Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Το πρόβλημα στην ομιλία του οδήγησε στη διακοπή της κατάθεσης | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Ψυχάρης: Μια κατάθεση που δεν έπρεπε να γίνει…

Με εμφανή τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ και μέτοχος του Mega παρουσιάστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ. Για να βρεθεί η Επιτροπή στην άχαρη θέση να τον απαλλάξει από την υποχρέωση να καταθέσει...
Protagon Team

Ηταν μια κατάθεση που αρχικά δεν επρόκειτο να γίνει. Και μετά έγινε. Για να αποδειχτεί ότι μάλλον δεν έπρεπε να γίνει. Διότι ήταν μια από τις πιο αμήχανες και άχαρες στιγμές στην ιστορία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ και εκ των βασικών μετόχων της Τηλέτυπος ΑΕ, Σταύρος Ψυχάρης, έλαβε τη θέση του μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης Νομιμότητας Δανειοδότησης Πολιτικών Κομμάτων και Εταιρειών ΜΜΕ από Τράπεζες της Χώρας, λίγο πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού, στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης. Παρά την από ημερών επιστολή του, στην οποία είχε επικαλεστεί λόγους υγείας για να μην καταθέσει, παρουσιάστηκε τελικά στην Επιτροπή πρόθυμος να καταθέσει.

Η κατάθεσή του δεν ολοκληρώθηκε, διακόπηκε ύστερα από 50 δύσκολα λεπτά, καθώς οι λόγοι υγείας τους οποίους είχε επικαλεστεί ήταν παραπάνω από προφανείς και αποδείχτηκαν στα μάτια των μελών της Επιτροπής – των λογικών έστω μελών της επιτροπής, διότι ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης έφτασε στο σημείο να μιλάει για θέατρο. Ο κ. Ψυχάρης, ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, εμφανίστηκε με επιβαρυμένη υγεία και να μην μπορεί καν να μιλήσει καθαρά – πόσο μάλλον να απαντήσει σε πολύωρες ερωτήσεις, όπως έκαναν πριν από αυτόν ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ και ο Φώτης Μπόμπολας του Πήγασου.

Γιατί το έκανε; Γιατί απέναντι σε βουλευτές του επιπέδου Κασιδιάρη και σε ζωντανή μετάδοση αποκάλυψε ζητήματα τόσο προσωπικά, όπως η ήπιας μορφής Πάρκινσον την οποία ως είπε έχει εδώ και χρόνια δαμάσει, αλλά και μια άγνωστη ως τώρα εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο στις ΗΠΑ;

Το εξήγησε ο ίδιος: «Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας. Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο Διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους».

Δεν το είπε βέβαια ο ίδιος, αλλά το διάβασε κατά την ανάγνωση της επιστολής του προς την Επιτροπή, η γραμματέας.

Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής για να αποδειχτεί ότι μια τέτοια προφορική εξέτασή του δεν μπορούσε να γίνει, όπως ο ίδιος άλλωστε είχε εξηγήσει στην πρώτη επιστολή του. Απέναντι στο προφανές και στον κίνδυνο να ευτελιστεί η διαδικασία και να φανεί ότι η Επιτροπή βασανίζει έναν άνθρωπο, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής – ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Σωκράτη Φάμελλου του ΣΥΡΙΖΑ – συμφώνησε να απαλλάξει τον κ. Ψυχάρη από την εξέταση, μολονότι ο ίδιος σε κάποια στιγμή της συζήτησης ζήτησε «να συνεχίσουμε».

«Εσείς μπορεί να θέλετε να συνεχίσετε, αλλά εμείς δεν μπορούμε να σας ακούσουμε» εξήγησε το αυτονόητο ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Είχαν προηγηθεί οι σύμφωνες γνώμες των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννη Γκιόλα), της ΝΔ (Μάκη Βορίδη), της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Ανδρέα Λοβέρδου), του ΚΚΕ (Νίκου Καραθανασόπουλου). Παραφωνίες φυσικά υπήρξαν. Ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ που μιλούσε για «παλινωδίες» του μάρτυρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος που φώναζε για «γάτες Ιμαλαΐων», συνομιλίες του μάρτυρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και απαιτούσε «εμείς να τον ρωτάμε και να δούμε αν μπορεί να απαντήσει» και φυσικά του χρυσαγίτη Κασιδιάρη. Αλλά τελικά η απόφαση ήταν να απαλλαχθεί ο κ. Ψυχάρης από την εξέταση. Και να κληθεί αντ’ αυτού να καταθέσει στις 29 Αυγούστου ο γιος του, διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και μέλος του ΔΣ του Mega, Πάνος Στ. Ψυχάρης.

