Η αστυνομία ερευνά χώρο που σχετίζεται με τον δράστη στο Νιου Τζέρσι | REUTERS
Επικαιρότητα

Πολιτικό ζήτημα η τρομοκρατία μετά τη σύλληψη του Αχμάντ Χαν Ραχάμι

Αμερικανός αφγανικής καταγωγής ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη, ο οποίος είναι πλέον στα χέρια των αρχών. Και ενώ ο Τραμπ κομπάζει, η Χίλαρι Κλίντον αναγκάζεται και αυτή να ζητήσει αυστηρότερους ελέγχους για τους μετανάστες
Protagon Team

O Αχμάντ Χαν Ραχάμι, Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, είναι πλέον στα χέρια των αρχών της Νέας Υόρκης και αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη, αλλά και τους άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν στην πόλη και στο Νιου Τζέρσι. Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, ανοίγει και πάλι η κουβέντα περί ασφάλειας και «ριζοσπαστικού Ισλάμ», πεδίο που θεωρείται προνομιακό για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ραχάμι συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ανατολικής Ακτής, στο Νιου Τζέρσι, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών. Τραυματίστηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ασφαλώς η υπόθεση δεν κλείνει εδώ. Τώρα ανοίγουν δύο σημαντικά κεφάλαια της. Είχε ο δράστης διεθνείς διασυνδέσεις; Και ποια θα είναι η επιρροή της υπόθεσης στην προεκλογική εκστρατεία;

Ο Ραχάμι κατά τη σύλληψη του

Ο Ραχάμι διέμενε με την οικογένειά του στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το διεθνές αεροδρόμιο του Νιούαρκ. Ο ίδιος και κάποιοι συγγενείς του εργάζονταν στο φαστφουντάδικο «Fried Chicken», το οποίο ανήκει σε μέλη της οικογένειας του Ραχάμι. Ο δήμαρχος της πόλης Ελίζαμπεθ, όπου ζούσε ο Ραχάμι, τόνισε από την πλευρά του ότι η τοπική αστυνομία δεν παρακολουθούσε τον 28χρονο, είχε όμως ασχοληθεί με το εστιατόριο επειδή είχαν γίνει καταγγελίες για ηχορύπανση και άλλα προβλήματα. Ο πατέρας του Aχμάντ, ο Μοχάμεντ Ραχάμι, άνοιξε το εστιατόριο το 2006 και τέσσερα χρόνια αργότερα το μετονόμασε σε «First American Fried Chicken».

Η οικογένεια είχε προσφύγει στα δικαστήρια το 2010, υποστηρίζοντας ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος της επειδή ο δήμος δεν της επέτρεπε να λειτουργεί το εστιατόριο όλο το 24ωρο, όπως επιθυμούσε, αλλά επέβαλε να κλείνει καθημερινά στις 22:00, όπως όλα τα καταστήματα της πόλης που κάνουν ντελίβερι. Η οικογένεια ζούσε πάνω από το εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ένα κομμωτήριο και σε ένα κατάστημα που διαφημίζει ότι κάνει μεταφορές χρημάτων και επισκευάζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τη Δευτέρα η περιοχή γύρω από το κτίριο ήταν αποκλεισμένη και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν μεταφέροντας κούτες. Αλλοι βρίσκονταν στην ταράτσα του εστιατορίου, ενώ ένας αστυνομικός θεάθηκε να σκύβει από ένα παράθυρο και να τραβά φωτογραφίες. Σύμφωνα με θαμώνα του καταστήματος, «είναι πολύ φιλικός τύπος, αυτό είναι που με τρομάζει». Για τον Ραχάμι και τους συγγενείς του δήλωσε ότι «δεν έμοιαζαν ποτέ περίεργοι, είχαν «εξαμερικανιστεί», ενώ ο Ραχάμι ειδικότερα «μιλούσε συνέχεια για αυτοκίνητα, του άρεσε πολύ να τρέχει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε προβλέψει την επίθεση, πριν καν την αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Και είπε ότι η Αμερική θα πρέπει να γίνει «πιο σκληρή». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην ανάγκη «ελέγχου των μουσουλμάνων», κάτι που είχε πει στο παρελθόν, προκαλώντας αντιδράσεις. Αν υπάρχει είδηση στην πολιτική διάσταση των επιθέσεων, βρίσκεται στη στάση της Χίλαρι Κλίντον που δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι προς όσους μεταναστεύουν στις ΗΠΑ ή ζητούν βίζα εισόδου. Εσπευσε πάντως να δηλώσει ότι οι εξελίξεις και οι συνέπειες δεν έχουν να κάνουν γενικά με τους μουσουλμάνους.

Ομως αυτή η επίθεση στη Νέα Υόρκη, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Εγινε, άλλωστε, στην «έδρα» των δύο υποψηφίων, λίγο πριν ξεκινήσει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Και παρά το ότι αρχικά και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μάριο Κουόμο και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο είχαν απορρίψει τη σύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία, τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις για τον Ραχάμι, άλλαξαν στάση και δεν απέκλεισαν τη συμμετοχή ξένου παράγοντα. Tελευταίος μίλησε ο Μπαράκ Ομπάμα: ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν τον φόβο. «Κανένας δεν μπορεί να απειλήσει τον τρόπο ζωής μας» είπε.

Ο Ροχάμι σε φωτογραφία που έδωσε η Αστυνομία λιγο πριν εντοπιστεί και συλληφθεί

Η εκρηκτική ύλη στις χύτρες ήταν συνδυασμός νιτρικού αμμωνίου και σκόνης αλουμινίου. Και τα δύο είναι υλικά ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο, χωρίς το καθένα να είναι εκρηκτικό. Τα λαμπάκια και το κινητό δείχνουν δράστη με γνώσεις κατασκευής μηχανισμού, εκτιμούν οι ειδικοί, γιατί συνήθως στις ΗΠΑ εντοπίζονται αυτοσχέδιες pipe bombs με μπαρούτι ή άκαπνη πυρίτιδα. Οι χύτρες, από την άλλη πλευρά, είναι από τα «αγαπημένα» δοχεία μέσα στα οποία τοποθετούνται τέτοιοι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί. Τους είχαν χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, και οι δράστες της φονικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Αίνιγμα για τις Αρχές είναι η τοποθεσία που επελέγη για την βόμβα, Δεν βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο και δεν είναι κοντά σε σημείο σταθμό μέσων μεταφοράς, δύο σημεία που κατά κανόνα είναι «μαγνήτης» για τους βομβιστές. «Σημαίνει κάτι το ότι είναι στην 23η οδό;» ρωτά αξιωματούχος.

Από την έκρηξη αργά το Σάββατο, που έγινε στην 23η οδό μεταξύ της Εκτης και της Εβδομης Λεωφόρου, τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, όλοι ελαφρά. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε χύτρα ταχύτητας που ήταν γεμάτη με σκάγια, είχε λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου για «φιτίλι» και ένα κινητό για πυροδότηση. Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, αναφέρουν οι New York Times. Μερικά τετράγωνα από το σημείο αυτό και τρεις ώρες αργότερα βρέθηκε και δεύτερη ίδια βόμβα που εξουδετερώθηκε. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πέντε μικρές βόμβες σε σωλήνες (pipe bombs) βρέθηκαν σε σακίδιο στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι. Μία από αυτές κατέστρεψαν με ελεγχόμενη έκρηξη αστυνομικοί με τη βοήθεια ρομπότ τα ξημερώματα της Δευτέρας.  Υπάρχει και ένα τρίτο περιστατικό, που συνέβη το πρωί του Σαββάτου, το οποίο οι Αρχές εξετάζουν για το πώς και αν συνδέεται με την υπόθεση. Λίγο πριν από την έναρξη φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου στο Νιου Τζέρσι εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμμάτων τρεις μικρές βόμβες σε σωλήνα που ήταν δεμένες μαζί ενώ μαζί βρέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο. Μία από τις τρεις εξερράγη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί· ο αγώνας ακυρώθηκε.

O Ραχάμι σε λήψη από κάμερα στο Νιου Τζέρσι

Οι αστυνομικές αρχές δεν αναζητούν άλλους υπόπτους για την επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, μετά τη σύλληψη του 28χρονου Αμερικανού αφγανικής καταγωγής, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αχμαντ Χαν Ραχάμι δρούσε μόνος.

«Δεν αναζητούμε άλλα πρόσωπα σε αυτό το στάδιο», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο εκπρόσωπος του FBI Ουίλιαμ Σουίνι, που συμμετείχε στη συνέντευξη αυτή, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με κάποιον τρομοκρατικό «πυρήνα» στην πόλη. Το κίνητρο του Ραχάμι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο.

Τα πέντε πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και ανακριθεί το βράδυ της Κυριακής δεν είναι πλέον υπό κράτηση, πρόσθεσε το FBI.