Οκτώ μήνες μετά τη μαύρη Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, και τη σφαγή στο Μπατακλάν. Δύο εβδομάδες μετά το μακελειό στη Νίκαια. Η Γαλλία ξύπνησε την Τετάρτη, 27 Ιουλίου, με δυσκολία να κοιτάξει αυτό που τής έχει συμβεί. Κοιτάζοντας στον καθρέφτη είδε το πρόσωπο του κτήνους που εισέβαλε μαζί με έναν άλλο συνεργό του σε εκκλησία στο Σεντ Ετιέν ντυ Ρουβρέ στη Νορμανδία, ανάγκασε τον 86χρονο ρωμαιοκαθολικό ιερέα Ζακ Χάμελ να γονατίσει και του έκοψε το κεφάλι. Ηταν το πρόσωπο ενός γλυκού παιδιού, ενός μουσουλμάνου της διπλανής πόρτας. Και τούτο, η εικόνα του έφηβου που έγινε εκτελεστής στο όνομα του Αλλάχ, ίσως να είναι πιο σοκαριστικό και από αυτό ακόμα το φρικτό έγκλημα. Τι κάνεις απέναντι σε αυτού του είδους την τρομοκρατία με αγγελικό πρόσωπο; Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Ευρώπης.
Ο Αντέλ Κερμίς αποκεφάλισε τον ιερέα και ο άγνωστος συνεργός τραβούσε το βίντεο. Σκοπός τους ήταν να χτυπήσουν μια χριστιανική εκκλησία και να απειλήσουν ευθέως. Και οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά ενώ ένας από τους ομήρους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών Amaq ανακοίνωσε ότι η επίθεση στην εκκλησία πραγματοποιήθηκε από «μαχητές» της οργάνωσης. Το βράδυ της Τετάρτης το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα και το βίντεο στο οποίο οι δύο σφαγείς ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.
Αργότερα οι γαλλικές Αρχές ταυτοποίησαν και τον δεύτερο δράστη. Οπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, πρόκειται για τον 19χρονο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν. Σύμφωνα με πηγή της έρευνας, ο 19χρονος ήταν καταγεγραμμένος από τις γαλλικές υπηρεσίες Πληροφοριών για ριζοσπαστικοποίηση από τις 29 Ιουνίου και μάλιστα η φωτογραφία του ήταν στα χέρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας – ως υπόπτου για τρομοκρατική ενέργεια – τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση στην εκκλησία στη Νορμανδία. Ωστόσο κανείς δεν μπόρεσε να τον εμποδίσει.
Τόσο η περίπτωση του Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν όσο και του Αντέλ Κερμίς έχει και άλλες πτυχές. Ηταν μεν μουσουλμάνοι της διπλανής πόρτας αλλά ήταν και γνωστοί στις Αρχές και ύποπτοι. Ο Κερμίς μπορεί να φαινόταν ως ένας συνηθισμένος γάλλος μουσουλμάνος, ένα παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νορμανδία, αλλά ήταν ύποπτος εδώ και καιρό. Σύμφωνα με την Parisien, πολλοί δήλωσαν ότι «όλοι ήξεραν πως αυτό το παιδί ήταν μια ωρολογιακή βόμβα». Ενας γείτονάς του περιέγραψε τις προσπάθειες που έκαναν οι γονείς του να τον απομακρύνουν από τη «φούσκα» του ISIS, αλλά προφανώς ήταν πια αργά…
Ο νεαρός δράστης είχε προσηλυτιστεί από τους πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015. Την ίδια χρονιά επιχείρησε να μεταβεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Γι’ αυτό είχε τεθεί υπό «αυστηρή» παρακολούθηση με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ανέφερε ο εισαγγελέας. Το βραχιολάκι όμως ήταν μη ενεργό για πέντε ώρες την ημέρα, γεγονός που του επέτρεπε να φεύγει από το σπίτι του χωρίς επιτήρηση, σημείωσε ο εισαγγελέας.
Για τον δε Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν τα είπαμε. Η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε στα χέρια της μόνο μια φωτογραφία του συγκεκριμένου υπόπτου, αλλά όχι το όνομα ή τη διεύθυνση κατοικίας του. Αν και έστειλε τη φωτογραφία στα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν ήταν – όπως αποδείχθηκε – αρκετή για να αποτρέψει την τραγωδία.
