Χωρίς την καθιερωμένη μεγάλη παρουσίαση-πάρτι του προγράμματος μπαίνει η Στέγη στη νέα σεζόν, επιλέγοντας ουσιαστικά το απευθείας ξετύλιγμα των δράσεων στην πόλη. Eρχεται όμως και με νέο λογότυπο και ουσιαστικά μια κίνηση rebranding που ενοποιεί «και τυπικά αφού ουσιαστικά πάντα ένα ήμασταν» τη Στέγη με το Ιδρυμα Ωνάση και όλες τις δράσεις του. Μια κοινή ομπρέλα για τις υποτροφίες, τις δωρεές, το πρόγραμμα της Στέγης με την υπόμνηση της προσφοράς στη δημόσια υγεία μέσω του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.
Οι θεματικές που διατρέχουν το πρόγραμμα εστιάζουν στην πόλη, στη γυναίκα, στη Μέση Ανατολή και στις ΗΠΑ με το μεταναστευτικό να είναι μια παράμετρος που μοιάζει να τέμνει όλες τις δράσεις. Μια ακόμα κοινή τομή είναι αυτή της διάθεσης να δημιουργηθούν -έστω εφήμεροι- πυρήνες δράσης στο δημόσιο χώρο και σε κτίρια εκτός Στέγης. Ετσι για παράδειγμα φέτος η Διπλάρειος Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου θα γίνει και πάλι χώρος φιλοξενίας εκδήλωσης της Στέγης με το «Τοmorrow» και υπότιτλο «Αστικές μυθοπλασίες σε μέλλοντα χρόνο» σε επιμέλεια του Πάνου και Δάφνης Δραγώνα.
Είναι όμως το Dancing Athens, το φεστιβάλ χορού που θα γίνει στις 1 και 2 Οκτώβρη αυτό που κάνει την πιο μεγάλη χειρονομία προς το δημόσιο χώρο με τρεις χορογραφίες σε Πλατεία Κοτζιά, ΕΜΣΤ, Μουσείο Ακρόπολης. Εκατοντάδες παραστάσεις, δράσεις, προγράμματα, συναυλίες περιμένουν να τα εξερευνήσει το κοινό και να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει –συχνά ανάμεσα σε προτάσεις με έντονο πρωτοποριακό χαρακτήρα. Και ενώ ήδη κάποιοι ρωτάνε τους ιθύνοντες της Στέγης αν θα επιστρέψει το επόμενο καλοκαίρι με νέα παραγωγή στην Επίδαυρο μετά τους «Ορνιθες», το Protagon φτιάχνει ένα χάρτη προσώπων και σταθμών στο πρόγραμμα. Ανακαλύψτε το αναλυτικά στο sgt.gr
Στις αιχμές της Στέγης για τη τρέχουσα σεζόν βρίσκεται όμως ο χορός με πλήθος προτάσεων και κυρίως με σημαντικά ονόματα και σχήματα να καταφθάνουν στην Αθήνα – δείτε προσεκτικά τη συγκεκριμένη ενότητα!
Δημήτρης Παπαϊωάννου – Επιστρέφει, με νέο έργο για το οποίο ήδη ετοιμάζεται εντατικά αν και συνεχίζει την παγκόσμια περιοδεία με το Still Life. Ο σημαντικός έλληνας δημιουργός θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή από τις 24 Μαΐου ως τις 11 Ιουνίου τη δεύτερη παραγωγή που προς το παρόν δεν φέρει τίτλο, φέρει όμως την υποστήριξη κορυφαίων οργανισμών από όλο τον κόσμο στην συμπαραγωγή. Από το Theatre de la Ville του Παρισιού ως το SPAF της Σεούλ.
Μιχαήλ Μαρμαρινός και Δον Ζουάν – Ηταν αυτός που πρώτος έδωσε φωνή και σώμα στη Στέγη με την παράσταση που δημιούργησε για τα θυρανοίξιά της. Επέστρεψε αργότερα με τον περίφημο «Φουστ». Και τώρα ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ανεβάζει τον «Δον Ζουάν» του Μολιέρου. Το έργο θα ανέβει σε μια σύγχρονη εκδοχή, σχεδόν σαν πάζλ που ενώνει ψηφίδες από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από 25 Ιανουαρίου ως 12 Φεβρουαρίου.
