O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. Επέμεινε στις δηλώσεις του για τους Σακκά και Σεϊσίδη προκαλώντας τη νέα αντίδραση της ΝΔ | SOOC
Επικαιρότητα

Οι «αντιφάσεις» του Γιώργου Κυρίτση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «απολύτως αντίθετος» με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και επέμεινε στα περί «διώξεων φρονηματικού χαρακτήρα» για τους Σακκά και Σεϊσίδη. Λεπτομέρεια; Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού είναι βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για ανάπτυξη, ενώ τη σύλληψη των δύο καταζητούμενων χαιρέτισε ως επιτυχία ο υπουργός Νίκος Τόσκας
Protagon Team

To μοτίβο δύσκολα πλέον σε εκπλήσσει: ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει και εκτελεί, ενώ ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Το είδαμε πρόσφατα με τις εκκενώσεις των καταλήψεων, όταν η Κουμουνδούρου εξέφρασε τη διαφωνία της με την τακτική του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, το είδαμε παλαιότερα με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για τα μέτρα, τις οποίες στήριζε με ανακοινώσεις του το κόμμα. Τώρα είναι φαίνεται η σειρά του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος ενώ μαζί με τους άλλους κυβερνητικούς βουλευτές ψηφίζει το μνημόνιο – και άρα τις ιδιωτικοποιήσεις – δηλώνει ότι δεν θέλει τις ιδιωτικοποιήσεις. Οχι μόνο αυτός, αλλά όλος ο ΣΥΡΙΖΑ!

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας και ερωτηθείς για την υπόθεση του Ελληνικού αλλά και του ΑΔΜΗΕ, τόνισε: «Είμαι απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων». Και πιο συγκεκριμένα, για το θέμα του Ελληνικού που το υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί ότι είναι αρχαιολογικός χώρος, δυναμιτίζοντας τη συμφωνία για την ανάπλασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:  «Από πού κι ως πού στην Ελλάδα για μια επένδυση πρέπει να πάει πίσω το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων; Αν ήταν έτσι, το μετρό της Αθήνας θα είχε φτιαχτεί έχοντας καταστρέψει αιώνες ιστορίας». Επεσήμανε δε ότι ο ίδιος και στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού «κάτι κακό» και τόνισε πως η κυβέρνηση «υποχρεώθηκε» να συμφωνήσει στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οφείλει «να προσπαθεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις». 

Είναι αυτή η ιστορία του Ελληνικού μια τέτοια «προσπάθεια» της κυβέρνησης για «διορθωτικές κινήσεις» όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κυρίτσης; Ισως. Αλλωστε δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από το φιάσκο με τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco που πήγε να δυναμιτίσει ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, «διορθώνοντας» το κείμενο. Ισως πάλι να είναι απλά μια ανέξοδη επίδειξη «αριστεροσύνης» μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποφύγει – το ίδιο κουτοπόνηρο δεν έγινε και με την Cosco;

Πάντως αυτές οι νέες δηλώσεις του κ. Κυρίτση – αυτή η αντίφαση ενός κυβερνητικού βουλευτή να θεωρεί το κυβερνητικό έργο… αρνητικό, έστω και δικαιολογώντας με το ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αλλιώς δεν θα το κάναμε» – δεν προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μια άλλη αντίφαση ήταν που άναψε φωτιές.

Τη ΝΔ απασχόλησαν περισσότερο οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τους συλληφθέντες καταζητούμενους για τρομοκρατία Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη. Δηλώσεις που εκτός των άλλων ήταν σε εντελώς αντίθετη γραμμή από αυτήν του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δια στόματος υπουργού Νίκου Τόσκα είχε χαρακτηρίσει τις συλλήψεις των δύο μεγάλη επιτυχία. «Μια τυχαία σύλληψη φυγόδικου στο δρόμο δεν μπορεί να θεωρηθεί δα και επιτυχία…» είπε σε άλλη του συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM.

Στη δε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Κυρίτσης απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν εγκρίνει τις πρακτικές των «Πυρήνων της Φωτιάς» και των «ληστών με τα μαύρα». Δήλωσε πως «εμείς είμαστε ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, πολιτική μεθοδολογία, και αυτό μας καθορίζει αν είμαστε κάτι άλλο θα κάναμε αλλά πράγματα στη ζωή μας».

Μιλώντας για τις συλλήψεις των δύο καταζητουμένων ο κ. Κυρίτσης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι από τους ανθρώπους «που καταδικάζουν επί παραγγελία».

«Ας χτυπήσουν άλλη πόρτα». «Εγώ ιδεολογικά δεν ξέρω πού βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί, εμείς ΣΥΡΙΖΑ είμαστε» πρόσθεσε.

«Αυτά που λέω είναι κοινός τόπος στον ΣΥΡΙΖΑ, και σε μεγάλο βαθμό κυβερνητική πολιτική» επέμεινε αναφερόμενος στις δηλώσεις του για «διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα», «απηνή δίωξη του Σεϊσίδη» και «στοιχεία στα όρια του γελοίου για τον Σακκά».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι «δεν είναι κυβερνητική πολιτική πρακτικές που πρέπει να ξεριζωθούν όπως οι καταγγελίες για κακοποίηση συλληφθέντων», ενώ χαρακτήρισε ευφάνταστα τα σενάρια ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτικό σχέδιο για αντιεξουσιαστικό φύλλο συκής με αιχμή τον ίδιον για να ικανοποιηθεί ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος που έχει πρόβλημα με τη σύνταξή του ή με τον ΕΝΦΙΑ θα πει ότι στα κοινωνικά δικαιώματα τα πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απλουστευτικά αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι μερικά πειστήρια είναι «τελείως παγίδα, όπως το αποτύπωμά σου σε μια σακούλα».

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που χαρακτήρισε «πρόκληση» τα όσα ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

«Eίναι δικαίωμα του κ. Γ. Κυρίτση να προβάλλει τις “εσωτερικές συγκρούσεις και αντιφάσεις” στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνηση – Κράτος και να διεκδικεί την ηγεσία οποιασδήποτε συνιστώσας του Κόμματός του, είναι, όμως, πρόκληση να ισχυρίζεται ότι οι κατηγορούμενοι για τρομοκρατικές ενέργειες και ληστείες Σακκάς και Σεϊσίδης αντιμετωπίζουν “διώξεις φρονηματικού χαρακτήρα”, ότι τα στοιχεία σε βάρος τους είναι στα “όρια του γελοίου” και ότι έχουν “στοχοποιηθεί από το Κράτος”. Αυτήν τη φορά η πρόκληση δεν αφορά μόνο τους πολίτες. Αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό που έσπευσε να παρουσιάσει τη σύλληψη των καταζητούμενων ως επιτυχία της κυβέρνησής τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.