Ο υπεύθυνος της τραγωδίας οδηγείται στη Δικαιοσύνη | intimenews
Επικαιρότητα

Πώς μία τραγωδία γίνεται παραπολιτική

Οι φήμες και η γνωστή ροπή των κομμάτων στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών έκαναν τη χώρα να συζητάει πολιτικές θεωρίες συνωμοσίας, αντί να επανεξετάζει το πλαίσιο με το οποίο χορηγούνται άδειες χειριστή ταχυπλόου σε υπερήλικες. Και το Μαξίμου έβγαλε non paper κατά δημοσιογράφων-εφημερίδας
Ανδρέας Στασινός

Ολα ξεκίνησαν από τη φημολογία για την ύπαρξη υπουργών επάνω στο ταχύπλοο που προκάλεσε την τραγωδία στην Αίγινα. Λογικό, στην Ελλάδα είμαστε και μάλιστα σε ένα νησί με μεγάλη συγκέντρωση υπουργών μέσα στο συνολικό πληθυσμό. Στην Ελλάδα πρώτα ξεκινάς από το σκάνδαλο και μετά καταλήγεις στην απλή λογική.

Ενα περιθωριακό site, λοιπόν, άρχισε να ουρλιάζει πώς επάνω στο σκάφος ήταν υπουργός της κυβέρνησης. Αυτός ήταν και ο λόγος, λέει, για τον οποίο το σκάφος απομακρύνθηκε. Ακολούθως άρχισαν να εμφανίζονται αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές στους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη και Δρίτσα. Και η ιστορία άρχισε να «δένει» πάνω στο εξής σενάριο: «στο σκάφος επέβαινε υπουργός για αυτό και μετά τον διεμβολισμό απομακρύνθηκε από το σημείο και δεν έμεινε να περισυλλέξει ναυαγούς. Αυτός είναι και ο λόγος που ο χειριστής πρώτα αποβίβασε τους επιβάτες και μετά επικοινώνησε με τις αρχές.»

Λίγο η καθυστέρηση, λίγο το όνομα του χειριστή – το «Λυκουρέζος» ευνοεί την καλλιέργεια σεναρίων – ο θόρυβος άρχισε πια να φτάνει στους διαδρόμους της παραπολιτικής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επιβαινόντων. Κοινώς, ρώτησε να μάθει αν οι επιβάτες επικοινώνησαν με κάποιον από την κυβέρνηση. Ετσι δεν κάνουν όσοι έχουν «επαφές» στην Ελλάδα; Οταν μπλέξουν, ψάχνουν να βρουν καμιά άκρη. Το ΠΑΣΟΚ τα έβαλε με τον Δρίτσα, η Ενωση Κεντρώων ζήτησε να αλλάξει το πλαίσιο αδειοδότησης χειριστών και ελέγχου επιβαινόντων. Παραλλήλως, η δημοσιότητα δεν έβλεπε τα ονόματα των επιβαινόντων. Τα έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, ο Θοδωρής Δρίτσας, πριν τα ανακοινώσει το λιμενικό. Πολιτικά τα ονόματα δεν λένε τίποτα, δεν κρύβουν κάτι από πίσω. Αποκλείεται επίσης να ήταν στο σκάφος η κόρη και ο γαμπρός του χειριστή, αφού την ίδια στιγμή ήταν στην Κρήτη.

Εδώ όμως υπάρχουν κάποια θέματα:
Το Λιμενικό άργησε να τους εντοπίσει όλους. Και τον χειριστή και τους επιβάτες. Υπάρχει κάποια εξήγηση;
O χειρισμός της τραγωδίας από όλους -αρχές και πολιτική εξουσία- δείχνει μεγάλη ροπή προς τον ερασιτεχνισμό.
Ο υπουργός Ναυτιλίας επέδειξε σπουδή για να μας πει πόσο έμπειρος ήταν ο χειριστής. Δεν μας είπε, όμως, από πού ξέρει ότι είναι έμπειρος και για ποιο λόγο τα λέει όλα αυτά -ήταν και το σημείο στο οποίο εστίασε το ΠΑΣΟΚ την κριτική του.
Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης θεωρεί -δικαίως- ότι οποιαδήποτε εμπλοκή «επωνύμου» σε κάποια δύσκολη υπόθεση, αντιμετωπίζεται και παρασκηνιακά

Το προφανές παραμένει και το ισχυρότερο σενάριο: ο 77χρονος έκανε λάθος χειρισμό. Ηταν, απλώς, η κακή στιγμή; Ηταν η αδυναμία του να εκτιμήσει την κατάσταση; Απομακρύνθηκε επειδή υπέστη σοκ ή για να σώσει το τομάρι του; Αυτά κατά κάποιο τρόπο θα τα απαντήσει η έρευνα. Κάπου τηλεφώνησε μετά την πράξη του. Κάλεσε μόνο τον εξάδερφο του δικηγόρο ή και κανέναν πολιτικό; Και αν κάλεσε πολιτικό, γιατί ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος δεν το δηλώνει; Γιατί θα μουτζουρωθεί η εικόνα του, είναι η προφανής απάντηση. Ακόμα και αν είπε στον 77χρονο να κάνει τα νόμιμα, θα έχει καταγραφεί ως καταφυγή ενός ανθρώπου που προκάλεσε τραγωδία. Και όσον αφορά τον αρμόδιο υπουργό, οφείλει να απαντήσει το συντομότερο δυνατό για αυτά που σκοπεύει να κάνει σχετικά με το καθεστώς ανανέωσης αδειών που ανήκουν σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Η κόντρα κυβέρνησης-κομμάτων και non paper κατά δημοσιογράφων

Μετά τις φήμες περί παρουσίας υπουργών στο μοιραίο ταχύπλοο και τη διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου η κόντρα συνεχίστηκε – μέσω ενός non paper αυτή τη φορά. Την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει ανακοίνωση κατά διαφόρων δημοσιογράφων που επιτέθηκαν στον Θοδωρή Δρίτσα, και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική ανακοίνωση της Παρασκευής.

Αυτά είναι τα επίμαχα tweets που προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τίτλος της ανακοίνωσης του Μαξίμου είναι «Οταν η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της».

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται ως εξής:  «Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς ότι ένα τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 4 συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο άθλιας πολιτικής εκμετάλλευσης. Και όμως έγινε. Και όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Αρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση. Οσο για την εφημερίδα “Τα Νέα” που σήμερα έσπευσε να προβάλλει με πρωτοσέλιδο ένα γεμάτο υπόνοιες ρεπορτάζ για φήμες που δήθεν ξεκινούν από τις παραλίες της Αίγινας, τι να πούμε; Και άλλοι χρεοκόπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι.

Υ.Γ.: Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόσο για τα υπονοούμενα όσο και για την ευθεία επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα. Οσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε».

Αντίστοιχα, την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «άθλιες αναρτήσεις» των δημοσιογράφων Αρη Πορτοσάλτε και ο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου: «Η λάσπη και η εμπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούριο. Σε όλα όμως υπάρχει ένα όριο, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Μετά τα συκοφαντικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για την τραγωδία στην Αίγινα, σήμερα είδαν το φως και άθλιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιογράφων, όπως ο Α. Πορτοσάλτε και ο Μπ. Παπαπαναγιώτου, για να μας αποδείξουν ότι το βαρέλι της συκοφαντίας δεν έχει πάτο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

Η απάντηση της ΝΔ

«Η στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας του και ειδικότερα για το πως αντιλαμβάνεται την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα αρχής να υπερασπίζεται – και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται – με αποφασιστικότητα το δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των δημοσιογράφων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, είτε είναι αρεστή, είτε δυσάρεστη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ποτάμι: «Τους ενοχλεί ακόμα και η λέξη αλήθεια»

Απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε και το Ποτάμι. «Ζαβλακωμένοι από την πολλή ηλιοθεραπεία οι κυβερνητικοί υπάλληλοι βάρδιας δεν διαβάζουν πια ούτε τις ανακοινώσεις στις οποίες απαντούν (προφανώς από τις παραλίες). Το Ποτάμι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, του φερόμενου ως καπετάνιου αλλά και όσων δηλώνουν ότι επέβαιναν στο ταχύπλοο που προκάλεσε τον θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε ποιος ήταν πραγματικά πού τις μοιραίες στιγμές. Και οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια», ανέφερε.

Η θύελλα που σήκωσε το ταχύπλοο στην Αίγινα έχει πολλά απόνερα και μένει να δούμε το πώς η θάλασσα της πολιτικής θα γίνει ξανά απάνεμη. Αλλά, είπαμε: στην Ελλάδα πρώτα ξεκινάς από το σκάνδαλο και μετά καταλήγεις στην απλή λογική και στην ηρεμία…