Το μέλλον της Συρίας κρέμεται από μία κλωστή. Κάθε φορά αυτό λένε οι πολιτικοί ηγέτες που διαπραγματεύονται το ένα σχέδιο εκεχειρίας μετά το άλλο. Αυτή τη φορά η κλωστή δείχνει να έχει σπάσει. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ΗΠΑ και Ρωσία, δείχνουν πιο αποξενωμένες από ποτέ. Ή μάλλον δεν είναι ζήτημα αποστασιοποίησης. Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων τους έχουν εγκαταλείψει ακόμη και τους τύπους της διπλωματίας. Κατηγορούν ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Μιλάνε για «παράλληλα σύμπαντα». Η Ουάσιγκτον ζητά να μείνουν όλα τα αεροσκάφη στο έδαφος. Η Μόσχα – δια στόματος του υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού- ανακοινώνει ότι αποστέλλει στην Ανατολική Μεσόγειο αεροπλανοφόρο, για να «ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες» της Μόσχας στην περιοχή. Πώς γίνεται να μιλάνε για εκεχειρία όταν η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της στη Συρία;
Η απόφαση μοιάζει να αποτελεί κλιμάκωση της διαμάχης που είχαν (περίπου) τετ α τετ ο αμερικανός και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η μία πλευρά απέδιδε στην άλλη την ευθύνη της επίθεσης στο κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια τη Δευτέρα, στο Ορούμ αλ Κούμπρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άμαχοι. Ο αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα ραντάρ των αμερικανικών δυνάμεων εντόπισαν δύο μαχητικά αεροσκάφη Σουκόι 24 στην εναέρια περιοχή. Τα μαχητικά αυτά χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά και από τις δυνάμεις του σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Ασαντ. Ωστόσο η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι οι πιλότοι ήταν Ρώσοι. «Αυτή είναι η εκτίμησή μας», δήλωσε, ανώνυμα, αξιωματούχος.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή, εκείνη της Μόσχας: ότι σύροι αντάρτες στοχοποίησαν το κονβόι με βαρύ πυροβόλο. Οι αποδείξεις τους βρίσκονται υποτίθεται σε πλάνα που τράβηξε ιπτάμενο drone. Αυτά εμφανίζουν ένα φορτηγό των ανταρτών να ρυμουλκεί το οπλικό σύστημα και να σταματά στο ύψος του σταθμευμένου κονβόι το οποίο, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, έγινε στάχτες. «Το πιστεύει κανείς αυτό;», ρώτησε ο Τζον Κέρι στην αίθουσα του ΟΗΕ. Ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, αντεπιτέθηκε. Κατηγόρησε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή -και όλα τα τζιχαντιστικά στοιχεία που μάχονται μαζί με αντάρτες. «Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε παράλληλα σύμπαντα», σχολίασε τότε ο Κέρι.
Η ρωσική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη αντέδρασε γρήγορα. Πρόσθεσε νέα κατηγορία κατά των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι έχει καταγραφεί αμερικανικό drone στην περιοχή, την ώρα που δέχθηκε το χτύπημα το κονβόι. «Δεν βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα», τόνισε με νόημα ο στρατηγός Ιγκορ Κονασένκοφ. Την ίδια ώρα, ο ρώσος υπουργός Αμυνας ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία, δίνοντας τέλος στις ελπίδες ότι θα διακοπούν οριστικά οι αεροπορικές επιδρομές, τουλάχιστον από τις εξωτερικές δυνάμεις.
Παρατηρώντας την έχθρα ανάμεσα στους δύο υπουργούς, ο βρετανός υπουργός Μπόρις Τζόνσον -επίσης παρών στη συνέλευση του ΟΗΕ- δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση Κέρι – Λαβρόφ είναι το μόνο σόου που έχουμε και πρέπει να επαναφέρουμε γρήγορα αυτό το σόου». Οση ώρα συνεχιζόταν το «σόου» στη Νέα Υόρκη, στο έδαφος της Συρίας άμαχοι πολίτες, εθελοντές και ανθρωπιστικές οργανώσεις δέχθηκαν πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές μέσα σε μία νύχτα.