Απόλυτη ικανοποίηση για τους μαθητές των Κέντρων Αγγλικών «Ασημένια Φίταμ» που κέρδισαν ένα βραβείο για την εθελοντική τους δράση | (British Embassy)
Επικαιρότητα

Το Ρέθυμνο κέρδισε το βραβείο «Νταϊάνα»!

Μία ομάδα 30 μαθητών από το Ρέθυμνο αφιέρωσε δύο χρόνια σε μία εκστρατεία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και -χωρίς να το περιμένει- τιμήθηκε με ένα διεθνές βραβείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Μαρίσσα Δημοπούλου

Να είσαι ένας ή μία έφηβος, μαθητής του Γυμνασίου, και ξαφνικά κάποιος να σου λέει ότι βαδίζεις στα χνάρια της πριγκίπισσας Νταϊάνα! Ο, τι κερδίζεις ένα διεθνές βραβείο αφιερωμένο στο όνομά της -19 χρόνια μετά τον θάνατό της- επειδή είσαι ένας από τους ανθρώπους που ενσαρκώνουν το όραμά της: «Οι νέοι μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».

Φανταστείτε τον ενθουσιασμό των 30 μαθητών και μαθητριών που ταξίδεψαν από το Ρέθυμνο στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τη βρετανική πρεσβεία, το απόγευμα της Τετάρτης, για να παραλάβουν το διεθνές βραβείο Νταϊάνα, για τη δράση τους ως μέλη της Ομάδας Εθελοντών Anti-Bullying των κέντρων εκμάθησης Αγγλικών «Ασημένια Φίταμ». Δεν γνώριζαν καν ότι υπήρχε βραβείο που τιμούσε νέους απ’ όλον τον κόσμο για τη δράση τους και την προσπάθειά τους να αλλάξουν κάτι στην κοινωνία. Κι όμως, έγιναν οι πρώτοι έλληνες μαθητές που λαμβάνουν αυτήν την τιμή από τότε που γεννήθηκε η ιδέα του βραβείου, το 1999. Η εκστρατεία τους ήταν -και είναι ακόμη- αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Παρέλαβαν το βραβείο από τον ίδιο τον βρετανό πρέσβη. «Με μία σειρά από δράσεις, τα παιδιά απέδειξαν ότι μπορούμε να πάρουμε θέση κατά του εκφοβισμού και της βίας. Είναι μία σπουδαία τελετή», είπε ο Τζον Κίτμερ σε σπαστά ελληνικά, «ιδίως για εμένα που έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ, τρεις μήνες προτού τελειώσει η θητεία μου στην πρεσβεία».

Ποιος είναι πιο ενθουσιασμένος; Ο βρετανός πρέσβης που δίνει το βραβείο ή η νεαρή μαθήτρια που το παραλαμβάνει; (British Embassy)
Ο αγώνας τους για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού τους χάρισε ένα μεγάλο βραβείο (British Embassy)

Ηταν εκεί και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιάννης Μαρινάκης, περήφανος και συγκινημένος. «Τα παιδιά μαθαίνουν για τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύει κανείς απέναντι στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Η αξία που φέρει το βραβείο είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς τα παιδιά δεν γνώριζαν για το βραβείο», τόνισε.

Στην ουσία, ο υπεύθυνος της ομάδας, Φρεντ Φίταμ, κάλεσε πριν από δύο χρόνια τους μαθητές να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διαρκείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Αρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Τότε στην ομάδα συμμετείχαν 90 παιδιά από δύο σχολεία του Κέντρου αγγλικής γλώσσας Φίταμ. Σταδιακά αποχώρησαν οι  περισσότεροι και έμειναν οι τριάντα μαθητές, αυτοί που ήταν πρόθυμοι να αφιερώνουν ολόκληρα Σαββατοκύριακα στο πρόγραμμα. «Μιλάμε για παιδιά με πολύ υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, με ενσυναίσθηση», εξήγησε ο ίδιος.

Μία από τους νικητές με τη σχολική εφημερίδα που έφτιαξαν για το έτος 2015 – 2016 (British Embassy)

«Η αγαπημένη μου ημέρα ήταν όταν βγήκαμε στους δρόμους για να μοιράσουμε ερωτηματολόγια για τον σχολικό εκφοβισμό», είπε η 14χρονη Αγγελική. Εκαναν πολλές εξωτερικές δράσεις για να ενημερώσουν τον κόσμο και να μάθουν πόσο ενημερωμένος είναι. Στις 6 Φεβρουαρίου, το 2015 εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και μέχρι να φτάσει ο Μάρτιος όλοι –ιδίως οι κάτοικοι της Κρήτης- συζητούσαν για τους λόγους που πιθανώς οδήγησαν τον 16χρονο έφηβο στην αυτοκτονία. «Ο σχολικός εκφοβισμός ήταν κάτι που όταν ήμουν εγώ μικρός θεωρείτο αναγκαίο κακό», σημείωσε στη σύντομη ομιλία του ο βρετανός πρέσβης.

Σήμερα ο διάλογος έχει ανοίξει. Οι μαθητές του κέντρου Φίταμ επιλέχθηκαν ανάμεσα σε νέους όλου του κόσμου από την επιτροπή καθώς βοήθησαν να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο ο διάλογος. Διοργάνωσαν δύο χριστουγεννιάτικες γιορτές για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και για την προώθηση της θετικής στάσης ζωής, πραγματοποίησαν διημερίδες για την ενημέρωση μαθητών και γονέων και έφτιαξαν μία ολόκληρη εφημερίδα, τη «Σχολική ζωή, χαρούμενη για όλους», την οποία επιμελήθηκαν σχεδόν μόνοι τους. Ο, τι κάνουν φυσικά εμπνέει και τους μαθητές -και όχι μόνο- γύρω τους.

Αναδεικνύουν την αξία του εθελοντισμού γενικότερα και σε αυτό το πλαίσιο κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν πάνω από πέντε τόνους αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρεθύμνου. Καθένας από τους μαθητές μάς έλεγε ότι αισθάνεται χαρά και ικανοποίηση που «σκέφτεται τους άλλους». Κι εσύ βλέπεις αυτά τα παιδιά και σκέφτεσαι ότι όλα θα πάνε καλά.

Το φιλανθρωπικό έργο της πριγκίπισσας Νταϊάνα συνεχίζεται μέσα από την κοινωνική δράση νέων όλου του κόσμου

Υ.Γ. Η βρετανική επιτροπή που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της πριγκίπισσας της Ουαλίας έχει βραβεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 44.000 νέους σε όλο τον κόσμο