Κάτοικοι της Βαγδάτης καταβρέχονται εν μέση οδώ για να αντέξουν το κύμα καύσωνα που έχει ζώσει το Ιράκ | Reuters
Επικαιρότητα

Η πιο καυτή ημέρα της Γης/ Στους 54°C η θερμοκρασία στο Κουβέιτ

Οι μετεωρολόγοι κατέγραψαν την υψηλότερη θερμοκρασία από καταβολής μετρήσεων – Γιατί δεν ισχύει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ στην Καλιφόρνια από το 1913 – Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
Protagon Team

Μακρύ, καυτό καλοκαίρι. Όχι η γνωστή ταινία του Μάρτιν Ριτ, αλλά η… πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια. Αν η ζέστη είναι σύμφυτη με τους θερινούς μήνες, η πολλή ζέστη είναι αποτέλεσμα των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν σε διάφορα σημεία της Γης με αποτέλεσμα να τρελαίνονται πλέον τα θερμόμετρα και να αναγκάζουν τους μετεωρολόγους και τους περιβαλλοντολόγους να κρούουν συνεχώς το καμπανάκι του κινδύνου της υπερθέρμανσης.

Την περασμένη Πέμπτη, στο Κουβέιτ καταγράφηκε θερμοκρασία «ζέσεως» που έφτασε στους 54 βαθμούς Κελσίου. Είναι η ανώτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο ανατολικό ημισφαίριο και σχεδόν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή Μιτριμπάχ, βορειοδυτικά του Κουβέιτ, κατέγραψε τη συγκεκριμένη θερμοκρασία, η οποία ήταν το αποκορύφωμα ενός πολυήμερου κύματος καύσωνα που είχε ζώσει την περιοχή και άλλα σημεία της Μέσης Ανατολής. Την ίδια ημέρα, στο διπλανό Ιράκ και συγκεκριμένα στην πόλη Μπάσρα, η θερμοκρασία έφτασε τους 53,9 βαθμούς Κελσίου.

Το μόνο που μένει είναι να επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Αν συμβεί αυτό τότε θα έχουμε να κάνουμε με τις δύο υψηλότερες θερμοκρασίες που έπληξαν ποτέ τη Γη. Από τη στιγμή, εννοείται, που ο άνθρωπος μπορούσε να μετρήσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα Independent, μέχρι σήμερα η υψηλότερη θερμοκρασία είναι καταγραφεί στις 10 Ιουλίου 1912 στην Καλιφόρνια με το θερμόμετρο να καταγράφει 56,7 βαθμούς Κελσίου. Οι σημερινοί μετεωρολόγοι εμφανίζονται αρκετά σκεπτικιστές ως προς εκείνη τη θερμοκρασία, καθώς θεωρούν πως το μηχάνημα που την κατέγραψε είχε συγκεκριμένες δυνατότητες και έτεινε πολλές φορές προς το λάθος. Ειδικά αν έπρεπε να καταγράψει τόσο υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κρίστοφερ Μπατ: «Το συγκεκριμένο ρεκόρ έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στις ΗΠΑ. Δεν έχω να προσθέσω πολλά στη δημόσια συζήτηση εκτός από την πεποίθησή μου ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ δεν είναι πραγματικό εάν μελετήσει κανείς όλα τα δεδομένα».

Ο καθηγητής Τζεφ Μάστερ, σημείωσε πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβη ή δεν συνέβη το 1913, η τωρινή θερμοκρασία στο Κουβέιτ συνιστά «ιστορική ημέρα». Αρα, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για την πιο καυτή ημέρα της Γης.

Πάντως, ανεξάρτητα αν το ρεκόρ ισχύει ή όχι, η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια. Αλλαγή που έχει αγγίξει φυσικά και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έως και κατά 4 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να έχει αυξηθεί η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Ελλάδα μέχρι το 2100 σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990, ενώ οι συνέπειες από το φαινόμενο αυτό θα αρχίσουν να γίνονται ορατές πλήττοντας κυρίως τη γεωργία, τον τουρισμό και το οικοσύστημα από τα προσεχή χρόνια εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αυτό επισημαίνεται στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι που διεξαγόταν εκείνη την περίοδο.

Οι εκτιμήσεις προέρχονταν από τα κλιματικά μοντέλα προσομοίωσης που χρησιμοποίησε το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και σύμφωνα μ΄αυτές, μεγαλύτερη προβλέπεται να είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στις ηπειρωτικές σε σύγκριση με τις νησιωτικές περιοχές καθώς επίσης και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο συγκριτικά με την άνοιξη και το χειμώνα.

Παράλληλα, η μελέτη που είχε διενεργήσει η ΤτΕ (2011)επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν μία από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Εκτιμάται ότι στα ηπειρωτικά ο αριθμός των ημερών κατά τις οποίες η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς θα είναι μεγαλύτερος κατά 35-40 ημέρες την περίοδο 2071-2100, ενώ μεγαλύτερη αύξηση (50 ημέρες) θα σημειωθεί ως προς τον αριθμό των ημερών με ελάχιστη θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών (τροπικές νύχτες).