Ιζαμπέλ Ιπέρ και Φαίδρα – Σπεύστε, θα γίνει sold out μέσα σε λίγη ώρα. Η Φαίδρα σε σκηνοθεσία του θρυλικού πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι με πρωταγωνίστρια την ασφυκτικά ταλαντούχα Ιζαμπέλ Ιπέρ έρχεται και στην Αθήνα. Και μπορεί να μην είχε πάρει και τα περισσότερα αστέρια στις κριτικές του ξένου τύπου, είναι όμως μια από τις παραστάσεις που συζητιούνται όσο λίγες διεθνώς. 20 με 22 Δεκεμβρίου.
Η Θεία Κωμωδία του Δάντη – Άλλο ένα έργο σταθμός, που όμως δεν θα δούμε σε μια συνηθισμένη εκδοχή αλλά ως πνευματικό road trip. Ετσι υπόσχονται οι Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη, που επιστρέφουν και αυτή στη Στέγη μετά τα «Αίματα». Ειδικά για την παράσταση γράφουν μουσική ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Jan Van de Engel (κλασική μουσική και ηλεκτρονικές συνθέσεις) και δεν αποκλείεται να υπάρχει ζωντανή μουσική κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η συγκίνηση της Πίνα Μπάους – Το «Sweet Mambo» το προτελευταίο έργο που χορογράφησε η Πίνα Μπάους έρχεται στη Στέγη από την ομάδα της από τις 3 ως τις 6 Οκτωβρίου. Κίνηση, χορός, βίντεο, μουσική, πόθοι, φόβοι συνυπάρχουν στη σκηνή σε αυτό το εκρηκτικό έργο.
Η μνήμη της Τρίσα Μπράουν – Αλλη μια σπουδαία χορογράφος, μια γυναίκα που όρισε νέα τοπία στον χορό. Η ομάδα της έρχεται στην Αθήνα με το «In plain site» που θα παρουσιάσει μέσα στο ΕΜΣΤ. Πρόκειται για αναβίωση πρώιμων έργων της δημιουργού που πλέον υποφέρει άνοια. Φέρει τις ρίζες και τις πρώτες ασκήσεις και αναζητήσεις της, τότε που έκανε χορογραφίες σε δημόσιους χώρους, ταράτσες, ακόμα και σε τοίχους κτιρίων. Στη 1 και 2 Οκτωβρίου
Το ΤEDx των νεκρών – Η κλασική πλατφόρμα όπου γνωστοί, επιτυχημένοι, δημιουργικοί άνθρωποι από όλους τους τομείς μιλάνε για τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν και τις ιδέες τους, έρχεται στην Κεντρική Σκηνή με ήρωες κορυφαίες προσωπικότητες που πλέον δεν ζουν. Ομάδα γνωστών συγγραφέων γράφουν τις ιστορίες, γνωστοί ηθοποιοί θα αναλάβουν τους ρόλους ενώ σκηνοθετεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης. Θα είναι ο Ωνάσης έναν από αυτούς που θα δούμε, αναρωτηθήκαμε για να εισπράξουμε αινιγματικά χαμόγελα από τους επικεφαλής της Στέγης. Στις 13 Δεκεμβρίου.
Το μήνυμα στην όψη της Στέγης – Ο Τιμ Ετσελς, μετά τις αφίσες με τα μηνύματά του που γέμισαν την Αθήνα το καλοκαίρι, επιστρέφει με ένα έργο σε νέον στην πρόσοψη του κτιρίου της Στέγης και με πολλές φράσεις διάσπαρτες μέσα στις εγκαταστάσεις του κτιρίου. Τα φωτεινά του γράμματα θα διατρανώνουν πως «ό,τι έχουμε είναι λέξεις. Ο,τι έχουμε είναι κόσμοι». Αll we have are words. All we have are worlds».
Παρθενικοί υμένες και τσαντόρ -Οι γυναίκες, όχι ως στερεότυπα αλλά ως κεντρικές δυνάμεις δημιουργίας αλλά και πρόσωπα που δέχονται έντονα τις αντιδράσεις και επιδράσεις της σύγχρονης εποχής, απασχολούν πολλές θεματικές του προγράμματος. Δύο μέλη των περίφημων Pussy Riot έρχονται να μιλήσουν με το κοινό στις 24 Μαρτίου, ενώ στις 9 Μαρτίου οι περίφημες Guerilla Girls που στράφηκαν εναντίον το ανδροκρατούμενου κόσμου της τέχνης θα ανέβουν στην κεντρική σκηνή της Στέγης.