Κανονικά τα συνέδρια των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, καλοκαίρι, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου κάθε δίσεκτου έτους, πρέπει να δίνουν πανηγυρικό τόνο. Κανονικά. Διότι εφέτος μόνο κανονικά δεν είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «παραδόθηκε» μεν επισήμως στον Ντόναλντ Τραμπ, τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία με τον μισαλλόδοξο λόγο που θέλει να γίνει πλανητάρχης, αλλά στο τετραήμερο συνέδριο στο Κλίβελαντ πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν δημοσίως, γεμίζοντας την Αρένα «Quick Loans» του Οχάιο με σκεπτικισμό – όχι ακριβώς ένα πανηγύρι που θα προεξοφλεί επιστροφή στην εξουσία.
Και τώρα, ενώ το συνέδριο των Δημοκρατικών ξεκινά στη Φιλαδέλφεια και ο τροβαδούρος Πολ Σάιμον κάνει τις τελευταίες πρόβες για ένα σόου γεμάτο ελπίδα για συνέχεια της πολιτικής ηγεμονίας και της κληρονομιάς του Μπαράκ Ομπάμα, παραιτείται η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγορούμενη ότι σκοπίμως τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα προωθούσε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον και «έθαβε» αυτήν του Μπέρνι Σάντερς.
Κανείς δεν ξέρει πώς και αν η υπόθεση της Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς θα επηρεάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, ίσως η χρονική απόσταση να είναι αρκετά μεγάλη για να γιατρέψει το τραύμα. Ομως σίγουρα αυτή η ιστορία μόλυνε το πολυδιαφημισμένο συνέδριο με τον ιό της ανυποληψίας καθώς επιβεβαίωσε τις θεωρίες ότι το πολιτικό κατεστημένο έσπρωχνε και εξακολουθεί να σπρώχνει την Χίλαρι Κλίντον προς τον Λευκό Οίκο, καταπνίγοντας κάθε άλλη φωνή.
Οι αποκαλύψεις και η παραίτηση της Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς, επί πέντε χρόνια προέδρου της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, έπληξαν σοβαρότατα την εικόνα του κόμματος προτού καν αρχίσει το πολιτικό σόου στο Κέντρο «Wells Fargo» της Φιλαδέλεφειας – στόχος ήταν η παράταξη να εκπέμψει μια εικόνα σταθερότητας, σε αντίθεση με αυτήν των Ρεπουμπλικανών που κατεβαίνουν διχασμένοι, αλλά αυτός ο επικοινωνιακός στόχος χάθηκε ήδη.
Ολα ξεκίνησαν από μια διαρροή εσωτερικών email στον ιστότοπο WikiLeaks τα οποία έθεσαν σε αμφισβήτηση την αμεροληψία της στη διαδικασία των προκριματικών του κόμματος.
Από τα στοιχεία των 19.000 email προκύπτει ότι η Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς επεδίωκε να υπονομεύσει την υποψηφιότητα του ριζοσπάστη Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών, υπέρ της Χίλαρι Κλίντον.
Με βάση τις νέες αυτές κατηγορείς ο Μπέρνι Σάντερς ζήτησε την παραίτηση της Ντέμπι Γουάσερμαν Σουλτς. Και την έλαβε. Αλλά είναι ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωσή του μίλησε για ανάγκη μιας νέας ηγεσίας του κόμματος που πρέπει πλέον να είναι αντικειμενική, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη στα προκριματικά για το προεδρικό χρίσμα.
Η Χίλαρι Κλίντον, που αναμένεται να λάβει το προεδρικό χρίσμα και ήδη ανακοίνωσε τον συνυποψήφιό της για τη θέση του αντιπροέδρου τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν από τη Βιρτζίνια – απέφυγε να σχολιάσει προσωπικά το συμβάν, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες μετά την παραίτηση της Σουλτς. Η αμηχανία ωστόσο είναι έκδηλη. Από το στρατόπεδό της έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι πίσω από τη διαρροή των emails μπορεί να κρύβεται η Μόσχα «που θέλει να βγει ο Τραμπ», αλλά κανείς δεν σχολίασε αυτό καθαυτό το πρόβλημα: ότι ο κομματικός μηχανισμός υπονόμευσε τον Σάντερς και στήριξε την Κλίντον.
Το συνέδριο στη Φιλαδέλφεια αναδεικνύεται έτσι σε μια δύσκολη άσκηση για την πρώην Πρώτη Κυρία και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Φαινομενικά, ο φόβος για μια επαπειλούμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σάντερς δήλωσε βέβαιος πως οι υποστηρικτές του ξέρουν ότι ο Τραμπ πρέπει να νικηθεί (δείτε το βίντεο εδώ). Ούτε τυχαία είναι η γνωστοποίηση από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ – τον μεγαλοεπιχειρηματία πρώην ρεπουμπλικανό δήμαρχο της Νέας Υόρκης, ένα «συνετό» alter ego του Τραμπ, δηλαδή – ότι θα στηρίξει την Χίλαρι Κλίντον προκειμένου να μη βγει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.
Ωστόσο η Φιλαδέλφεια είναι ο τόπος όπου συναντώνται «δύο κόμματα» των Δημοκρατικών, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά πολιτικοί αναλυτές. Αυτό του «συστήματος» και του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου και αυτό μιας άλλης λιγότερο προνομιούχας Αμερικής, την οποία εξέφρασε με επιτυχία και θέρμη ο ριζοσπάστης Σάντερς.
Την Κυριακή, παραμονή του συνεδρίου, αμέτρητοι υποστηρικτές του Σάντερς κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης της Αδελφικής Αγάπης για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποψηφιότητας της Κλίντον, μολονότι η παρτίδα με τους εκλέκτορες έχει ήδη κριθεί και ο ίδιος ο γερουσιαστής του Βερμόντ έχει ανακοινώσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της πρώην Πρώτης Κυρίας.
Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η απουσία από το συνέδριο των Δημοκρατικών του Αλ Γκορ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – υποψήφιος για την προεδρία το 2000, όταν έχασε σκανδαλωδώς από τον Τζορτζ Μπους – θα απέχει από τις εργασίες επικαλούμενος, όπως ανέφερε το Politico, «υποχρεώσεις στο Τενεσί». Ο Γκορ είναι ένας από τους ελάχιστους παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν έχουν δηλώσει δημοσίως την υποστήριξή τους στη Χίλαρι Κλίντον. Πάντως είχε απουσιάσει και από το προηγούμενο συνέδριο του 2012 για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα και η νέα του απουσία κάνει αναλυτές να μιλούν για πολιτική αυτοεξορία του ανθρώπου που από μια στροφή της μοίρας – και δυστυχώς για τον κόσμο μας – δεν έγινε πλανητάρχης.