Μια συγγνώμη, πολλές αποδοκιμασίες, ένα σόου. Ηταν τα τρία στοιχεία που χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου κατά τα άλλα αναμένεται να γραφεί Ιστορία, όπως είναι και το μότο της πολιτικής αυτής φιέστας: Για πρώτη φορά θα δοθεί το προεδρικό χρίσμα σε μια γυναίκα, τη Χίλαρι Κλίντον.
Το συνέδριο ξεκίνησε στη σκιά των αποκαλύψεων ότι η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) υπονόμευε συστηματικά τον γερουσιαστή και υποψήφιο για το χρίσμα Μπέρνι Σάντερς προς όφελος της πρώην Πρώτης Κυρίας και επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η διαρροή των ενοχοποιητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων οδήγησε στην παραίτηση της Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς, προέδρου του DNC και ανάγκασε το στρατόπεδο της Κλίντον να φτάσει στο σημείο να καταδείξει τη… Μόσχα ως υπεύθυνη για τη διαρροή – κάτι που φυσικά διέψευσε το Κρεμλίνο, μολονότι είναι αλήθεια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει την προτίμησή του στον Ντόναλντ Τραμπ, για ευνόητους λόγους. Τα 19.000 email που διέρευσαν από τα Wikileaks μαρτυρούσαν ότι η Γουάσερμαν Σουλτς επεδίωκε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, και να προωθήσει αυτήν της Χίλαρι Κλίντον.
Ο Σάντερς, που αποδεχόμενος την ήττα του στα προκριματικά έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Κλίντον, τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν συμπεριφέρθηκε αντικειμενικά στην κούρσα των προκριματικών και άκουσε την DNC να του ζητάει συγγνώμη.
«Εκ μέρους όλων στην DNC ζητάμε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη από τον γερουσιαστή Σάντερς, τους υποστηρικτές του και το σύνολο του Δημοκρατικού Κόμματος, για τα αδικαιολόγητα σχόλια που έγιναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», τόνισε η επιτροπή σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την μέρα έναρξης του συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν αντιπροσωπεύουν την «σταθερή δέσμευση (της επιτροπής) για ουδετερότητα κατά την διεργασία» του χρίσματος του κομματικού υποψηφίου.
Δείχνοντας μεγαλοψυχία, ο ριζοσπάστης Σάντερς κάλεσε από το βήμα του συνεδρίου τους υποστηρικτές του να στηρίξουν την Χίλαρι Κλίντον υπενθυμίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολύ επικίνδυνος πρόεδρος. Ωστόσο στο άκουσμα και μόνο του ονόματος της Κλίντον πολλοί από τους οπαδούς του γερουσιαστή από το Βερμόντ που βρίσκονταν στους χώρους του συνεδριακού κέντρου άρχισαν να αποδοκιμάζουν.
«Πολλοί από εδώ είναι απογοητευμένοι, εγώ περισσότερο από όλους, αλλά πρέπει να είστε υπερήφανοι», είπε προς τους οπαδούς του ο Μπέρνι Σάντερς και τους κάλεσε σταθερά να σκεφτούν τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Τραμπ. «Αν πιστεύετε ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι σημαντικές, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να μείνετε σε απόσταση και να απέχετε, είστε λάθος. Σκεφτείτε το μέλλον του Ανωτάτου Δικαστηρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντερς, χωρίς πάντως να πείσει πολλούς.
Βλέπετε, οι υποστηρικτές του Σάντερς βρήκαν στο πρόσωπό του έναν αντισυστημικό υποψήφιο – όπως στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ήταν ο Τραμπ – σε αντίθεση με την Κλίντον που όπως όλα δείχνουν είναι η υποψήφια του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Υπό αυτό το πρίσμα το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε έναν ιδεολογικό διχασμό που δύσκολα θα ξεπεράσει. Και το στοίχημα είναι πώς αυτά τα 13 εκατομμύρια ψηφοφόρων του Σάντερς θα πειστούν να πάνε τον Νοέμβριο να ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον, ένα όχι και τόσο δημοφιλές πρόσωπο.
