Διακρίνεις πια ένα μοτίβο. Μετά το σοκ των αποκαλύψεων για το Σχέδιο Χ και για το τι μελετούσαν κυβερνητικά στελέχη πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015 περί επέμβασης του στρατού, Νέας Δραχμής και εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει αρχίσει η λείανση των εντυπώσεων.
Πρώτα παρουσιάστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ως «μοναχικός λύκος», ότι τάχα μου ενεργούσε αυτοβούλως και πιθανότατα κάπου ξέφυγε, παρέα με τον τυχοδιώκτη Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Επειτα, αφού κάποιοι υπενθύμισαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν το υπουργείο Αμυνας παραμονές του δημοψηφίσματος και ότι ο ίδιος είχε διορίσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών, άρχισε να δημιουργείται το νέο πλαίσιο ανάλυσης: καλά έκανε ο κ. Βαρουφάκης, επέδειξε τρόπον τινά προνοητικότητα, αφού κατά τη νέα γραμμή, έπρεπε η κυβέρνηση να έχει ένα σχέδιο για το «ω, μη γένοιτο».
Το πρωτοδιατύπωσε η Ελενα Παναρίτη που ήταν στενή συνεργάτις του Γιάνη: «Πρέπει να επιβραβεύσουμε, τη δουλειά των 22 σελίδων, από το επιτελείο Βαρουφάκη, γιατί αν έβαζε ο διάβολος το πόδι του και γινόταν κάτι άσχημο, τουλάχιστον προσπαθούσαν όσο πιο πολύ μπορούσαν. Η ανάλυση της ομάδας Βαρουφάκη, με τον Γκάλμπρεϊθ, ήταν μία πρόληψη, για την περίπτωση που έπρεπε να γίνει αλλαγή νομίσματος. Θα γινόταν σοκ. Ο κόσμος θα έτρεχε πανικόβλητος στις τράπεζες να πάρει ότι χρήματα είχε, έπρεπε να προβλεφθούν αυτά», είπε την Πέμπτη στον ΒΗΜΑ FM.
Επειτα, κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο και των εσωκομματικών ανταγωνισμών στη ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε αποστάσεις από την καταγγελτική στρατηγική Μητσοτάκη για την υπόθεση και μιλώντας στον Real Fm είπε: «Πρέπει να σας πω ότι εγώ και τότε είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν Plan Β. Αυτό τι σημαίνει όμως. Οι κρατικές αρχές, όχι ο κολλητός μου ή όποιον αυθαίρετα σύμβουλό μου παίρνω». Πολύ λογικά η συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη έγινε την επομένη πρωτοσέλιδο στην «Αυγή».
Την Παρασκευή ήταν η σειρά του Γιώργου Καρατζαφέρη. Μιλώντας επίσης στον Real Fm, αποκάλυψε ότι στα τέλη του 2011, όταν ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν κυβερνητικός εταίρος, είχε πει στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου. «Τους είπα “ρε παιδιά μήπως πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα να μελετήσει ένα plan B να είμαστε έτοιμοι αν συμβεί κάτι;” Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπαδήμος, ο οποίος είναι τεχνοκράτης, ανεξαρτήτως πόσο άρεσε ή όχι σε κάποιους, λέει ότι “μόνο να το αποφασίσουμε θέλουμε 6-9 μήνες να το υλοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει τίποτα”. Λέω, “ακόμα περισσότερο, αν χρειαζόμαστε 6-9 μήνες ας έχουμε κάνει τα προκαταρκτικά μήπως χρειαστεί, μήπως μας επιβάλουν να φύγουμε, μήπως βρεθούμε στο κενό. Μην βρεθεί εννιά μήνες χωρίς νόμισμα η χώρα”».
Μετά από εκείνη τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε πει το περιβόητο: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»
Τα πράγματα έσπευσε να βάλει στη θέση τους λίγο αργότερα, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πάλι στον Real Fm. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο του 2011 πρώτα σημείωσε πως ο κ. Καρατζαφέρης δεν είπε ότι έγινε συζήτηση, διότι πολύ απλά δεν έλαβαν τον λόγο ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Ακολούθησε η νέα ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου αν πράγματι η χώρα χρειαζόταν ένα τέτοιο σχέδιο.
«Να κάνω μία απλή διάκριση. Είναι άλλο πράγμα μια χώρα να έχει ένα σχέδιο προστασίας χρηματοπιστωτικής και χρηματοοικονομικής της χώρας και άλλο μια κυβέρνηση με τη βοήθεια αλλοδαπών ιδιωτών να εκπονεί σχέδιο καταστροφής της χώρας. Διότι εδώ δεν επρόκειτο για ένα Plan B εάν μας συνέβαινε κάτι κακό που δεν το θέλουμε, να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Εδώ επρόκειτο για ένα Plan X που ήταν ένα εναλλακτικό πολιτικό σενάριο με επιλογή και βούληση των κυβερνώντων, ή έτσι τουλάχιστον το είχε καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Γκάλμπρεϊθ» απάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι την περίοδο του δημοψηφίσματος, της διαπραγμάτευσης και της εκπόνησης του Σχεδίου Χ στην κυβέρνηση ήταν ο τόσο ο κ. Βαρουφάκης, όσο και ο κ. Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου καθώς και 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έπειτα έφυγαν. «Μια πτέρυγα την οποία υπέθαλπτε και την οποία όχι απλώς ανεχόταν αλλά θα μου επιτρέψετε να πω καθοδηγούσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, διότι δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών, δεν υπάρχει σύμβουλος, δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός παράγοντας ο οποίος να δρα χωρίς να το ξέρει αυτός που έχει την εντολή, που είναι ο Πρωθυπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι προφανές ότι έπαιζε με δύο σενάρια, είχε τα πόδια του σε δύο βάρκες και αυτό είχε ένα τραγικό αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
Είναι από τους λίγους που προσπαθούν να εντάξουν στο κάδρο των ευθυνών για την εκπόνηση αυτού του ανατριχιαστικού σχεδίου που αποκάλυψε στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και περιλάμβανε κινήσεις του στρατού και κατάλυσης των δημοκρατικών ελευθεριών, τον κ. Τσίπρα.
Η γραμμή ανάλυσης από το Μαξίμου επιμένει στο διπλό «αθωωτικό» σενάριο, ότι ο κ. Τσίπρας λογικά δεν ήταν σε θέση να ξέρει τι ακριβώς πράττουν ο κ. Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του και ότι σε κάθε περίπτωση έπραξαν σε γενικές γραμμές σωστά για να είμαστε προετοιμασμένοι ως χώρα. Από τη μία, χάρη στον πρόθυμο Καρατζαφέρη μάθαμε ότι αυτά συζητούσαν και οι του 2011 και σε λίγο θα μάθουμε και για το σχέδιο «Φοίνικας» επί Παπαδήμου. Από την άλλη – και την ίδια ακριβώς ώρα – ο Δημήτρης Μάρδας επέμενε σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM ότι «όποιο plan B και αν ήταν, δεν είχε σχέση με αυτό που ακούγεται τώρα, δεν ήταν της κυβέρνησης, ήταν του υπουργού Οικονομικών».
Δεν ήξερε όμως ο κ. Τσίπρας; Και όταν επισκεπτόταν το υπουργείο Αμυνας τρεις μέρες πριν από το δημοψήφισμα τι έκανε; Ειδικά αν θυμηθεί κανείς κάτι που όλοι θέλουμε να ξεχνάμε. Οτι μετά από εκείνη τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος είχε πει το περιβόητο: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό»…