Επικαιρότητα

Ο Παππάς λέει ότι δεν κάνει «πολιτική Παππά»

Μετά από μια εβδομάδα στον Καναδά και στις ΗΠΑ, ο υπουργός Επικρατείας επιστρέφει στην ελληνική πραγματικότητα, στέλνοντας μηνύματα «σε εχθρούς και φίλους» όπως είπε
Protagon Team

Μια εβδομάδα στη Βόρεια Αμερική δεν το λες και λίγο. Οταν έφευγε για Καναδά ο Νίκος Παππάς όλα ήταν αλλιώς. Δεν είχε ξεσπάσει σε όλο του το μέγεθος το θέμα με το πόθεν έσχες και τα βοσκοτόπια του υπερθεματιστή Καλογρίτσα, δεν είχε γίνει όλος αυτός ο χαμός με τα δάνεια της Attica Bank (πάλι στον Καλογρίτσα), δεν είχαν αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να τον αμφισβητούν, θεωρώντας τον, ως αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο για όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν είχε γίνει καν το απίθανο περιστατικό με τις περούκες και τους δύο δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, τους οποίους το βολικό ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσε να τους ανακηρύξει συλληφθέντες για να διαψευστεί λίγο μετά. Ο κ. Παππάς όμως επέστρεψε. Εσπευσε να δώσει κάποιες εξηγήσεις και κυρίως να στείλει κάποια μηνύματα, τόσο εκτός, όσο – εδώ είναι το ενδιαφέρον – και εντός κυβέρνησης.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε την Πέμπτη στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1». «Απευθυνόμενος σε εχθρούς και φίλους», όπως είπε: «Κάνουν λάθος εάν νομίζουν ότι η γενική γραμματεία ενημέρωσης και ο υπουργός Επικρατείας ασκούν πολιτική Παππά. Η πολιτική είναι κυβερνητική». Δηλαδή: η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες ακουμπά όλη την κυβέρνηση, άρα και τον ίδιο τον πρόεδρό της, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε ο υπουργός Επικρατείας είχε σύσκεψη τη νύχτα της Τετάρτης με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη για να χαράξουν μια ενιαία γραμμή άμυνας του Μαξίμου στην όλη υπόθεση.

Κατά τα άλλα ο κ. Παππάς εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που πιστεύει ακλόνητα ότι τα έχει κάνει όλα σωστά, μολονότι όπως είπε «δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε σε κανέναν από τους τέσσερις ότι θα πάρει την άδεια, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις». Αρα πόσο σωστά έγιναν τα πράγματα; Τέλος πάντων.

Ας δούμε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για όσους λένε ότι η υπόθεση Καλογρίτσα είναι το Βατοπέδι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «τους εύχομαι καλή τύχη». Και πρόσθεσε: «Κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν στην υπόθεση αυτή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την παρέμβασή του. Αυτό δείχνει ότι το προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς της ασυδοσίας παίζει το τελευταίο του χαρτί. Έχουμε δεχτεί τα πάντα ξεδιάντροπα, μέχρι και τις οικογένειές μας, τους στενούς μας συγγενείς. Τα πάντα. Τους καλώ να συνεχίσουν γιατί και εμείς θα συνεχίσουμε».

Για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το ενδεχόμενο κάποιος από τους υπερθεματιστές να μην λάβει τελικά άδεια, είπε: «Αυτός ο διαγωνισμός είχε αλλεπάλληλα φίλτρα τα οποία οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που εξαπολύουν εμετούς υπερασπιζόμενοι συμφέροντα δικά τους δεν ομολογούν. Τώρα είμαστε στο στάδιο να εξετάσουμε τις ενστάσεις. Υπάρχει ενδεχόμενο να μην περάσουν στην επόμενη φάση κάποιοι από τους υπερθεματιστές. Αν δεν είναι εντάξει κάποιος φεύγει το επόμενο δευτερόλεπτο. Εμείς δεν είμαστε σκιτζήδες. Στην Ελλάδα έχει συντελεστεί αυτά τα χρόνια μια αεροπειρατεία. Πήραν με σκοτεινό τρόπο τον αέρα της χώρας».

Για το θέμα του Star που δεν έλαβε άδεια και κινδυνεύει με κλείσιμο, ο κ. Παππάς είπε: «Ο Βαρδινογιάννης θα πρέπει να εξηγήσει στους εργαζομένους του γιατί έδωσε ένα τέτοιο χαμηλό τίμημα». Και τo «μαύρο» ποιος θα το επιβάλλει; Η Digea κατά τον υπουργό. «Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου. Η Digea θα μπορεί να μεταφέρει το σήμα των νομίμως αδειοδοτουμένων», είπε. 

Για τον Γιάννη Αλαφούζο, ο κ. Παππάς είπε ότι «εγείρονται ερωτηματικά για το εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά όταν έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί του».

Για το περιστατικό στη Νέα Υόρκη με τους ανταποκριτές του Alpha και του Star, άφησε υπονοούμενα για τους ιδιοκτήτες:  «Δεν είμαι πολύ σίγουρος αν φταίνε οι δημοσιογράφοι ή οι ιδιοκτήτες των μέσων. Υπόθεση εργασίας, η πιο σοβαρή και πιθανολογούμενη είναι ότι λειτούργησαν κατόπιν οδηγιών».