Τα μέλη της Επιτροπής. Σε πρώτο πλάνο ο Μάκης Βορίδης, ο Νίκος Νικολόπουλος και πίσω τους ο Ηλίας Κασιδιάρης (Sooc)

Βέβαια ο κ. Ψυχάρης και να μπορούσε, δεν επρόκειτο να απαντήσει στις ερωτήσεις για τα δάνεια του ΔΟΛ. «Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου» ανέφερε στην γραπτή δήλωσή του. Και εξήγησε ότι δεν προτίθεται «όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία».

Σχετικά με τα δάνεια του Mega, ο κ. Ψυχάρης δίευκρίνισε ότι «δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών». 

Ηταν και αυτό απόσπασμα της γραπτής δήλωσης που υπέβαλε ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ πριν από την έναρξη της διαδικσίας. Εχει και αυτή, ως μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση ενός ανθρώπου που διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στα δημόσια πράγματα, την ιστορική της αξία. Την παραθέτουμε αυτούσια:

«Καλημέρα σας.

» Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας “Το Βήμα” και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.

» Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).

» Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.

» Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.

» Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».

Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Ι Κ Η  Δ Η Λ Ω Σ Η

» Με επιστολή μου προς τον κ. Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», που κοινοποιήθηκε και στον κ. Πρόεδρο της Βουλής, εξέθεσα τους λόγους – υγείας – για τους οποίους δήλωσα αδυναμία να παραστώ στη συνεδρίαση στην οποία είχα κληθεί να καταθέσω.

» Η επιστολή αυτή διέρρευσε. Συνοδεύθηκε από το γνωστό πλέον ορυμαγδό επιθετικών και κακόβουλων σχολίων του διαδικτύου, που πήραν όμως ενοχλητικές διαστάσεις.

» Ενόψει τούτων, σε έμπρακτη αντίκρουση του θορύβου που δημιουργήθηκε και των όσων εντέχνως διακινήθηκαν, αλλά και ως αυτονόητο δείγμα σεβασμού προς τη Βουλή των Ελλήνων, παρίσταμαι σήμερα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και επιθυμώ να δηλώσω ότι :

» α) Δεν προτίθεμαι, όπως ο νόμος το επιτρέπει, να απαντήσω σε ερωτήσεις που αφορούν τη δανειοδότηση του ΔΟΛ, διότι για την υπόθεση αυτή, αφού είχα λάβει την ιδιότητα του υπόπτου και είχα εξεταστεί ανωμοτί ενώπιον του Οικονομικού Εισαγγελέα, έχω ήδη λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, καθώς έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος μου για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία, οπότε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 εδ. β΄ ΚΠΔ, διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί προς υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο οποίος έχει δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποιήσεώς του, ως ειδικότερη έκφραση του δικαιώματός του για «δίκαιη δίκη», που του διασφαλίζει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, καθώς και του δικαιώματός του από το άρθρο 223 παρ. 4 ΚΠΔ να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, δεν τίθεται, εν προκειμένω, ζήτημα «άρνησης μαρτυρίας».

» β) Σχετικά με τις δανειοδοτήσεις του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ, δεν μπορώ να εισφέρω στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες για θέματα που δεν έχω προσωπικά χειριστεί, πλην όμως μπορώ να απαντήσω εγγράφως σε τυχόν εξειδικευμένες ερωτήσεις με την επικουρία ειδικών. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αξιοποιήσει, όπως άλλωστε ήδη έπραξε, την ένορκη κατάθεση άλλων μαρτύρων που έχουν κληθεί, και που είναι σε θέση να διατυπώσουν απόψεις για τον δανεισμό του Τηλέτυπου, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής και η ολοκλήρωση των εργασιών της.

» Αθήνα, 3 Αυγούστου 2016

Σταύρος Π. Ψυχάρης».