Στόχος των αλλαγών, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός, «να γίνουν τα Θρησκευτικά μάθημα γνώσης των θρησκειών και όχι ομολογιακό, κατηχητικό» | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Τα «επικίνδυνα» νέα Θρησκευτικά και οι απαντήσεις Φίλη

Ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση Φίλη στο μάθημα Θρησκευτικών θα προκαλέσει «μεγάλη ζημιά στην Παιδεία και ρήξη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας» - «Αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών μας ρόλων» ζήτησε ο υπουργός
Protagon Team

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ότι «από το σχολικό έτος 2016-17, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα σπουδών στα Θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και σε όλους τους τύπους σχολείων (Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια)».

Ανακοίνωση που προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος αντέδρασε έντονα στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Εκανε λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα πράγματα, που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς τον Πρωθυπουργό «να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια». Τόνισε πως «το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι, και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας, να συνεργαστούμε πάνω σε μεγάλη βάση χωρίς χρονικά όρια πέντε ημερών ή δέκα ημερών, αλλά με χρόνο και άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

Στο μεταξύ, πυρά προς την Κυβέρνηση για το ίδιο θέμα εκτόξευσε και ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ. Σε επιστολή που έστειλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και κοινοποιεί στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη και στον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμένο ο μητροπολίτης υποστηρίζει «πως με τις αλλαγές στα θρησκευτικά η Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται θρησκευτικό ρατσισμό και δυσμενή διάκριση». Σημειώνει επίσης πως αν ο Πρωθυπουργός εμμείνει σ’ αυτή την άδικη διάκριση εις βάρος της Ορθοδοξίας, θα ζητήσει από την Ιεραρχία να κηρύξει εαυτήν η Εκκλησία «εν διωγμώ» από την κυβέρνηση.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας». Στόχος των αλλαγών, όπως έχει επισημάνει και παλαιότερα ο υπουργός, «να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών και όχι ομολογιακό, κατηχητικό».

Σημείωσε πως η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει, σύμφωνα με τον νόμο, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. «Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα, όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας», πρόσθεσε καταλήγοντας πως «το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων».