O επικεφαλής του ESM, o άνθρωπος που έχει στα χέρια του το μισό χρέος της Ελλάδας, Κλάους Ρέγκλινγκ | Reuters
Επικαιρότητα

«Η Ελλάδα να βγει στις αγορές του χρόνου, αλλιώς…»

Δύσκολα βήματα και καθόλου χαλάρωση των στόχων περιμένουν τη χώρα μας στο επόμενο διάστημα, παρά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Αυτό περιγράφει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Protagon Team

Ο χρονισμός της επανεμφάνισης του Κλάους Ρέγκλινγκ δεν είναι τυχαίος, μία εβδομάδα πριν από ακόμα ένα Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα. Ούτε όμως τυχαία είναι και αυτά που λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο άνθρωπος που έχει στα χέρια του το μισό χρέος της Ελλάδας, στη συνέντευξη που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: βάζει φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης Τσίπρα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από 3,5% του ΑΕΠ, ζητά την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και περιμένει η χώρα μας να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο στις αγορές – αλλιώς από το 2018 λεφτά άλλα δεν υπάρχουν…

Ο κ. Ρέγκλινγκ μοιάζει να υπενθυμίζει το τεχνοκρατικό πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι στις ελπίδες της Αθήνας για κάτι άλλο. Στην ερώτηση, για παράδειγμα, της δημοσιογράφου Ειρήνης Χρυσολωρά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θεωρούν ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη γιατί υπάρχει ένας αριθμός προαπαιτουμένων, συνδεδεμένων με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση, που εξακολουθεί να εκκρεμεί. Η δήλωση του Eurogroup τον Μάιο σαφέστατα αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα εναπομένοντα προαπαιτούμενα πολύ σύντομα. Στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης, εκταμιεύσαμε ήδη 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Ο ESM περιμένει να εκταμιεύσει άλλα 2,8 δισ. ευρώ όταν όλες οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω επίσης ότι τα μέτρα ανακούφισης του χρέους για την Ελλάδα εξαρτώνται από τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Είναι κρίσιμο να μην αποκλίνει η κυβέρνηση από αυτόν τον δημοσιονομικό στόχο και να τιμήσει αυτή τη δέσμευση».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει, όπως λέγεται, την «ιδιοκτησία του προγράμματος», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ενοχλητικό» το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί της διαφοροποιούνται. «Βλέπω κι εγώ αυτά τα σχόλια από μέλη της κυβέρνησης, αν και όχι από τον υπουργό Οικονομικών ή τον Πρωθυπουργό. Στις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν φωνές οι οποίες αμφισβητούν τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει. Αυτό φυσικά είναι ενοχλητικό και δείχνει ότι δεν υπάρχει πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος στο σύνολο της κυβέρνησης» σχολίασε.

Στο ίδιο πρίσμα και η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου: «Τα στοιχεία δεν είναι απλώς της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat. Εργαστήκαμε με αυτά τα στοιχεία, είναι η βάση για το τρίτο πρόγραμμα και αντιλαμβάνομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τα αμφισβητεί» είπε.

Ακόμα και για την επιδίωξη της κυβέρνησης να μειωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ξεκάθαρος:

«Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μεσοπρόθεμα συμφωνήθηκε από τον Πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο. Ηταν ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας. Το κείμενο είναι πολύ σαφές, αναφέρεται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Είναι γεγονός ότι ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας δεν προσδιορίζεται σαφώς, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι σημαίνει περισσότερο από έναν χρόνο. Επίσης, δεν σημαίνει για πάντα», ήταν η απάντησή του.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τη διατήρηση όλων των στόχων. Αυτό θεωρεί ως βασική υπόθεση ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα μετά το 2018. «Δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα μετά το 2018. Επομένως, θα μπούμε σε μια νέα περίοδο όπου δεν θα εξαρτιόμαστε από τη χρηματοδότηση του ΕSM. Mε τη βοήθεια της πολύ φθηνής χρηματοδότησής μας, η Ελλάδα πρέπει ώς τότε να είναι σε καλό δρόμο και να μη χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια. Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως συμφωνήθηκε, οι προσδοκίες είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα. Αλλά κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο και αρκετά πριν από το τέλος του προγράμματος, γιατί με το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα πρέπει να είναι στις αγορές – καθώς δεν θα τη χρηματοδοτούμε πλέον», ανέφερε.