Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπεύθυνου για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σε λίγους προκάλεσε έκπληξη – δεδομένης της συγκυρίας και του κλίματος που καλλιεργείται.
Η εξέλιξη αναμενόταν μάλιστα από τα στελέχη της σημερινής ηγετικής ομάδας του κόμματος. Στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννημματά μιλούσε ήδη από τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας για το ενδεχόμενο, επικαλούμενος πληροφόρησή του από πηγές τις οποίες δεν κατονόμαζε…
Λίγες ημέρες μετά, η πληροφόρηση αυτή επιβεβαιώθηκε. Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος διώκεται για κακουργηματική απάτη και απιστία και η δίωξη έχει διπλό σκέλος: αφορά αφενός 15 εκατομμύρια ευρώ που είχαν βρεθεί στα ταμεία του κόμματος χωρίς παραστατικά, αφετέρου το γεγονός ότι δόθηκε ως εγγύηση η κρατική επιχορήγηση ταυτόχρονα σε τέσσερις τράπεζες για την χορήγηση δανείων στο κόμμα.
Με την άσκηση της δίωξης, ο ίδιος ο πρώην διευθυντής του ΠΑΣΟΚ μίλησε για πολιτική μεθόδευση.
Το ίδιο και το κόμμα, σε μία ανακοίνωση που δεν περιείχε καν το όνομα του πρώην κορυφαίου στελέχους («Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ πριν η δικαιοσύνη αποφανθεί, είναι αποκαλυπτική του πανικού του καθεστώτος»), ενώ σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και η δήλωση του ΚΙΔΗΣΟ («Το “βρώμικο ’16” που επιχειρείται να στηθεί, κάνει το “βρώμικο ’89” να μοιάζει νηπιαγωγείο»).
Οπως αναμενόταν, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αφιέρωσε ολόκληρες σελίδες στην υπόθεση, ενώ κάποια site (tvxs) επιχαίρουν εδώ και δύο ημέρες με σχόλια όπως «στο σκαμνί» και άλλα τέτοια.
Η σπουδή για την πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης δεν κρύβεται.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας πολιτικός χώρος στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να αλιεύει τις λεγόμενες αντιδεξιές ψήφους – ή τουλάχιστον αυτό θα προσπαθεί να κάνει με όλες του τις δυνάμεις στο περιβάλλον πόλωσης που καλλιεργείται.
Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που είχε αναθέσει τον έλεγχο των οικονομικών του σε ορκωτούς λογιστές, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει γίνει από όλους. Η «Αυγή» π.χ., κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παραδοχή του διευθυντή της ενώπιον της Εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ έχει στην μετοχική της σύνθεση μία off shore. Και οι αρμόδιοι αρνούνται να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται από πίσω…. Ομως αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολλούς…
Το ζήτημα που ανακύπτει, όπως φανερώνεται από την στάση της σημερινής ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη και της πλευράς του Γιώργου Παπανδρέου (την περίοδο της δικής του ηγεσίας αφορά η υπόθεση κατά μείζονα λόγο), είναι η τοξικότητα της πολιτικής συζήτησης.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ο ίδιος ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει, ότι τα 15 εκατομμύρια που βρέθηκαν στα ταμεία του κόμματος ήταν έσοδα τα οποία δεν είχαν ακόμη «λογιστικοποιηθεί», ενώ ως προς τα δάνεια που χορηγήθηκαν δηλώνει ότι η έγκρισή τους προϋπέθετε ούτως ή άλλως αλλεπάλληλους ελέγχους, οι οποίοι και είχαν διενεργηθεί από την ΤτΕ, το υπουργείο Εσωτερικών, τις αρμόδιες ΔΟΥ και τις διευθύνσεις των τραπεζών.
Πάντως, οι αντιδράσεις είναι ενδεικτικές και χαρακτηριστικές: οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά προσπαθούν με κάθε τρόπο να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας, τόσο από τον κ. Σπυρόπουλο, όσο και από τον Γ. Παπανδρέου.
Λένε ότι κανείς από τους δύο δεν επικοινώνησε με το κόμμα μετά την άσκηση της δίωξης και δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν πολιτική κάλυψη και ότι προτιμούν μία στάση παρατηρητή στην υπόθεση.
Οι αποφάσεις εναπόκεινται πλέον στην Δικαιοσύνη. Ομως είναι φανερό ότι αυτό λίγους ενδιαφέρει, πλην του ιδίου του κ. Σπυρόπουλου. Για τους υπολοίπους το ζήτημα είναι πως θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ή θα αποτρέψουν πολιτικές ζημίες.