Ενώ τα κόμματα στην Ισπανία αρχίζουν να παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει των εκλογών που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν τον Δεκέμβριο, έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα μαχαίρια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE).
Η απάντηση του επικεφαλής του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ: στρέφεται στη βάση για να τον επιβεβαιώσει στην ηγεσία σε μια μάλλον αιφνιδιαστική απόφαση τύπου «κάν’το όπως ο Κόρμπιν», ο οποίος έστω και αμφισβητούμενος ευρέως απέσπασε το 61% στις εκλογές του Σαββάτου.
Πίσω από όλα αυτά, οι εκλογικές επιδόσεις που σταθερά δεν ικανοποιούν τους στόχους του κόμματος, αν δεν απογοητεύουν και πλήρως.
Η παράταξη μπορεί να άντεξε τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτόν τον Ιούνιο στην εκλογική πίεση των Podemos που απειλούσαν να καταλάβουν την δεύτερη θέση στη Βουλή και μπορεί να έβαλε τους δικούς της όρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά μάλλον δεν κατάφερε να αποκομίσει κέρδη.
Το PSOE θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διευκολύνει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos, αν απείχε από την ψηφοφορία στη Βουλή. Η γραμμή του κόμματος, όπως την είχε εκφράσει ο Πέδρο Σάντσεθ ήταν απλά «όχι».
Την περασμένη Κυριακή οι επιδόσεις στις περιφερειακές εκλογές στη χώρα ήταν άλλο ένα -το τελευταίο και πιο ηχηρό- καμπανάκι για το PSOE, την ώρα που το Λαϊκό Κόμμα και οι Podemos τα πήγαν μάλλον καλά.
«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε ευτυχισμένοι με τα αποτελέσματα» επιβεβαίωσε ο γραμματέας του κόμματος Σεζάρ Λουένα απηχώντας τις απόψεις και άλλων παραγόντων. Το PSOE έχασε εξάλλου 11 έδρες σε δύο κοινοβούλιο περιφερειών και ξαναγύρισαν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.
Με την αμφισβήτηση και τις γκρίνιες να δυναμώνουν στο εσωτερικό του κόμματος, όπως εκφράστηκαν στη συνεδρίαση οργάνου του PSOE τη Δευτέρα, αλλά και από τον φιλικό Τύπο, όπως την El Pais, ο Σάντσεθ στράφηκε προς τη βάση.
Στις 23 Οκτωβρίου το κόμμα θα αποφασίσει για την ηγεσία με ψήφο εσωκομματικής εμπιστοσύνης, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου το συνέδριο θα επικυρώσει το αποτέλεσμα την ώρα που η χώρα θα είναι στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.
Το στοίχημα γίνεται πλέον προσωπικό για τον Σάντσεθ, ο οποίος έχει τείνει χείρα πολιτικής φιλίας και στους Podemos και στους Ciudadanos ώστε να συνεργαστούν «για να ρίξουμε μαζί την κυβέρνηση του Μαριάνιο Ραχόι».
Με την τρέχουσα σύνθεση της Βουλής η τριάδα PSOE-Podemos-Ciudadanos συν κάποια μικρότερα κόμματα θα μπορούσε να έχει μια έστω οριακή πλειοψηφία. Πολιτικά όμως είναι πολύ δύσκολη η συνεργασία, σημειώνει η El Pais.
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι έχουν δύσκολο έργο απέναντι σε αυτήν την κίνηση του Σάντσεθ. Η Σουσάνα Ντίαθ, πρόεδρος της Ανδαλουσίας και βασική αντίπαλος του προέδρου, θεωρείται δύσκολο να είναι υποψήφια γιατί λόγω ασυμβιβάστου θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση της.
Είναι πιθανό ότι η επιτροπή του PSOE που συνεδριάζει το Σάββατο θα εκφράσει τη διαφωνία της με την πρόταση του Σάντσεθ, για να μην κινδυνεύσει το κόμμα να διχαστεί ακόμα περισσότερο. Το Reuters σημειώνει ότι ο Σάντσεθ μπορεί να βρεθεί ενώπιον προσπάθειας αποπομπής.
«Είναι η ώρα να μιλήσουμε με μια φωνή», τόνισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του PSOE, εξηγώντας το σχέδιο για (προσωπική) φυγή προς τα εμπρός. Και μοιάζει έτοιμος να πάρει πάνω του και το ρίσκο της κομματικής ενότητας ενόψει (άλλης μίας) εκλογικής μάχης.