Δύο από τους κατηγορούμενους με συνοδεία αστυνομικών | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Τήρηση των προβλεπόμενων για τους οκτώ της Αλεξανδρούπολης θέλει η Αθήνα

Τήρηση των διαδικασιών στα προβλεπόμενα νομικά και χρονικά πλαίσια θέλει η Αθήνα για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν μετά το πραξικόπημα στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο και αντιμετωπίζουν βαριές ποινές -δυνητικά ακόμα και τον θάνατο- στη χώρα τους
Protagon Team

Με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι για τις διαδικασίες σχετικά με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που προσγειώθηκαν το Σάββατο με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα και την τουρκική να ζητά την ταχύτερη διευθέτηση, το ζήτημα αποδεικνύεται για την Αθήνα γρίφος με πολιτικές και διπλωματικές περιπλοκές.

Πολύ περισσότερο επειδή στην Τουρκία έχει ανοίξει η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής για πρόσωπα που σχετίζονται με το πραξικόπημα (δυνητικά και τους οκτώ), με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ αμφότεροι να κλείνουν επί της ουσίας το μάτι σε κάτι που παρουσιάζεται σαν λαϊκό αίτημα.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό σταθμό ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των οκτώ είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξεταστεί σε πρώτο και δεύτερο βαθμό το αίτημα χορήγησης ασύλου και μετά θα αρχίσει η εξέταση του αιτήματος έκδοσης. Οπως επισήμανε, η υπόθεση τους είναι στα χέρια των δικαστικών αρχών, που εξετάζουν το θέμα από νομική άποψη και σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα και σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επανέλαβε.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που μιλώντας στον BήμαFM υπογράμμισε ότι όλη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί γύρω στις 20 μέρες.

«Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Το κράτος δικαίου έχει κανόνες. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να πάνε πιο γρήγορα, να γίνουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Αυτό χωρίς να φεύγει κανένα από τα δικαιώματα. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι διαφορετικό.

» Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από αυτό που σας λέω: γύρω στις 20 μέρες θα κρατήσουν όλες οι διαδικασίες. Από κει και μετά υπάρχουν δικαστήρια, υπάρχουν συγκεκριμένες επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν».

Σχετικά με τους οκτώ είπε ότι «δεν είναι κάποιοι οι οποίοι υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και ήρθαν για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, είναι κάποιοι οι οποίοι επιχείρησαν πραξικόπημα σε μία χώρα». Ανάλογη θέση είχε εκφράσει ήδη από το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Τριήμερη αναβολή για τους οκτώ

Στα τυπικά της υπόθεσης, τη Δευτέρα οι οκτώ στρατιωτικοί προσήχθησαν στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης με την διαδικασία του αυτοφώρου. Εκεί ζήτησαν και έλαβαν τριήμερη αναβολή. Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, για ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν  ότι δεν ήξεραν τίποτα για το πραξικόπημα. Είπαν ότι «οι διοικητές μας ήταν αυτοί που είχαν ενεργό ρόλο» και ότι οι ίδιοι ήταν αμέτοχοι. «Μας είχαν δώσει εντολή να προσγειώσουμε δύο ελικόπτερα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Μεταφέραμε τραυματίες όταν αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά της αστυνομίας από το έδαφος.

» Φοβηθήκαμε για τη ζωή μας. Θα μας εκτελούσαν. Βλέπαμε ταραχές, συμπλοκές και νεκρούς. Αποφασίσαμε να φύγουμε. Είδαμε ότι η πιο κοντινή διαδρομή και το πλησιέστερο αεροδρόμιο ήταν της Αλεξανδρούπολης. Πήραμε ένα νοσοκομειακό ελικόπτερο και φύγαμε».