Με πολλά ανοιχτά μέτωπα προχωρά η κυβέρνηση σε μία συμφωνία η για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, βάζοντας τέλος σε μία διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και τρία χρόνια. Εν μέσω συνεχών και κυλιόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και στον προαστιακό της χώρας το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτή την πρόταση της ιταλικών συμφερόντων εταιρείας Ferrovie για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τιμή των 45 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι η συμφωνία «διασφαλίζει όχι µόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της», επισημαίνοντας ότι «ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων» που έχει ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά µε το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, το οποίο υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι αν τελικά δεν υπήρχε προσφορά από κάποια εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθιστούσε άμεσα απαιτητές τις παράνομες, όπως τις έχει χαρακτηρίσει, κρατικές ενισχύσεις, ύψους σχεδόν 750 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν στην εταιρεία. Και καθώς οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι (RZD) και η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ Τέρνα που είχαν επιδείξει νωρίτερα ενδιαφέρον με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό, αυτός κηρύχθηκε άγονος και παρέμεινε στο τραπέζι μόνον η προσφορά της Ferrovie Dello Stato Italiane SpA. Αν έχανε και η ιταλική εταιρεία το ενδιαφέρον της η εταιρεία θα οδηγείτο το πιθανότερο σε λύση και εκκαθάριση. Οπως σημειώνει το Βήμα, πολλοί είχαν εκφράσει τους φόβους ότι η προσφορά θα ήταν πολύ χαμηλότερη της κατατεθείσας, καθώς η αποτίμηση της εταιρείας από τον ανεξάρτητο εκτιμητή ήταν στα 35 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η προσφορά δεν παύει να είναι χαμηλή. Κάτι που έσπευσαν να επισημάνουν και να επικρίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ολοι έσπευσαν να υπενθυμίσουν τη στάση που είχε επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως ο σημερινός υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης πριν από τρία χρόνια, όταν ασκούσε έντονη κριτική στην προσφορά των 300 εκατ. ευρώ που επεξεργαζόταν τότε η κυβέρνηση, με το ΤΑΙΠΕΔ να σχολιάζει ότι καμία προσφορά δεν είχε κατατεθεί τα τελευταία τρία χρόνια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η ΝΔ θυμάται τον Σταθάκη να χαρακτηρίζει ξεπούλημα τα 300 εκατ. ευρώ
Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του κ. Σταθάκη, χαρακτήριζε “ξεπούλημα” τα 300.000.000 ευρώ που αξίωνε η τότε κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μετά από 18 μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την καταστροφική της πολιτική και την απαράδεκτη καθυστέρηση οδήγησε σε απαξίωση την περιουσία του Δημοσίου, έρχεται σήμερα και πουλάει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 45.000.000 ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός της προκλητικής εξαπάτησης, της αναξιοπιστίας και της ανικανότητας, που κοστίζει ακριβά στον ελληνικό λαό».
Τι είχε δηλώσει ο κ. Σταθάκης, ως υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το 2013
Πράγματι, ο κ. Σταθάκης, όσο ήταν υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή, 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του διακηρυγμένου στόχου της κυβέρνησης, την αποπληρωμή τμήματος του δημοσίου χρέους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. είναι σήμερα πλέον μια κερδοφόρα επιχείρηση. Η διατήρηση των μετοχών της στην κυριότητα του δημοσίου θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα, η εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση τραυματίζει οποιοδήποτε μελλοντική προσπάθεια για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στον κλάδο των μεταφορών και ένταξη της χώρας στα δίκτυα του διεθνούς εμπορίου. Τέλος, προωθείται μια εποχή που η μετακίνηση με το τραίνο αναμένεται διεθνώς να αναγεννηθεί τόσο ως μέσου τουριστικής περιήγησης, όσο ως μέσο μαζικής μεταφοράς για τους πολίτες».
«Ζούμε μία παράνοια στη χώρα», σχολίασε το Ποτάμι
Στις επίμαχες δηλώσεις του κ. Σταθάκη αναφέρθηκε και το Ποτάμι στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχολιάζοντας ότι «η ιστορία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ αποτυπώνει όλη την παράνοια που ζούμε στη χώρα». Υπενθυμίζοντας ότι πριν από 2 χρόνια, όταν επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθεί η εταιρεία, ο κ. Σταθάκης κι ο ΣΥΡΙΖΑ έβρισκαν προκλητικά χαμηλό το τίμημα των 300 εκατομμυρίων, η Σεβαστουπόλεως σχολίασε ότι «σήμερα και αφού οι διάφορες επιδοτήσεις έχουν στοιχίσει στον Ελληνα φορολογούμενο 750 εκατομμύρια, η εταιρεία πωλείται για 45 εκατομμύρια. Ποιος πληρώνει τη διαφορά των επιδοτήσεων που δόθηκαν και των 255 εκατομμυρίων που δεν εισπράχθηκαν; Οχι φυσικά, τα στελέχη της κυβέρνησης, αλλά αυτοί που πληρώνουν πάντα».
Στην ανακοίνωση το Ποτάμι διευκρίνισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ο μόνος τρόπος ανάπτυξης της εταιρεία. Αλλά σημειώνει ότι «αν είχε γίνει στο χρόνο που έπρεπε τα οφέλη θα ήταν πολύ μεγαλύτερα».
Κατέληξε με ένα ειρωνικό υστερόγραφο: «Ας φροντίσουν οι συνάδελφοι του υπουργοί, να συμπαρασταθούν τουλάχιστον στον (υπουργό Υποδομών) κ. Σπίρτζη. Δεν είναι και λίγο να υπογράφεις εσύ να δοθούν αυτά που είχες καταγγείλει ότι ξεπουλιούνται».
Αν θα κλάψει ο κ. Σπίρτζης διερωτήθηκε ο Θεοχάρης
Στα συναισθήματα του κ. Σπίρτζη αναφέρθηκε με επίσης ειρωνικό ύφος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής του πολιτικού φορέα Δημοκρατική Ευθύνη Χάρης Θεοχάρης. «Το τίμημα των 300 εκατομμυρίων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ξεπούλημα και των 45 εκατομμυρίων σήμερα είναι επιτυχία; Θα κλάψει μήπως και για αυτήν ο κ. Σπίρτζης;», διερωτήθηκε
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, «οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις που οι ίδιες διόρισαν, έφεραν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει συσσωρευμένες ζημίες 870 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 657 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το τίμημα των 45 εκατ. να φαντάζει “ευκαιρία”».
«Πρέπει επιτέλους να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό μεταξύ ιδιωτικοποίησης και κομματικής καταστροφής της περιουσίας του λαού: Δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχος με ιδιωτική διαχείριση. Η ατολμία όλων – προηγούμενων και τωρινών – μπροστά σε αυτόν το δεσμό, μας οδηγεί στις καταστροφικές “επιτυχίες” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.
Το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει ότι υπήρχαν προσφορές τα τελευταία τρία χρόνια
«Ουδέποτε υπήρξε προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά τα τρία χρόνια της διαγωνιστικής διαδικασίας, εκτός από σήμερα και τους ιταλικούς σιδηροδρόμους», δήλωσαν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή τις αναφορές για προσφορά 300 εκατ. ευρώ το παρελθόν.
Καθησυχαστικά μηνύματα από τη Ferrovie
«Η κίνηση απόκτησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο επέκτασης και ανάπτυξης των Ιταλικών Σιδηροδρόμων», ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρενάτο Ματσοντσίνι. «Η συμφωνία είναι σύμφωνη με το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο και, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται στη διεθνή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο ίδιος. Εκανε λόγο για μία «ευκαιρία ανάπτυξης και βελτίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία και εμπειρία του ομίλου της FS που έχει αποκτηθεί στα 110 χρόνια της ιστορίας του».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FS, Γιόια Γκέζι, τόνισε ότι «οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι θα επωφεληθούν από τη μεγάλη προσοχή που δίδουμε στους εργαζομένους», επισημαίνοντας ότι η FS έχει επιλεγεί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Καλύτερος Εργοδότης.