O Σάντερς πάντως επέμεινε. «Η δουλειά μας είναι να χτίσουμε μια προοδευτική Γερουσία, μια προοδευτική Βουλή των Αντιπροσώπων και μια προεδρία της Χίλαρι Κλίντον» επανέλαβε. Η αντίδραση του Τραμπ ήταν, όπως αναμενόταν, χυδαία. Τον αποκάλεσε, μέσω twitter, ξεπουλημένο. Το σχόλιο-ανταπάντηση του Σάντερς ήταν αναμενόμενα ευγενικό και ειρωνικό.
Στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον έσπευσε η Μισέλ Ομπάμα, κερδίζοντας μάλιστα το ακροατήριο. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου η Πρώτη Κυρία χαρακτήρισε την πρώην Πρώτη Κυρία «φίλη». «Σε αυτές τις εκλογές υπάρχει ένα μόνο πρόσωπο που του εμπιστεύομαι την ευθύνη, ένα μόνο πρόσωπο για το οποίο πιστεύω ότι έχει την ικανότητα να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή είναι η φίλη μας, η Χίλαρι Κλίντον», είπε η Μισέλ Ομπάμα σε ένα πλήθος συνέδρων που τη χειροκροτούσαν όρθιοι – μεταξύ αυτών και ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Η Μισέλ Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον, τόσο για τον ρόλο που έπαιξε το 2008 όταν είχε χάσει στα προκριματικά από τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και για το πώς υπηρέτησε πλάι του ως υπουργός Εξωτερικών.
«Χάρη στην Χίλαρι Κλίντον, οι κόρες μου και όλοι οι γιοι και οι κόρες μας μπορούν να θεωρούν δεδομένο ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ», συμπλήρωσε η Μισέλ Ομπάμα, αναδεικνύοντας τον ρόλο του φύλου σε αυτές τις εκλογές, αλλά και τον μισογυνισμό του Ντόναλντ Τραμπ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην ομιλία της η Μισέλ Ομπάμα δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.
«Ξυπνάω κάθε πρωί σε ένα σπίτι που χτίστηκε από σκλάβους. Και βλέπω τις κόρες μου, δύο θαυμάσιες νεαρές μαύρες γυναίκες, να παίζουν στον κήπο του Λευκού Οίκου» είπε με νόημα η Πρώτη Κυρία και σε μια ευθεία μομφή για το κεντρικό σύνθημα του Τραμπ – το «Let’s Make America Great Again – τόνισε: «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι αυτή η χώρα δεν είναι σπουδαία, ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να την ξανακάνουμε σπουδαία. Διότι αυτή τη στιγμή είναι η σπουδαιότερη χώρα στη Γη».
Ηταν τέτοιο το πάθος της Μισέλ Ομπάμα και τέτοια η ανταπόκριση του κοινού στο συνεδριακό κέντρο στη Φιλαδέλφεια, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έσπευσε να της δώσει συγχαρητήρια: «Σε αγαπώ Μισέλ»!
Ηταν τέτοια η απήχηση της ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα που πολλοί έσπευσαν να τη φανταστούν υποψήφια. Ασχέτως αν η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει τέτοιες βλέψεις. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Κατά της ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ – αυτή τη φορά για τους μετανάστες – στράφηκε από το βήμα του συνεδρίου και η δημοφιλής μεξικανικής καταγωγής ηθοποιός Εύα Λονγκόρια, η οποία σημείωσε ότι η οικογένειά της είναι «εννέα γενιές Αμερικάνοι».
«Δεν διασχίσαμε ποτέ σύνορα, τα σύνορα διέσχισαν εμάς» τόνισε η Λονγκόρια καταχειροκροτούμενη.