Η Γιούλια Εφίμοβα πανηγυρίζει | REUTERS
Επικαιρότητα

H μοναξιά της Γιούλια Εφίμοβα

Μία ρωσίδα κολυμβήτρια, που είχε εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ, συναντά την οργή των αμερικανών συναθλητών της, ενώ η ίδια υποστηρίζει πως είναι θύμα του πολέμου που γίνεται κατά της πατρίδας της...
Protagon Team

Για τη Γιούλια Εφίμοβα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Είναι Ρωσίδα και αυτό αρκεί. Και η συμμετοχή της χώρας στους Αγώνες κρίθηκε ανάμεσα σε διπλωματικούς συσχετισμούς και λεπτές ισορροπίες. Οι αποκαλύψεις για το κρατικό πρόγραμμα φαρμακευτικής υποβοήθησης των αθλητών έκαναν τη ΔΟΕ να ζητήσει από τις Ομοσπονδίες να αποφασίσουν ποια αθλήματα θα συμμετάσχουν. Η άρση βαρών αποκλείστηκε. Η κολύμβηση πήγε στο Ρίο.

Η Γιούλια Εφίμοβα θα μπορούσε να πάρει απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ για το Ρίο. Αλλωστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει και προπονείται εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα το ρωσικό στην αθλητική της ζωή πέρα από το διαβατήριο της. Στον τελικό των εκατό μέτρων προσθίου τερμάτισε ανάμεσα σε δύο Αμερικανίδες, τη Λίλι Κινγκ και την Κέιτι Μέιλι. Όμως οι συναθλήτριες της είπαν ότι δεν άξιζε να βρίσκεται εκεί. Η Κινγκ της έκανε μάλιστα και μία χειρονομία, ζητώντας της να μην πάει κοντά της. Και οι υπόλοιποι αμερικανοί κολυμβητές, είπαν ότι η Εφίμοβα δεν έπρεπε να βρίσκεται όχι στο βάθρο, αλλά ούτε στην πισίνα. Λογικό θα πείτε, η Εφίμοβα είναι Ρωσίδα. Δεν είναι ακριβώς αυτό. Η Γιούλια Εφίμοβα είχε τις δικές της περιπέτειες με το ντόπινγκ…

Την πρώτη φορά που δεν πέρασε το αντιντόπινγκ κοντρόλ ήταν το 2013. Τότε στο αίμα της ανιχνεύθηκε μία απαγορευμένη ουσία. Αποκλείστηκε για 16 μήνες. Η Εφίμοβα υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη της ουσίας στο σκεύασμα που έπαιρνε. Τώρα στο Ρίο, πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους, παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα. «Ηταν λάθος μου και δεν το επανέλαβα.» Αλλά και αυτό ελέγχεται. Τον χειμώνα βρέθηκε θετική σε μία άλλη πολυσυζητημένη ουσία, το Μελντόνιουμ. Τι κάνει το Μελντόνιουμ; Αυξάνει την αιμάτωση σε ορισμένα σημεία του σώματος. «Κάνει αυτό που κάνει και ο Φελπς με τις βεντούζες του» λένε οι Ρώσοι. Η Εφίμοβα παραδέχθηκε τη λήψη Μελντόνιουμ, όμως είπε ότι το έπαιρνε πριν απαγορευτεί. Αυτό άλλωστε συμβαίνει συνέχεια με το ντόπινγκ. Στην αρχή κάποιες ουσίες είναι νόμιμες. Η Εφίμοβα αποκλείστηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ηρθε όμως η WADA, δηλαδή ο φορέας καταπολέμησης του ντόπινγκ, για να πει ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διερευνηθεί πόσο καιρό μένει το Μελντόνιουμ στον οργανισμό. Αρα η Εφίμοβα μπορεί να είχε δίκαιο. Η ομοσπονδία της άναψε το πράσινο φως και η Ρωσίδα έφτιαξε βαλίτσες για Ρίο. Εκεί παρενέβη η ΔΟΕ. Πώς θα αγωνιστεί αθλήτρια που είχε ήδη εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ;

Η Εφίμοβα προσέφυγε στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο, στο CAS και δικαιώθηκε. Την υποστήριξε και η FINA, η παγκόσμια ομοσπονδία. Όμως και ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποστηρίζει τόσο πολύ αυτήν την ομοσπονδία, ώστε ο πρόεδρος της έχει να λέει για τη συμβολή του ρώσου ηγέτη στην ανάπτυξη των υγρών σπορ. Με δυο λόγια, η ομοσπονδία λατρεύει τους ρώσους κολυμβητές. Τι και αν η Παγκόσμια Ενωση Προπονητών Κολύμβησης ζήτησε τον αποκλεισμό της Ρωσίας; Η FINA έκανε πως δεν ακούει. Οι Ρώσοι βούτηξαν στις πισίνες του Ρίο. Και οι Αμερικανοί διαμαρτύρονται. Η Εφίμοβα ζητεί από τον κόσμο να την καταλάβει. «Ολη αυτή η υπόθεση είναι πολιτική για να πληγεί η Ρωσία, οι αθλητές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από τις εφημερίδες και τα κανάλια. Πρέπει, επιτέλους, να δουν τα αληθινά γεγονότα.» Η ΔΟΕ ζήτησε από τους Αμερικανούς να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Ακόμα και αν είναι, πάλι φαρμάκι θα στάξουν. Οι Ρώσοι βέβαια θα λατρέψουν την Εφίμοβα που τείνει να γίνει σύμβολο. Όμως η κοπέλα ζει στις ΗΠΑ…