Αυτή η επαναλαμβανόμενη αδυναμία των γαλλικών Αρχών να αντιμετωπίσουν το καρκίνωμα της ισλαμικής τρομοκρατίας στην καρδιά της Γαλλίας αναπόφευκτα απέκτησε πολιτικές διαστάσεις, έναν μόλις χρόνο από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμα και η αριστερή Liberation έκανε λόγο για μια «μαύρη τρύπα» στην ασφάλεια της χώρας και σημείωσε ότι οι μάχες που καλείται να δώσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν είναι πια στην οικονομία, όπως έλεγε από την αρχή της θητείας του.
Το γεγονός ότι ο Ολάντ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, έσπευσε στον τόπο της επίθεσης στη Ρουέν, δείχνει το πόσο σοβαρά έχει πάρει η γαλλική προεδρία το ζήτημα. Και από την άλλη είναι σαφές ότι τόσο η Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, όσο και ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος βάσισε στο μότο «Νόμος και Τάξη» την ανέλιξή του ως το Μέγαρο των Ηλισίων το 2007, θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα της ασφάλειας.
Ηδη ο Σαρκοζί έσπευσε να σχολιάσει: «Κάποιοι μάς έλεγαν ότι “είναι καλύτερα να μην έχουμε το κράτος Δικαίου και να είμαστε ελεύθεροι”. Αλλά δεν έχουμε ούτε ελευθερία ούτε κράτος Δικαίου. Εχουμε συνέχεια τρομοκρατία». Μια μέρα μετά, ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε ακόμα και την αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος προκειμένου να απαλλαγεί από «αφελείς νομικές λεπτομέρειες» που οδηγούν σε ελλιπή μέτρα.
Αμεση ήταν η απάντηση του Ολάντ: «Η χώρα μας θα πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές και τις διαμάχες. Θέτουν στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας, αλλά αυτή θα είναι η ασπίδα μας» υπογράμμισε εμφατικά ο γάλλος πρόεδρος.
Αλλά η δημόσια συζήτηση έχει πλέον μεταφερθεί εκεί, στην ασφάλεια, στον θρησκευτικό πόλεμο, στο πόσο το κράτος δεν μπορεί να εμποδίσει τους τζιχαντιστές να σκορπούν τον θάνατο στην καρδιά της Γαλλίας. O ίδιος άλλωστε, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χρησιμοποίησε τη φράση «θρησκευτικός πόλεμος».
«Στόχος του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε, «είναι να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας προκαλώντας θρησκευτικό πόλεμο».
Η Μαριόν Λεπέν, ανιψιά της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου και μεγάλη ελπίδα της οικογένειας για μια πολιτική καριέρα, ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι σκοπεύει να καταταχθεί στους εφέδρους και κάλεσε «κάθε νέο πατριώτη να κάνει το ίδιο».
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι οι καθολικοί αυτοί που χτυπήθηκαν, αλλά είναι και όλοι οι Γάλλοι». Το βράδυ της Τρίτης σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, τόνισε πως ο πόλεμος ενάντια στον ισλαμικό φανατισμό, και στο εξωτερικό και εντός της χώρας, θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Μπροστά σε αυτή την απειλή, που δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη στην Γαλλία και την Ευρώπη, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να (συντρίψει) την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ολάντ.
Σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη για το αυστηρά κοσμικό γαλλικό κράτος, ο πρόεδρος συγκάλεσε διάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θρησκειών και των δογμάτων τους: παρόντες οι επικεφαλής των Ρωμαιοκαθολικών, των Ορθόδοξων και των Προτεσταντών χριστιανών, ο αρχιραβίνος του Παρισιού καθώς και οι επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας.
Είναι εμφανές ότι η πολυπολιτισμική εικόνα της Γαλλίας βρίσκεται σε αμφισβήτηση. Η ισλαμική τρομοκρατία σε μια χώρα όπου ζουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι κλονίζει τα θεμέλια του κράτους που επί δεκαετίες έγινε συνώνυμο της ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών. Την ίδια ώρα τα μηνύματα των αρχών ασφαλείας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και δυσοίωνα.
Την Τετάρτη η Europol προειδοποίησε ότι χιλιάδες πιθανοί τζιχαντιστές βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 5.000 μαχητές που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση εκτιμάται ότι περίπου 2.000 μαχητές έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, σχεδιάζοντας μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα!
Ο εκπρόσωπος της Europol σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Osnabrücker Zeitung, τόνισε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους. «Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της ΕΕ ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ενωσης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπό αυτό το πρίσμα και με τη Γαλλία να ζει υπό καθεστώς φόβου για επαπειλούμενα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο Ολάντ ζήτησε από το στρατό να ενισχύει τη γαλλική επαρχία. Οπως ανέφερε η «Le Figaro», μετά και τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θρησκειών, ο Ολάντ σε συνενόηση με τον υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην γαλλική επαρχία.