Πώς είναι να ζεις δίπλα σε με μια ηλεκτρική σκούπα που λειτουργεί συνεχώς; Οποιος βιαστεί να πει ότι δεν ξέρει, καλό είναι να το ξανασκεφτεί. Το 94% των κατοίκων του Δήμου Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ (db) επί 12 ώρες την ημέρα. Είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, θόρυβος που αντιστοιχεί σε μια ηλεκτρική σκούπα σε συνεχή λειτουργία…
Τα στοιχεία για την ηχορύπανση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι εφιαλτικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει θόρυβο μικρότερο των 40 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη υγεία καθώς μια σειρά από ασθένειες – από ταχυπαλμίες, πονοκεφάλους και ζαλάδες μέχρι κρίσεις πανικού και καρδιαγγειακές παθήσεις – έχουν συσχετιστεί με την έκθεση του ανθρώπου σε παρατεταμένη ηχορύπανση. Ομως η κατάσταση, ειδικά στην Αθήνα, είναι απελπιστική.
Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως το «Εθνος» την Παρασκευή, το 94% των Αθηναίων εκτίθεται σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ ενώ στα ίδια απίστευτα επίπεδα υπόκειται ακόμη και τις νυχτερινές ώρες το 13% των κατοίκων της πρωτεύουσας. Παράλληλα ποσοστό 10% όσων ζουν στην πόλη εκτίθεται καθημερινά σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 ντεσιμπέλ, δηλαδή στον ήχο ενός τηλεφώνου ή ενός ξυπνητηριού που χτυπούν ασταμάτητα επί 12 ώρες!
Οπως αναφέρει το ρερορτάζ, στη «μαύρη» κλίμακα του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνονται ολόκληρη η λεωφόρος Αλεξάνδρας και η λεωφόρος Κηφισίας από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι το τρίγωνο Μιχαλακοπούλου – Φιδειπίδου – Μεσογείων, καθώς σε αυτές αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db.
Μία κλίμακα χαμηλότερα, με χρώμα κόκκινο και θόρυβο άνω των 75 db, κατατάσσονται η λεωφόρος Πατησίων από το Πολυτεχνείο μέχρι τη Φωκίωνος Νέγρη, η λεωφόρος Μεσογείων από το κέντρο έως την Εθνική Αμυνα, οι οδοί Ευελπίδων, Πειραιώς, Μιχαλακοπούλου από τον Πύργο των Αθηνών έως την έξοδό της στη Μεσογείων, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Σοφίας.Θόρυβο μεγαλύτερο των 70 db κατέγραψαν οι επιστήμονες σε περιφερειακές οδούς της Αθήνας και σε γειτονιές παρακείμενες των κεντρικών λεωφόρων.
Αυτά τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την Αθήνα αποδίδουν μία μέση τιμή, καθώς τις ώρες αιχμής ο θόρυβος σε αυτά τα σημεία μπορεί να φτάσει στιγμιαία εξαιτίας «πειραγμένων» εξατμίσεων ακόμη και τα 100 db, όση δηλαδή είναι η φασαρία που παράγει ένα κομπρεσέρ σε συνεχή λειτουργία!
Ανησυχητική περιγράφεται η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30% των κατοίκων της πόλης είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο μεγαλύτερο των 75 db κατά τη διάρκεια της ημέρας: Η οδός Νίκης από το ξεκίνημά της στο λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο δέχεται θόρυβο έντασης μεγαλύτερης των 75 db. Ιδια επίπεδα θορύβου καταγράφονται στην Εγνατία από τη Ροτόντα μέχρι την οδό Μοναστηρίου, ενώ «πρωταθλήτρια» ηχορύπανσης αναδεικνύεται η οδός Τσιμισκή όπου αναπτύσσεται θόρυβος μεγαλύτερος των 80 db!
Κατά το ρεπορτάζ, η Ελλάδα θα έχει ως το τέλος του έτους χάρτες θορύβου – μια δέσμευση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.