαναν να σκεφτούμε και μας δίδαξαν μετριοπάθεια», δήλωσε πριν διεξαχθεί η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εσπευσε να καθησυχάσει «όσους φοβούνται ότι στην Πολωνία η άμβλωση θα είναι πλήρως απαγορευμένη. Αυτό δεν θα εφαρμοστεί. Η άμβλωση δεν θα απαγορεύεται όταν η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού ή αν η ζωή της ή υγεία της βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ναι, αυτό προέβλεπε η απορριφθείσα πρόταση: την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμών ή όταν η ζωή της γυναίκας είναι σε κίνδυνο! Επιπλέον, προβλέπονταν ποινές φυλάκισης έως και πέντε έτη στις γυναίκες που κάνουν άμβλωση και στους γιατρούς που προχωρούν στη διαδικασία. Ακόμη και οι γιατροί θα κινδύνευαν να βρεθούν σε δύσκολη θέση καθώς κάποιες εξετάσεις ρουτίνας στην εγκυμοσύνη ενδεχομένως να θεωρούνταν πράξεις διευκόλυνσης της άμβλωσης.

Οργή και θλίψη στη διαμαρτυρία που τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει στροφή 180 μοιρών (REUTERS/Kacper Pempel/File Photo)

Το σχέδιο, ευτυχώς, ναυάγησε. Παραμένει, λοιπόν, ο (οπισθοδρομικός) νόμος που ισχύει στη χώρα από το 1993 απαγορεύοντας τις αμβλώσεις, εκτός αν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο, εάν το έμβρυο είναι σε κατάσταση που δεν επιδέχεται θεραπεία, ή εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Μάλιστα, την ημέρα που ανακοίνωνε ότι εγκαταλείπονται οι εργασίες για το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Γερουσίας, του άνω σώματος του κοινοβουλίου, Στάνισλαβ Καρζέφσκι, επέμεινε ότι οι εκτρώσεις για έμβρυα τα οποία πάσχουν από σύνδρομο Down πρέπει να απαγορευθούν. Γι’ αυτό και, όπως σωστά μαντεύετε, οι κινητοποιήσεις των μαυροφορεμένων γυναικών συνεχίζονται.