Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος με χαμόγελα στη συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Παράλληλοι μονόλογοι και μισό βήμα πίσω για την Κεντροαριστερά

Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συνεδρίασαν και ταυτίστηκαν (!) στις ανακοινώσεις τους για τον ενιαίο φορέα, αλλά προχωρούν σε ξεχωριστούς διαλόγους με την κοινωνία και τις κινήσεις πολιτών
Μιχάλης Μιχαήλ

Μισό και… δυσκοίλιο βήμα πίσω φαίνεται να κάνουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (λέγε με ΠΑΣΟΚ) και το Ποτάμι μήπως και σώσουν την υπόθεση της συνεργασίας τους και δημιουργήσουν ενιαίο φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στις πολύωρες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ υπήρξε ταυτολογία (!) για το χαρακτήρα του νέου φορέα. Σε τέτοιο βαθμό που αντικατοπτρίστηκε και στις ανακοινώσεις και τα σχόλια που έγιναν αργά το βράδυ.

«…Πρέπει να είναι ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένος από την συντηρητική πολιτική της ΝΔ και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποτελεί τον αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα Μνημόνια. Ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν γνωρίζουμε γιατί η κυρία Γεννηματά μας ρωτάει, αν “ο νέος πόλος θα είναι αυτόνομος”. Το Ποτάμι αν και δεν απαντά στα αυτονόητα, θα κάνει μια εξαίρεση. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Σταύρος Θεοδωράκης όλους αυτούς τους μήνες μιλάει για ένα “νέο Κίνημα μακριά από συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πρέπει να υπάρχει μια καθαρή μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική λύση” είναι η συνήθης – αν και αυτονόητη – φράση που χρησιμοποιεί», απάντησε το Ποτάμι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι εντός και των δύο κομμάτων υπήρξαν φωνές να μην κλείσουν οι πόρτες και να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας γιατί το ειδικό βάρος του εγχειρήματος είναι μεγάλο. Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων όσων κομμάτων και κινήσεων μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών), ο Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την «επιθετική» γραμμή που εισηγήθηκε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενώ η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από τη ΔΗΜΑΡ να συνεδριάσουν όλες οι Κεντρικές Επιτροπές μαζί για να λυθούν όλα τα ζητήματα δεν προχώρησε.

O Γιάννης Μανιάτης (στο μέσον) άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Στη φωτό κατά τη συνεδρίαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μαζί του ο Δημήτρης Καρύδης (δεξιά) και ο Νίκος Σαλαγιάννης

Στο Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης επέκρινε τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά μιλώντας για αστοχία και νευρικότητα  ενώ ο Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε τον λανθασμένο τρόπο πολιτικής ευπρέπειας στο ύφος της επιστολής του Ποταμιού.

Μετά τη ολοκλήρωσή των κομματικών συνεδριάσεων κατέληξαν σε μια ακόμη ταυτοτολογία. Η μεν Δημοκρατική Συμπαράταξη μίλησε για συνέχιση των προσπαθειών με διάλογο στη κοινωνία και το Ποτάμι ξεκινάει διάλογο με όσες κινήσεις και προσωπικότητες συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου.