O πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή. | SOOC
Επικαιρότητα

Νέοι «ύμνοι» του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Καραμανλή

Την κοινωνική ευαισθησία των κυβερνήσεων της ΝΔ την πενταετία 2004-2009 εξήρε ο Κώστας Ζαχαριάδης γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας το φλερτ με την καραμανλική πτέρυγα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Εντάξει, «η εκλογολογία έχει καταντήσει γραφική», όπως είπε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Αλλά την ίδια ώρα το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ εντείνεται. Σαν σε συνέχεια των φιλοφρονήσεων που εδώ και καιρό ανταλλάσσονται μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού – με κορυφαία πράξη την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης δεν δίστασε να επαινέσει τη διακυβέρνηση Κώστα Καραμανλή για μια σειρά από θέματα και να την αντιπαραβάλει μάλιστα με αυτήν του Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Τρίτη ο κ. Ζαχαριάδης εξήρε τη «μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2009). Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια «σαφώς ηπιότερη διακυβέρνηση», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «πως δεν ήταν η ΝΔ του Καραμανλή η ΝΔ του κ. Βοριδη και του Γεωργιάδη, οι οποίοι έχουν κάνει στροφή στη ΝΔ προς λαϊκίστικη κατεύθυνση».

«Σε σειρά ζητημάτων είχε μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τη ΝΔ του Σαμαρά και τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης ο οποίος πάντως είπε επίσης ότι «υπάρχουν και κάποιες άλλες φωτεινές νησίδες», όπως τις χαρακτήρισε, «στα 40 χρόνια της Μεταπολίτευσης όπως τα ΚΕΠ στην περίοδο Σημίτη, και κάποιες άλλες στην περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου».

Μολονότι υπόγειος, ο «διάλογος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «Καραμανλικών» έχει απασχολήσει συχνά το τελευταίο διάστημα τη δημόσια σφαίρα, αν και πρώτη φορά γίνεται έτσι ξεκάθαρα λόγος για «κοινωνική ευαισθησία» μιας νεοδημοκρατικής πενταετίας που κατά τα άλλα εκτροχίασε την ελληνική οικονομία και οδήγησε στην κρίση – και για πρώτη φορά αυτές οι δηλώσεις γίνονται δημόσια δια του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά η «συμμαχία» δεν είναι καινούργια. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος σταθερά σπεύδει να υπερασπιστεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – από την εποχή που εμφανιζόταν στην Επιτροπή για το Χρέος της Ζωής Κωνσταντοπούλου μέχρι τις δηλώσεις του για το «καταστροφικό» PSI  – είναι μια μόνο περίπτωση σύζευξης των δύο πλευρών. Εχει ξεχαστεί αλλά  δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο «καραμανλικός» υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωνε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «εθνάρχης της Αριστεράς», παραλληλίζοντάς τον με τον «εθνάρχη της Δεξιάς» Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να ερμηνεύσουν την πρόταση για αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογή του από τον λαό, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Σύνταγμα, ως ένα «κλείσιμο του ματιού» του κ. Τσίπρα προς τον κ. Καραμανλή. Αλλωστε ο κ. Ζαχαριάδης λίγο έλλειψε να τον περιγράψει ως τον καλύτερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης…