Αρχικά πολύ λίγοι μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πίστευαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ο άνθρωπος που θα τους εκπροσωπούσε στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. Φυσικά λόγω εξελίξεων –και μαθηματικών- αναγκάστηκαν να το πιστέψουν, να συνηθίσουν αυτή την ξανθιά καρικατούρα, να ανεχτούν τις προκλητικές δηλώσεις και τη χυδαία ρητορική, να αγνοήσουν τις άστοχες παρεμβάσεις στην εξωτερική πολιτική, να τον στηρίξουν μάλιστα ανοιχτά. Για το καλό του κόμματος. Αλλωστε, αυτές οι δηλώσεις έδειχναν να λειτουργούν δελεαστικά στους ψηφοφόρους.
Φτάνει πια. Το κόμμα, πλέον, βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο Τραμπ μοιάζει με μία σβούρα που στριφογυρνά εκτός ελέγχου χτυπώντας ανελέητα πολιτικούς, κανάλια, νεκρούς αξιωματικούς, μωρά που σκούζουν, τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους! Ηρθε η ώρα για μία παρέμβαση. Τουλάχιστον αυτό ψιθυρίζεται ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη του κόμματος.
Υπάρχει μία μικρή αλλά δυναμική ομάδα Ρεπουμπλικανών με επιρροή στο κόμμα, οι οποίοι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τον ανεξέλεγκτο υποψήφιο με κάποιον τρόπο στο επόμενο διάστημα. Ακόμη και ο πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, Ράινς Πρίμπους, σκέφτεται, σύμφωνα με το Guardian να ενταχθεί στην προσπάθεια – ένα είδος «παρέμβασης» που κανείς δεν ξέρει τι διαστάσεις και χαρακτήρα θα πάρει. Θέλουν να σταματήσουν τη φόρα του Τραμπ όσο προλαβαίνουν; Να τον πείσουν να ζητήσει συγγνώμη από τους γονείς του αμερικανού, μουσουλμάνου Χουμέιν Καν για τον τρόπο που απάντησε στα όσα είπαν στην ομιλία τους στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος; Να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί; Δεν έχει αποκαλυφθεί το σχέδιό τους, αλλά ανάμεσά τους φέρονται να βρίσκεται και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, άλλοτε σύμμαχος του Τραμπ.
Ηδη αυτές τις μέρες ο Πρίμπους συζητά επιμόνως με το περιβάλλον του εκατομμυριούχου ακόμη και με τα παιδιά του. Απ’ ότι φαίνεται, και οι ίδιοι οι συγγενείς του Τραμπ πιστεύουν ότι το έχει παρακάνει. Ο Τραμπ πρέπει να σταματήσει να προκαλεί έχθρες μέσα στο κόμμα του. Πώς γίνεται να παραμείνει το κόμμα ενωμένο -όπως ισχυρίστηκε την Τετάρτη στο αγαπημένο του μέσο το twitter) ο υποψήφιος – όταν ο ίδιος δηλώνει ότι αρνείται να στηρίξει την επανεκλογή του Πολ Ράιαν (του ισχυρότερου παράγοντα στο κόμμα) στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων;
Το κόμμα δεν είναι ενωμένο. Ενας – ένας οι Ρεπουμπλικανοί του γυρνάνε την πλάτη. Κάποιοι είχαν (πρώην υποψήφιοι Μιτ Ρόμνεϊ και Τζεμπ Μπους) από την αρχή αποστασιοποιηθεί από την υποψηφιότητα του μεγιστάνα. Ακολούθησαν κι άλλοι, όπως ο προεδρικός υποψήφιος του 2008 Τζον ΜακΚέιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Και για πρώτη φορά, ρεπουμπλικανικό μέλος του Κογκρέσου, ο Ρίτσαρντ Χάνα, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα. «Παρότι διαφωνώ μαζί της σε πολλά, θα ψηφίσω την κυρία Κλίντον. Παραμένω πιστός στην πεποίθησή μου ότι το να είσαι ένας καλός Αμερικανός που αγαπά αυτή τη χώρα είναι πολύ πιο σημαντικό από τη νίκη ή την ήττα ενός κόμματος», τόνισε σε άρθρο του στο Syracuse Post-Standard την Τρίτη.
Αντίστοιχα και η πρώην υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Καλιφόρνια –και πρόεδρος και γενική διευθύντρια της Hewlett Packard Enterprise (HPE)- Μεγκ Ουίτμαν εκνευρίστηκε τόσο πολύ με τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ που ανακοίνωσε ανοιχτά ότι θα ψηφίσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα, είπε ότι θα συγκεντρώσει και χρήματα για την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον. Ανοιχτά εκφράστηκε και ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, επικρίνοντας τις πολιτικές θέσεις του Τραμπ για «απομονωτισμό, προστατευτισμό», χωρίς πάντως να αναφερθεί στο όνομά του.
Κάπως έτσι, και με τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να συρρικνώνονται- ακόμη και το προσωπικό που εργάζεται για την υποψηφιότητα του Τραμπ απογοητεύεται. Εγκυρη πηγή δήλωσε στο CNN ότι πολλοί από το προσωπικό της προεκλογικής εκστρατείας, ακόμη και ο ίδιος ο υπεύθυνος, Πολ Μάναφορτ, «αισθάνονται ότι χάνουν τον χρόνο τους». Αλλωστε, μιλώντας στο Fox News, ο ίδιος αποποιήθηκε την ευθύνη για τις αστοχίες της εκστρατείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχω υπό τον έλεγχό μου μόνο ό,τι θέλει ο υποψήφιος να έχω υπό τον έλεγχό μου».
Βέβαια, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian, δεν είναι η πρώτη φορά που το φαινόμενο Τραμπ διέρχεται κρίση. Το ίδιο έγινε και τον Ιούνιο, ακριβώς αφότου κέρδισε άτυπα την προεδρία του κόμματος, όταν είπε ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής Γκονζάλο Κιούριελ ήταν προκατειλημμένος εναντίον του λόγω της «μεξικανικής κληρονομιάς του». Τότε –με εξαίρεση τον ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, Μαρκ Κιρκ- οι Ρεπουμπλικανοί είχαν παραμείνει στο πλευρό του Τραμπ. Τώρα πια έχουν απαυδήσει.