O Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή. Μίλησε για «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Ελληνικού | SOOC
Επικαιρότητα

«Ηττα στον δρόμο του σοσιαλισμού» το Ελληνικό

Η συζήτηση στη Βουλή για το Ελληνικό εξελίχθηκε σε ένα σόου βερμπαλισμών. Πρωταγωνιστής ο Αριστείδης Μπαλτάς που μίλησε για «συμβιβασμό στον δημοκρατικό δρόμο του σοσιαλισμού». Και συμπρωταγωνιστές οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Αδωνις Γεωργιάδης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Το νομοσχέδιο πάντως υπερψηφίστηκε από (σχεδόν) όλους
Protagon Team

Η κυβερνητική γραμμή παραμένει σταθερά η ίδια – «τα ψηφίζουμε τα μέτρα, αλλά δεν μας αρέσει που τα ψηφίζουμε, σε αντίθεση με τους “άλλους” που το απολάμβαναν». Απλά η φρασεολογία αλλάζει ανάλογα με την περίσταση. Και όταν αναλαμβάνει ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς καταλαβαίνετε ότι η ρητορική αποκτά άλλες διαστάσεις. Η συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη ήταν για την επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Και ο υπουργός Πολιτισμού, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις αιχμές της αντιπολίτευσης για τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έλεγε για το Ελληνικό προεκλογικά και άλλα ψηφίζει, είπε το ωραίο: είναι ένας «υποχρεωτικός συμβιβασμός στον δημοκρατικό δρόμο του σοσιαλισμού»….

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Μπαλτάς, «μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται “δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού” και στο περιεχόμενό του έχει υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, νίκες και ήττες. Είναι σταθερές οι αξίες μας σε αυτό τον δρόμο. Αρα όταν σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας, ότι πρέπει να προσαρμοστούμε, να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Τι σημαίνει «να συνεχίσουμε τον αγώνα» στην περίπτωση του Ελληνικού; Μάλλον όχι πολλά. Ο υπουργός Πολιτισμού, που και τον περασμένο μήνα είχε βάλει εμπόδια στην ολοκλήρωση της επένδυσης, διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα «τιμήσει τις υπογραφές της» με τους επενδυτές του Ελληνικού.

Οι λυρισμοί του υπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Δένδιας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το αν η επένδυση στο Ελληνικό είναι ωφέλιμη ή αποτελεί «στρατηγική ήττα».

«Τελικά αποδεικνύεται απ’ όσα είπε ο κ. Μπαλτάς ότι βρίσκεται ακόμα ανάμεσα στην αντίφαση της αυταπάτης και της σκέτης απάτης», σχολίασε δηκτικά ο κ. Δένδιας.

Φλαμπουράρης: «Η παραλία θα έχει πολυθρόνες αλλά θα είναι ανοιχτή»

«Δεν λέμε ψέματα, ούτε αλλάξαμε άποψη. Πάντα λέγαμε ότι είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων αλλά είμαστε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και εννοούμε ότι είμαστε ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις που είχατε επιβάλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα δηλαδή των επιχειρήσεων. Αναγκαστήκαμε ότι είχατε συμφωνήσει να το κρατήσουμε και δώσαμε αγώνα να βελτιώσουμε τους όρους και το καταφέραμε», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση. Δεν απέφυγε ωστόσο και αυτός να προκαλέσει γέλια στη Βουλή όταν ανέφερε ότι «ο χώρος προς την παραλία θα είναι ανοιχτός. Μπορεί να έχει κάποιες πολυθρόνες ή ένα beach bar, αλλά θα είναι ανοιχτός».

Γέλια είχε προκαλέσει νωρίτερα και η προσπάθεια του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ουρσουζίδη, να αποδείξει ότι η παρούσα σύμβαση αξιοποίησης του Ελληνικού είναι βελτιωμένη σε σχέση με την παλαιότερη που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως ξεπούλημα όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

«Το ακίνητο δεν πωλείται υπό την έννοια ότι μεταβιβάζεται σε τρίτο. Παραχωρείται απλώς για 99 χρόνια και μετά επιστρέφεται στο δημόσιο το 70% των ακινήτων και της γης και παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή μόνο το 30% της επένδυσης και της γης», υποστήριξε ο κ. Ουρσουζίδης.

Οχι ότι χρειαζόταν ο κ. Ουρσουζίδης για να προκαλέσει την αντιπολίτευση. Οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τις παλινωδίες της στο ζήτημα του Ελληνικού, ήταν σφοδρότατες τόσο από ΝΔ όσο και από ΠΑΣΟΚ και από Ποτάμι.

Αδωνις: «Τέτοιος εξευτελισμός για την Αριστερά μόνο κέρδος θα είναι»

Πρώτος και καλύτερος ο όπως πάντα γλαφυρός Αδωνις Γεωργιάδης, εισηγητής της ΝΔ στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του ότι «εξευτελίζει την έννοια της Αριστεράς».

