Η περίοδος χάριτος για την ελληνική κυβέρνηση στο Προσφυγικό φαίνεται πως παρήλθε. Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο, όπου υποτίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει τον σεβασμό και την ανεκτικότητα της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά τώρα την βλέπει να τον επιπλήττει για τους χειρισμούς και την κωλυσιεργία της Αθήνας στο Προσφυγικό…
Από το Βερολίνο πλέον ακούγονται ομοβροντίες κατά της Αθήνας. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Γιοχάνες Ντίμροντ, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι το πρόγραμμα «Relocation» δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά (στα οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες και με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις και αντιδράσεις, περίπου 14.000) αλλά μόνο για τους εγκατεστημένους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η παρέμβαση αυτή προέκυψε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στην εφημερίδα Die Welt, κεντρικός άξονας της οποίας ήταν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το Προσφυγικό. Σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, οι θέσεις στα hot spots των νησιών του Αιγαίου είναι για 7.450 άτομα, ενώ ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 14.000. Για να ανακουφισθούν τα νησιά η ελληνική κυβέρνηση «σύντομα» σκοπεύει να μεταφέρει «έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα». Οπως διαβεβαίωσε ο έλληνας υπουργός, «αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν (οι πρόσφυγες) σε φυλασσόμενους χώρους». Αλλά ο γερμανός αξιωματούχος τον γείωσε…
Παράλληλα, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος επέπληξε τον κ. Τσίπρα σχετικά με την πολιτική του στο Προσφυγικό, εκφράζοντας με ωμό τρόπο τις ανησυχίες της στην πρόσφατη Σύνοδο της Βιέννης.
«Η επίπληξη της κυρίας Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η κ. Μέρκελ προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. «Ηταν δύσκολο. Εχει βαρεθεί τις δικαιολογίες», είπε για τη Μέρκελ ένα διπλωμάτης, που ήταν παρών στην Σύνοδο.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το Μέγαρο Μαξίμου μέσω«κύκλων» του διέψευσε το δημοσίευμα…
Εκτός προβλεπόμενων της συμφωνίας
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται όντως σε δεινή θέση. Στα hot spots των νησιών η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική και το πρόσφατο περιστατικό με τον ομαδικό βιασμό ενός 16χρονου πρόσφυγα ανέδειξε με τραγικό τρόπο το πρόβλημα. Τα σχέδια όμως του κ. Ξυδάκη για αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, είναι εκτός των προβλεπόμενων της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσαν αξιωματούχοι του Βερολίνου. Βάσει αυτών θα πρέπει πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, και προπαντός αυτοί οι οποίοι κατάγονται από τη Συρία, να παραμείνουν εκεί. Σκοπός είναι οι πρόσφυγες να μην έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μόνοι τους να συνεχίσουν παράνομα το ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής Ευρώπης. Κάτι τέτοιο σημείωνε και βρετανός αξιωματούχος με γνώση του θέματος μόλις την περασμένη Τρίτη, προτού ο κ. Ξυδάκης δηλώσει άλλα…
Για τα ελληνικά σχέδια μεταφοράς προσφύγων ερωτήθη στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη συζήτηση για αυτά σχέδια με τους θεσμούς». Συγχρόνως όμως ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «όντως η Ελλάδα μόνιμα βρίσκεται σε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Τι ισχύει με το Relocation
Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροντ διαφώνησε με τον ισχυρισμό του κ. Ξυδάκη ότι ο λόγος για τη μεταφορά από τα νησιά είναι η άρνηση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», διευκρίνισε ο κ. Ντίμροντ, και άρα δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συνδυασμός.
Διανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη
Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση και τα εμπόδια σε ό,τι αφορά τη διανομή προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ο κ. Ζάιμπερτ παραδέχθηκε ότι «θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά» και υπενθύμισε τη δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ στη σύνοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη ότι η Γερμανία είναι διατιθεμένη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες απ’ ό,τι της αντιστοιχούν. Παράλληλα όμως αναμένει από όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν αυτό δεν γίνει τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι πρόσφυγες να επιδιώξουν να έρθουν παράνομα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Και αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός» είπε ο κ. Ζαίπερτ, γιατί «θα αύξανε εκ νέου την πίεση στα ελληνοβουλγαρικά ή σε άλλα σύνορα».
Die Zeit: «Εχει αποτύχει η Αθήνα;»
Με το ζήτημα ασχολείται και η εφημερίδα Die Zeit η οποία διερωτάται σε σημερινό της (Πέμπτη) άρθρο «Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Εχουν μήπως αποτύχει;».
Μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της ΕΕ.
Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος για τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα η ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν.
Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της ΕΕ.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίου έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο θέμα των μεταφραστών δεν έχει κρατήσει το λόγο της η ΕΕ σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες ώρες μέλη ή συνδεδεμένες με την ΕΕ χώρες δεν λειτουργεί. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά.
Επομένως, συμπεραίνει η γερμανική εφημερίδα, η κατάσταση στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, αφού πολλές χώρες ακόμα αρνούνται να της παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους.