To 1972 ο Ρίτσαρντ Νίξον επεδίωκε την επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και το FBI έστηνε εκστρατεία εκφοβισμού εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Ηταν η ίδια εποχή που ο Τζον Λένον αντιμετώπιζε προβλήματα με τη βίζα του – όχι τυχαία.
Ο πρόεδρος Νίξον είχε εμμονή με το συγκεκριμένο «σκαθάρι». Πίστευε πως ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη στροφή της ροκ σκηνής προς το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Οι πράκτορες του FBI αναζητούσαν αφορμή για να τον απελάσουν, βασιζόμενοι σε κατηγορίες είτε για κατοχή ναρκωτικών είτε για τη συμμετοχή του στην κομμουνιστική προπαγάνδα.
Ο δικηγόρος του Τζον Λένον και της Γιόκο Ονο δημοσίευσε έναν απολογισμό του τετραετούς αγώνα που ακολούθησε, περιγράφοντας μια καλοστημένη προσπάθεια του FBI με στόχο να πείσει το ζευγάρι να εγκαταλείψει την Αμερική. «Πρέπει να παραδεχτώ πως όταν άρχισα να μελετώ την υπόθεση των Λένον και Ονο δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση Νίξον θεωρούσε τους ροκ μουσικούς μη αξιόπιστα πρόσωπα», γράφει ο Λίον Oυάιλντς στο βιβλίο του «Τζον Λένον εναντίον ΗΠΑ», που εκδόθηκε πριν περίπου έναν μήνα, 7 Αυγούστου 2016.
Ο Λένον είχε βρετανική υπηκοότητα και βρισκόταν με προσωρινή βίζα στις ΗΠΑ, που επρόκειτο να ανακληθεί, λόγω της κατηγορίας περί κατοχής μαριχουάνας. Ο Ουάιλντς δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από τον ζήλο με τον οποίο η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης χειριζόταν την υπόθεση αυτή.
Αρκετά ύποπτες ήταν οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες κάποιων «τεχνικών», που ζητούσαν να επισκευάσουν την τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι του Τζον Λένον και της Γιόκο Ονο. «Εξαφανίζονταν μόλις τους ζητούσαν ταυτότητα», γράφει ο Ουάιλντς.
Περιγράφει ένα ακόμα περιστατικό, κατά το οποίο δύο άντρες, σταματημένοι απέναντι από το διαμέρισμα των Λένον και Ονο, στην οδό Μπανκ, επισκεύαζαν ένα ποδήλατο. Μόλις το ζευγάρι μπήκε στο όχημά του, οι δύο άνδες άρχισαν να τους ακολουθούν, φροντίζοντας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Ο Λένον είχε λάβει μέρος σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και ο Ουάιλντς εντόπισε, κατά την έρευνά του, στοιχεία που δείχνουν πως οι Αρχές τον συνέδεαν με επαναστατικές ομάδες.
Ο δικηγόρος κατάφερε ωστόσο να αποδείξει πως ο Λένον είχε υποστεί… ασυνήθιστη μεταχείριση από τις Αρχές. Κέρδισε την υπόθεση περί κατοχής ναρκωτικών χάρη σε μια τεχνική λεπτομέρεια: η καταδίκη του ήταν για κατοχή χασίς ή λαδιού κάνναβης, που δεν ενέπιπταν στη νομοθεσία των ΗΠΑ περί μαριχουάνας. «Ηταν πολύ καλύτερα» όπως είχε δηλώσει ο Λένον.