«Οταν μιλούσαμε εμείς για αξιοποίηση του Ελληνικού εσείς πεταγόσασταν στα καθίσματα για το ξεπούλημά του. Τέτοιοι Φαρισαίοι υποκριτές είστε. Φταίμε κι εμείς με την ανικανότητά μας να τα βάλουμε με την ιδεολογική ηγεμονία Αριστεράς αλλά αυτό άλλαξε. Αυτό είναι το δώρο του Τσίπρα στη χώρα, εξευτελίζει το νόημα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι ιστορική μέρα γιατί στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι η αριστερή ιδεοληψία είναι μια ανοησία; Τέτοιος εξευτελισμός για την Αριστερά μόνο κέρδος θα είναι. Θα δίνουμε ως παράδειγμα στα Πανεπιστήμια ότι όταν η Αριστερά πήρε την εξουσία όσα έλεγε στα πεζοδρόμια τα άφησε στο πλάι κι έκανε τα αντίθετα».  Ο ίδιος κάλεσε τους νέους «να πάρουν τα πρακτικά της συζήτησης στην Επιτροπή και την Ολομέλεια και να τα δείχνουν στα πανεπιστήμια στους μαλλιάδες που λένε μόνο αρνητικά». Και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: « «Να μην ξανατολμήσετε να κάνετε διαδήλωση».

Ο κ. Γεωργιάδης θυμήθηκε – σιγά μην την ξέχναγε – και την υπόθεση Καλογρίτσα και τα δάνεια που του χορήγησε η Τράπεζα Αττικής. «Σιγά μη σας αρέσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά η καρέκλα είναι γλυκιά και τα 5.000 ευρώ το μήνα αποζημίωση το ίδιο. Ο Καλογρίτσας τουλάχιστον το έκανε με 75 εκατομμύρια ευρώ δάνεια σε ένα χρόνο εσείς για 5.000 ευρώ», χλεύασε τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ο ίδιος διέψευσε τους ισχυρισμούς της κυβερνώσας πλειοψηφίας ότι η παρούσα σύμβαση για το Ελληνικό βελτιώσεις, προκαλώντας τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά να καταθέσει στη Βουλή και τα δύο master plan, προκειμένου να αποδειχτούν τα λεγόμενά του. «Είστε πολιτικοί απατεώνες. Εσείς μας λέγατε προδότες και γερμανοτσολιάδες. Εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο. Θα υπερψηφίσουμε γιατί δεν είμαστε ίδιοι. Αλλά θα επαγρυπνούμε και θα σας παρακολουθούμε. Στην Ελλάδα του αύριο οι αριστερές ιδέες θα είναι μόνο για να γελάμε σε καμία ταβέρνα», κατέληξε.

Κωνσταντινόπουλος: «Σύμβουλος στην Αttica 30 χρόνια ο Δραγασάκης»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος επίσης έβαλε στο κάδρο της κριτικής του την υπόθεση Καλογρίτσα αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος υπήρξε, όπως είπε, σύμβουλος της Attica Bank επί τρεις δεκαετίες

«Η σύμβαση για το Ελληνικό συμπίπτει με το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια του κυρίου Καλογρίτσα και το τέλος των ψεμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος ενώ κάλεσε τον Χρήστο Σπίρτζη να απαντήσει αν έλεγε την αλήθεια όταν κατέθετε φάκελο στον εισαγγελέα για τα ποσά που χάθηκαν λόγω του τιμήματος που δόθηκε για την επένδυση στο Ελληνικό ή τώρα που υπογράφει τη σύμβαση. Επιπροσθέτως για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής κατήγγειλε: «Ο κ. Δραγασάκης ήταν οικονομικός σύμβουλός της Τράπεζας Αττικής επί τριάντα χρόνια και έφυγε από την Τράπεζα Αττικής όταν εκλέχθηκε βουλευτής. Να απαντήσετε για ό,τι συνέβαινε εκεί. Και από κατήγοροι, κουνώντας μας το δάχτυλο, είστε κατηγορούμενοι για ότι συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο». Και  προσέθεσε: «Ο Παππάς θα βρεθεί στη θέση του Ψυχάρη πώς μέσα σε ένα χρόνο δόθηκαν 100 εκατ. ευρώ δάνειο στον “κόκκινο” επιχειρηματία». 

Με σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση στο Ελληνικό και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας: «το λεξιλόγιο για “ξεπούλημα ασημικών” και “αρπακτικά” μπλόκαρε πολλές επενδύσεις».

«Λυσσαλέοι τριτοκοσμικοί ακτιβισμοί, δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και αφοριστικές δηλώσεις όπως του κ. Τσίπρα όταν ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις καλύτερα να ψηφίσουν τον Σαμαρά στοιχειώνουν ακόμη τις αντιλήψεις τμήματος του λαού», είπε ο κ. Δανέλλης.

Οπως και οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο κ. Δανέλλης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα «τρέξει» τις διαδικασίες που απαιτούνται ή λόγω των «ιδεοληψιών» της θα βάλει σε επόμενη φάση προσκόμματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι την αμφιθυμία της κυβέρνησης. Επιδείξτε αίσθημα ευθύνης και μη φοβηθείτε τυχόν κομματικά σας ακροατήρια. Αναλάβετε το ownership της επένδυσης και όχι της ξεπερασμένης δήθεν αριστερής φοβικότητας προς το υγιώς επιχειρείν».

Στις Επιτροπές την Τρίτη το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθώς και με αυτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Το απόγευμα της Τετάρτης ψηφίστηκε και από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων.