Αστυνομικοί περιπολούν στη γειτονιά του Νιου Τζέρσι όπου συνελήφθη ο Αχμάντ Χαν Ραχάμι | REUTERS/Eduardo Munoz
Επικαιρότητα

Είναι το Νιου Τζέρσι φωλιά ισλαμιστών;

Το Garden State φιλοξενεί την πέμπτη σε πληθυσμό μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ. Και ο Αχμάντ Χαν Ραχάμι ξεκίνησε από εκεί για να σπείρει τον τρόμο στο Μανχάταν. Μήπως αυτή η πολιτεία είναι η «μαύρη τρύπα» ασφαλείας στην κατατρομαγμένη Αμερική;
Protagon Team

Είναι το Νιου Τζέρσι για τις Ηνωμένες Πολιτείες ό,τι ήταν το Μόλενμπεκ για το Βέλγιο, ένα φυτώριο  εξτρεμιστών που στα πιο υγρά τους όνειρα βλέπουν γύρω τους μόνο βόμβες, καταστροφή και πόνο; Η Repubblica υπενθυμίζει ένα στατιστικό στοιχείο: το γνωστό και ως Garden State φιλοξενεί την πέμπτη σε πληθυσμό μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ. Κι έπειτα πιάνει το νήμα από το 1993, χρονιά που ο Ομάρ Αμπντέλ Χαράμ ξεκινούσε από το Νιου Τζέρσι για να σπείρει συγχρόνως τον τρόμο στο Μανχάταν, στην έδρα του ΟΗΕ, στη σήραγγα Λίνκολν και τη σήραγγα Χόλαντ, στη γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Κι αν πρόκειται για σύμπτωση το γεγονός ότι στο Νιου Τζέρσι μεγάλωσε η αφγανή σύζυγος του Ομάρ Ματίν, του ανθρώπου που τον περασμένο Ιούνιο άνοιξε πυρ στο γκέι κλαμπ «Pulse» σκοτώνοντας 49 ανθρώπους, μοιάζει λιγότερο συμπτωματικό ότι στα ίδια μέρη μεγάλωσαν ο Μοχάμεντ Μαχμούντ Αλέσα και ο Κάρλος «Ομάρ» Εντουάρντο Αλμόντε. Ιορδανικής καταγωγής ο πρώτος, δομινικανής ο δεύτερος, οι δυο τους φοίτησαν σε καθολικά σχολεία για να προσηλυτιστούν στη συνέχεια στο Ισλάμ. Τον Ιούνιο του 2010 συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ενώ ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν σε μια πτήση για τη Σομαλία όπου θα εντάσσονταν στην ισλαμιστική οργάνωση Αλ – Σαμπάαμπ.

Πλάνα από το ABC με τον τραυματισμένο Αχμάντ Χαν Ραχάμι, που θεωρείται ως ο βομβιστής της Νέας Υόρκης (Courtesy WABC-TV via REUTERS)

Aλλος από το Νιου Τζέρσι; Ο σομαλικής καταγωγής Σαρίφ Μόμπλεϊ. Αυτός ριζοσπαστικοποιήθηκε στο Νιούαρκ για να ταξιδέψει κάποια στιγμή στην Υεμένη όπου έγινε ένας από τους υπαρχηγούς του Ανουάρ Αλ Αουακί, ηγέτη τότε της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Κι έπειτα είναι ο Μοχάμεντ αλ Κατάμπ που μεγάλωσε σε μια εβραϊκή οικογένεια του Νιου Τζέρσι ως Τζόζεφ Λέοναρντ Κόεν. Αφού προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, έφυγε για την Παλαιστίνη απ’ όπου επέστρεψε το 2007 για να ιδρύσει την οργάνωση «Revolution Muslim». Είναι ακόμη οι αδελφοί Ντριτάν από την Αλβανία. Στο Νιου Τζέρσι έφτασαν ως μετανάστες, τους συνέβαλαν ενώ επιχειρούσαν να αποκτήσουν όπλα AK-47 και M-16 για να επιτεθούν σε μια βάση επιμελητείας του στρατού.

Κι ο δράστης της πρόσφατης επίθεσης; Ο Αχμάντ Χαν Ραχάμι έφτασε στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι στην ηλικία των επτά ετών μαζί με την οικογένειά του που είχε έρθει από το Αφγανιστάν για να ζητήσει άσυλο. Αφού σπούδασε εγκληματολογία για δυο χρόνια στο κολέγιο, πέρασε πίσω από τον πάγκο του First American Fried Chicken, του σνακ μπαρ που είχε ανοίξει ο πατέρας του. Αυτός ο τελευταίος ήθελε να μένει το μαγαζί του ανοικτό μέχρι αργά, οι Αρχές υποδείκνυαν να το κλείνει στις δέκα το βράδυ, εκείνος κινήθηκε νομικά ενώ κατηγορούσε τον δήμο ότι έκανε διακρίσεις σε βάρος του επειδή ήταν μουσουλμάνος.

Το εστιατόριο της οικογένειας Ραχάμι. «Το πρώτο αμερικάνικο τηγανητό κοτόπουλο». Το λες και ειρωνεία (REUTERS/Eduardo Munoz)

Ο αδελφός του Αχμάντ, Μοχάμεντ, έγραφε για όλα αυτά στο Facebook. Ο ίδιος ο Αχμάντ φαίνεται ότι είχε στο παρελθόν έναν τσακωμό με κάποιον αστυνομικό, γεγονός που τον ανάγκασε να φύγει για την Καμπούλ προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Από εκεί, λένε οι πληροφορίες, επέστρεψε αλλαγμένος – από εκεί και από το Πακιστάν όπου το 2014 παντρεύτηκε μια ντόπια. Σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ο Αχμάντ  που έκανε πλάκες και αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα. Δεν είναι ο πρώτος που υπέστη αυτό το είδος μετάλλαξης. Και μπορεί να στοιχηματίσει κανείς ότι δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος.