Επικαιρότητα

«Ετσι θα πετύχουμε ανάπτυξη 4%»

«Η παροχολογία δεν έχει θέση στην Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσειςμ ούτε θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, καλώντας τους Ελληνες να υπογράψουν «μία συμφωνία αλήθειας». Πράγματι, ήταν μία ομιλία φειδωλή σε υποσχέσεις και «πλήρης» ως προς τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. […]
Protagon Team

«Η παροχολογία δεν έχει θέση στην Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσειςμ ούτε θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, καλώντας τους Ελληνες να υπογράψουν «μία συμφωνία αλήθειας».

Πράγματι, ήταν μία ομιλία φειδωλή σε υποσχέσεις και «πλήρης» ως προς τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. «Ηρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του, μία μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι προϋπόθεση για φυγή προς τα εμπρός. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι πλέον αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ.»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το μέλλον, χωρίς ωστόσο να ξεχαστούν οι ευθύνες για όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015. «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να συν-διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το Μνημόνιο Ελλάδα.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλη

Περιγράφοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου.»

Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η υλοποίηση ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων, σε ανάπτυξη 4% το 2018 και δημιουργία 120.000 νέων θέσεων εργασίας. «Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ.»

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε:

Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ:

Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε επίσης ένα πλαίσιο περικοπής δαπανών που θα εξοικονομήσουν 1,5 δισ. ευρώ. Δεσμεύτηκε πάντως ότι δεν περιλαμβάνονται οι απολύσεις στο πρόγραμμα του ωστόσο έκανε λόγο για πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων.


Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτό περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:

Πρώτον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Και τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

«Θέλω εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος» είπε. «Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία.»

Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές που προτίθεται να θεσπίσει, είπε ότι θα εξασφαλίσει εντός δύο ετών θα εξασφαλίσει το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, ενώ δεν πρόκειται κανένα παιδί να μείνει εκτός βρεφονηπιακού σταθμού. «Αυστηρού» ύφος ήταν οι επισημάνσεις του για την παιδεία και τα θέματα δημόσιας ασφάλειας. «Το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι φυτώρια αριστείας και ευκαιριών και όχι εργαλεία κοινωνικού ισοπεδωτισμού. Η παιδεία θα σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών πειραματισμών. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια τους. Η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας δεν είναι μόνο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Η ανοχή στην παραβατικότητα με τη δική μου κυβέρνηση σταματά. Και είμαι απόλυτος σε αυτό. Η νέα Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική χώρα στην οποία όλοι σέβονται τον νόμο, και τα δικαιώματα των πολλών δεν θα συνθλίβονται από τις ορέξεις των λίγων.»

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είπε ευθέως ότι η κυβέρνηση του θα ακυρώσει τον διαγωνισμό. Είπε μόνο ότι «η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.»

«Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Οσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν» είπε. «Δεν έχω αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θα είναι μια επίπονη διαδικασία. Και αυτό γιατί, εκτός από τη τραυματισμένη οικονομία, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξασθενήσει συστηματικά τους αρμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αποτελεί θλιβερή αλήθεια ότι για πρώτη φορά από το 1974 τίθεται ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας μας.»